De skjulte kaloriebomber: Hvor meget sukker er der i din yndlingssnack?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det sunde alternativ til den søde Mars-bar. Sådan tænker du nok, når du hiver den stadig mere populære müslibar ned fra supermarkedshylden for selv at nyde den eller måske give den som en ekstra snack til dit barn.

Men varedeklarationen afslører en anden virkelighed.

»Flere müslibarer kan kategoriseres som slik,« siger ernæringsekspert og træningsfysiolog Henrik Duer.

Log ind med B PLUS og få overblik over, hvor mange kalorier der egentlig gemmer sig i dine yndlingssnacks.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra B PLUS her

Det får du:

  • Artikel: Müsli-myten
  • Fakta: Så meget fedt og sukker er der i mysli - og chokobarer
  • Voxpop: Hvad mener du om de kalorietunge müslibarer?
  • Overblik: De skjulte sukkerbomber

Det sunde alternativ til den søde Mars-bar. Sådan tænker du nok, når du hiver den stadig mere populære müslibar ned fra supermarkedshylden for selv at nyde den eller måske give den som en ekstra snack til dit barn.

Men varedeklarationen afslører en anden virkelighed.

»Flere müslibarer kan kategoriseres som slik,« siger ernæringsekspert og træningsfysiolog Henrik Duer.

BT har sammenlignet tre populære müslibarer og to klassiske chokoladebarer. Og på tre vigtige parametre – sukker, fedt og kalorier – scorer müslibarerne lige så højt som chokoladen.

Og de er populære. Supermarkedskæden Coop eksempelvis har siden 2012 haft en fordobling i salget af de sukkerholdige müslibarer.

Udover at salgsboomet givetvis skyldes smagen, så kunne man også formode, at forbrugerne ser barerne som et sundt alternativ til slik.

Henrik Duer, der også har været træner og coach for deltagerne i reality-tv-serien ’Ekstremt fed’, er overbevist om, at nøddebarerne netop lukrerer på ’sundhedsaspektet’.

Det bakkes op af Karina Kongsted, der er ernæringsekspert og dagligt rådgiver danskerne om deres madvaner i sit virke som vanecoach. Hun har også indtrykket af, at mange danskere køber müslibarerne, fordi de tror, at de er sundere, end de egentlig er.

I dag er ca. 47 procent af Danmarks befolkning overvægtig. Samtidig er antallet af børn med diabetes type-1 fordoblet siden 1997. Det har altså aldrig været vigtigere at være klar over, hvad man spiser.

»Hvis folk opfatter muslibarerne som noget sundt, så er det et problem. Der står godt nok ’müsli’ på indpakningen, og det er pænt pakket ind, men de er fyldt med sukker og chokolade.«

Hører til i kage- og slikafdelingen

BT har i samarbejde med Henrik Duer sat tre müslibarer og to chokoladebarer under lup: Corny Big Chocolate, Muesli+ Chokolade og Hasselnødder, Trope Chunky, Toms Guldbarre Mørk Chokolade og Mars-bar. De fem barer er vurderet ud fra kalorieindhold, fedtindhold og sukkerindhold.

Kaloriemæssigt tager guldbarren førstepladsen med 540 kcal pr. 100 gram, mens de øvrige ligger mellem 447 og 456 kcal pr. 100 gram. Guldbarren scorer også højest, når det kommer til fedtindholdet (35 g fedt pr. 100 gram), mens Trope Chunky (23 g fedt pr. 100 gram) ligger lidt foran resten af feltet, der bevæger sig omkring 16 g fedt pr. 100 gram.

Marsbaren skiller sig ud i forhold til sukker med 61,7 g pr. 100 gram, mens guldbarren og de tre müslibarer indeholder fra 25 til 43 g sukker pr. 100 gram. Müslibarerne topper altså ingen kategorier, men ligger heller ikke langt fra de to chokoladebarer.

Man kan ikke endegyldigt læse sundhed ud fra kalorier, fedt og sukker, så BT har bedt ernæringsekspert Henrik Duer om at tage et nærmere kig på de fem barers varedeklarationer. Her får to af müslibarerne dumpekarakterer, hvis de er udtænkt som et sundt alternativ til chokoladen.

»Der er ikke noget godt at sige om Corny-baren og Muesli+. De ryger i samme kategori som chokoladebarerne. De skal over i kage- og slikafdelingen.«

Det er altså kun Trope’s Chunky-bar, der akkurat består testen. Henrik Duer påpeger, at baren desværre har et højt sukkerindhold, men trods alt er rig på ristede mandler og abrikoser.

I børnenes madpakke

Müslibarernes høje kalorietal skræmmer dog ikke 43-årige Tanja Gaardlykke, der er mor til to døtre. Hun køber selv müslibarer som et lille mellemmåltid, og det hænder da også, at de ryger i børnenes madpakke.

Et valg, som Henrik Duer i høj grad fraråder:

»Hvorfor skal de have en lille belønning med? Jeg har selv to børn, og jeg forstår det ikke. Jeg ser ingen grund til at smide en usund müslibar ned i madpakken.«

Henrik Duer foreslår, at man erstatter müslibaren med lidt mandler og rosiner. Så har man hans svar på den perfekte – og sunde – snack.

Så meget fedt og sukker er der i mysli - og chokobarer

Voxpop

Line Varming, 39 år, og Jakob (8) og Anna (10), Viborg: »Jeg har selv læst bag på müslibarerne, så jeg er bevidst om de mange kalorier. Derfor køber vi dem også som slik, men de skal blive meget sundere, før de ryger i børnenes madpakker.«

Per Haaning, 33 år, Viborg: »Det kommer ikke som et chok for mig, at de er fyldt med kalorier. Men jeg køber dem tit som en lille mellemsnack, og det vil jeg blive ved med.«

Tanja Gaardlykke, 43 år, Ølstykke: »Jeg synes, at müslibarerne er perfekte til at skabe lidt mæthed, men jeg ved også godt, at det ikke er den sundeste snack, selvom den til tider ryger i børnenes madpakke.«


Nina Lentz, 35 år, og Eva (5) og Marta (2), Dragør: »Jeg køber selv müslibarerne som slik, og derfor er jeg også bevidst om, hvor usunde de er. De kunne godt lave dem sundere og eventuelt også uden sukker, for så ville jeg købe dem til børnenes madpakker.«


Louise Nielsen, 34 år, og Nefeli, København: »Jeg er ikke overrasket over, at müslibarer er så usunde og fyldt med sukker. Jeg køber dem aldrig selv, og det skal være sundere, før jeg kommer det i madpakken til mine børn.«

De skjulte sukkerbomber

BT har samlet fem af de helt store sukkersyndere og udregnet, hvad de hver især svarer til i sukkerknalder. Under hver sukkerbombe giver træningsfysiolog Henrik Duer sin vurdering af, om de søde sager skal ned i din indkøbsvogn.

»Intet er i sig selv usundt. Det bliver først usundt, når du spiser for meget af det«

Kilde:Henrik Duer, ernæringsekspert