Cykelturen giver sunde vaner

Motion. En ny undersøgelse viser, at cykelpendlere spiser sundere, ryger og drikker mindre og føler sig mindre stressede. Professor og sundhedsforsker, Bente Klarlund, anbefaler cyklen som transportmiddel.

Foto: Linda Kastrup. Ny undersøgelse viser, at der er flere gevinster ved at tage cyklen til arbejde.
Læs mere
Fold sammen

Er du glad for at cykle og tager du cyklen til arbejde, skal du endelig blive ved. Det giver ikke kun god motion, men starter også en sneboldeffekt med sundere kostvaner, lavere alkoholindtag, mindre rygning, reduceret stress og bedre humør.

Det viser en ny engelsk undersøgelse »Cycling 10:10« foretaget af »Cyclescheme«, der er en førende udbyder af cykler til medarbejdere i Storbritannien.

Resultaterne bygger på data fra 10.000 cykelpendlere og analyser af cykelpendling gennem de seneste ti år.

Her svarer halvdelen af de adspurgte, at de er begyndt at spise sundere. En tredjedel drikker mindre alkohol, og en femtedel ryger mindre end før, de begyndte at cykle til arbejde.

Men det er ikke alt.

Undersøgelsen viser også, at der er en tydelig sammenhæng mellem cykling, stress og sygefravær.

Cirka halvdelen af de nye cykelpendlere føler sig mindre stressede på jobbet, mens 42 procent har færre sygedage, og 47 procent føler sig generelt i bedre humør.

»Det er interessant, at cykling ser ud til at påvirke en generel sund livsstil, også hvad angår røg, druk og mad. Det er med til at forklare, at cykling som livsstil har så stor effekt for både det fysiske og mentale velbefindende,« siger Bente Klarlund, der er professor på Rigshospitalet og sundhedsforsker.

Hun kan samtidig godt forstå, hvorfor flere vælger en sundere livsstil, når de begynder at motionere.

»Det er sådan, at når man bliver mere optaget af sin sundhed på et område, kan det godt påvirke andre områder. Hvis man for eksempel begynder på et intenst træningsprogram, bliver man mere opmærksom på, hvad man spiser. Det kan også virke helt forkert at ryge, når man samtidig motionerer meget,« fortæller professoren.

Selv om det kan være svært at tage springet og begynde at cykle til arbejde, er der håb forude. Den engelske undersøgelse viser nemlig, at cykelturen hurtigt bliver en god og vanedannende transportform, når først man har støvet jernhesten af og er kommet i gang.

Det beviser to tredjedele af de adspurgte, som har oplevet, at de har følt sig afhængige af at cykle, og at de endda cykler mere, end hvad planen var til at begynde med.

Desuden er halvdelen af cykelpendlerne begyndt at cykle i fritiden med venner og familie, og 70 procent har anbefalet cyklen til andre i deres omgangskreds.

»Under alle omstændigheder er det godt at flette noget fysisk aktivitet ind i ens daglige vaner,« anbefaler Bente Klarlund.

Danskerne cykler i dag mere, end de har gjort de seneste 20 år.

Nye tal fra Vejdirektoratet viser, at der i 2014 i alt blev cyklet cirka 3,1 milliard kilometer i Danmark. Det er syv procent mere end i 2013 og fjerde år i træk med en mærkbar stigning. Det skriver Politiken.

Cyklistforbundet er gået sammen med en række andre aktører om kampagner for at fortsætte den tendens.

En af dem er »Vi cykler til arbejde«, der hvert år i maj forsøger at få medarbejderne med på cykelbølgen. Det er Danmarks største motionskampagne med cirka 70.000 deltagere fra mere end 6.000 medarbejdere landet over.