Dansk restaurant overrasker på listen over Europas bedste spisesteder

Med en 23.plads på restauranternes Europa rangliste for 2016 er Kadeau Bornholm højest placerede nyhed. Noma er nr. fem.

Kadeau Bornholm Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Set med danske øjne er Kadeau Bornholms 23. plads det mest opsigtvækkende på Opinionated About Dinings (OAD) nye Europa rangliste for 2016, som netop er blevet offentliggjort i København. Restauranten i Pedersker er således den højst placerede nyhed på listen, som er baseret på en afstemning blandt klodens mest indflydelsesrige madbloggere og foodies.

At Kadeau Bornholm kom ind hele 48 pladser højere end Kadeaus københavnerfilial, som efter at være flyttet to numre på Wildersgade på Christianshavn genåbnede til topanmeldelser i december 2015, kommer bag på Kadeau koncernens chefkok og med stifter Nicolai Nørregaard, eftersom maden i den gamle strandbodega i Pedersker er en tand mindre elaboreret end den i København:

”Det er jo rimeligt vildt. Men det bekræfter os i, at vi i stigende grad får besøg af bloggere og foodies på Bornholm. Det er ofte som om, gæsterne bliver mere bjergtagne over oplevelsen derovre, hvor restauranten ligger midt i den bornholmske natur,” Nicolai Nørregaard.

Hvad angår Noma, er den ”kun” nr. fem på listen – det er fire pladser op fra sidste år, men altså ikke helt så godt som i 2013, hvor restauranten var nr. to. Til gengæld kunne René Redzepi, der også for nylig blev slået til ridder af Dannebrog, så modtage OAD’s kulinariske særpris. Redzepi var tillige blandt de kokke, som lavede mad til award showet, der fandt sted på Nimbs Terrasse i Tivoli. Det er første gang at prisuddelingen, som før har været afholdt i bl.a. Paris, Barcelona og Bruxelles, finder sted i Købehavn.

Søllerød Kro opnåede en 17ende plads på OAD's nye liste over Classical & Heritage Restaurants.     

Om årets vinder, L’Arpège i Paris, er det ikke for meget at sige, at den har været en af de mest indflydelsesrige restauranter de sidste 20 år. Kokken Alain Passard var en af første trestjernede kokke til arbejde udelukkende med grøntsager, som han i dag får fra egne biodynamiske marker. Ikke mindst er Passard været godfather for de mest interessante i den nye generation af franske kokke.

Bag Opinionated About Dining star amerikaneren Steve Plotnicki, som har sine penge fra musikindustrien. Han var manden, som fandt Run DMC, en af de allerstørste navne i den tidlige hip-hop i 1980'erne, som havde et mega-hit med deres coverversion af Aerosmiths nummeret "Walk this way". Plotnicki solgte sit pladeselskab Profile Records i 1998 og har tilsyneladende levet udmærket siden med lejlighed på Park Avenue og 100 årlige rejsedage.

Plotnicki opfandt Opinionated About Dining i 2008 efter eget udsagn mest for at organisere, hvor han tager hen og spiser. OAD-listerne - udover Europas bedste restauranter laver det amerikanske website også en rangliste over USA's og Japans toprestauranter - opgøres på baggrund af 160.000 indrapporteringer fra omkring 4.500 personer, som har registreret sig gennem OAD's hjemmeside. Alle kan stemme til listen, men i realiteten er det en snæver gruppe på omkring 70 personer, som er mest aktive og har den største indflydelse. Mekanikken på OAD er så snedigt skruet sammen, at rapportørernes stemme vægtes efter antallet og vigtigheden af indberetninger. På hjemmesiden er der således opført en Top 150 rangliste over stemmeberettigede.

FAKTA
Europas bedste restauranter ifølge Opinionated About Dining

1. L’Arpège, Paris, Frankrig (3)
2. Azurmendi, Bilbao, Spanien (1)
3. In de Wulf, Ranouter, Belgien (4)
4. Faviken, Järpen, Sverige (11)
5. Noma, København, Danmark (9)
6. La Marine, Noirmoutier, Frankrig (14)
7. Etxebarri, Axpe-Marzana, Spanien (10)
8. Diverxo, Madrid, Spanien (7)
9. Vendôme, Bergisch Gladbach-Bensberg, Tyskland (12)
10 Restaurant Quique Dacosta, Denia, Spanien (5)

--

23.  Kadeau Bornholm, Åkirkeby, Danmark (-)

26. Geranium, Danmark (36)

40. Studio, København, Danmark (161)

41. Relæ, København, Danmark (43)

71. Kadeau, København (66)

95. Henne Kirkeby Kro, Danmark (111)

165. Amass, København, Danmark (-)

171. AOC, København, Danmark (-)

178. Alchemist, København, Danmark (-)