Danskerne sover ikke nok

Knap halvdelen af os får så lidt søvn, at vi ikke føler os udhvilede næste morgen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire ud af ti danskere sover så lidt, at de ikke er udhvilede, når de vågner næste morgen.

Det viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU, baseret på data fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2013.

Af dem mellem 16 og 44 år, der oplever søvnproblemer, er det bekymringer om arbejde og familie, der stjæler nattesøvnen for omkring en tredjedel. For de ældre på 45 år og opefter er det ofte sygdom, der får dem til at sove dårligt.

Arbejdet og familien bekymrer

Der er også forskel på, hvad der ødelægger søvnen for mænd og kvinder. Mændene bekymrer sig især om arbejdet, mens kvinderne ligger søvnløse med familiemæssige eller personlige problemer, skriver SDU i en pressemeddelelse.

Men arbejdet forstyrrer også søvnen for de helt unge kvinder på 16-24 år. Næsten halvdelen af de unge kvinder, der har søvnproblemer, siger, at det er på grund af arbejdet.

»Da en stor andel af denne gruppe er under uddannelse, må man formode, at deres søvnforstyrrelser også kan tilskrives opgaver eller problemer relateret til deres studieliv,« siger Heidi Amalie Rosendahl Jensen, der er en af forskerne bag undersøgelsen