Copenhagen Cocktails

Der er stadig langt til New York, når det gælder dansk cocktailkultur. Men på en lille strækning midt i København ligger en håndfuld cocktailbarer, hvor rom & cola er hældt i vasken til fordel for klassikere, kvalitet og kreativitet.

Tom Collins på eventyr

En Tom Collins består af gin, citronsaft, sukkerlage og soda, og den klassiske longdrink fik navn efter gin-mærket Old Tom, som blev brugt oprindeligt. Men på Fox Kitchen & Bar har barchef Gromit og hans hold valgt at sende gamle Tom en tur til Caribien ved at basere cocktailen på fem år gammel Cruzan-rom. Som i den oprindelige opskrift bruger Fox Bar også citronsaft i sin genopfindelse, mens den søde katalysator bliver tilført i form af dansk akaciehonning. Det skandinaviske islæt, som er Fox røde tråd i både køkken og bar, tilføjes i form af det syrlige bær, havtorn, som bliver hentet hjem fra Sverige. Det hele shakes og serveres i et highball-glas. Når bartenderen har tilsat ingredienser fra alle kompassets retninger, kan du nyde en let syrlig og yderst forfriskende kreation.

Fox Kichen & Bar Jarmers Plads 3, 1551 Kbh. K

Åbent mandag-lørdag 17-24. Fredag-lørdag er også lobbybaren åben 17-02.

En skefuld royale ferskenæg

I Honey Ryder-baren på Hotel TwentySeven findes en imponerende menu, som byder på klassikere og moderne påfund samt en sektion med molekylær mixologi. Barchef Jesper Johansen har sammensat menukortet og har leget med fysiske og kemiske bestemmelser i udviklingen af barens specielle Bellini. Oprindeligt blev Bellinien opfundet på Harrys Bar i Venedig og består såre simpelt af champagne, som er tilsat frisk ferskenpuré. På Honey Ryder bliver klassikeren bragt ind i det ny årtusind ved først at kombinere ferskenpuréen med vegetabilsk stivelse. Dette suges op i en sprøjte og sprøjtes ud i et nyt glas med en let saltopløsning, der reagerer på stivelsen og danner små kaviarlignende ferskenæg. Disse renses til sidst i et tredje glas blot med vand, og de småæg serveres til sidst i en lille skål med et glas champagne ved siden af. Derfra er det op til én selv at nyde dem sammen i glasset eller hver for sig.

Honey Ryder

Hotel 27, Løngangsstræde 27, 1468 Kbh. K

Åbent søndag-torsdag 16-01 og fredag-lørdag 16-02.

En landlig cubaner

Det nyeste skud på det københavnske cocktailtræ er den halvhemmelige Ruby, som har indrettet en hjemlig bar langs Kanalen, lige under Georgiens ambassade og med god udsigt til Thorvaldsens Museum og Christiansborg. På menukortet, som er inddelt i klassikere med dertilhørende twists, finder man husspecialiteten Ruby Daiquiri. To skefulde af en udsøgt hjemmelavet rabarbermarmelade bliver rørt op med den let krydrede mørke Angostura-rom, og oveni det tilsættes friskpresset limesaft og vaniljelikør. Inspirationen er højst sandsynligt hentet fra den ligeledes marmelade-baserede Breakfast Martini, men på grund af hver komponents kraftige karakter er Ruby Daiquiri langt mere fyldig, og den fløjlsbløde cocktail har et langtidsholdbart efterspil på tungen.

Ruby

Nybrogade 10, 1203 Kbh. K

Åbent mandag-torsdag 16-24 og fredag-lørdag 16-02.

Kirsten inviterer på te

Følger man Kanalen ned mod Højbro Plads og forbi statuen af Fiskerkonen, kommer man ned til K Bar, som er et yndet tilholdssted for københavnere med hang til cocktails. Bag menuen, samt baren flere aftener gennem ugen, finder man ejeren Kirsten Holm, og vil man give sin Martini et asiatisk pift, så er den ny opfindelse Lapsang Souchong Martini, et godt bud. Den røgede Lapsang Souchong te, som kommer fra den sydøstlige del af Kina, er blevet infuseret i vodka og bliver på K Bar shaket med Old Krupniks honningvodka fra Polen, et pift ferskenlikør og et strejf af Carpanos Antica Formula sød vermouth.

K Bar

Ved Stranden 20, 1061 Kbh. K

Åbent mandag-torsdag 15-01, fredag 15-02 og lørdag 17-02.

Sur-sød salmiak

Custom House, som utvivlsomt har en af Københavns bedste locations lige ned til havnefronten, frister sine drikkende gæster med en velassorteret cocktailmenu sammensat af barchef Paul Muldowney, som har en fortid i London og New York. I whiskysektionen finder man Liquorice Whisky Sour, som udover whisky, citronsaft og sukkerlage består af en lakridssirup, som er fremstillet i et samarbejde mellem baren og køkkenet. Siruppen er i sig selv ikke gennemtrængende eller dominerende, som man ellers kunne have forventet, men smagen af lakrids ligger alligevel på tungen efter første slurk af denne twistede klassiker.

Custom House

Havnegade 44, 1058 Kbh. K

Åbent søndag- onsdag 11.30-24, torsdag 11.30-01, fredag og lørdag 11.30-02.

Japan i et glas

Mange af de københavnske barer skuer mod vest for inspiration, men på Umami i Store Kongensgade er blikket vendt mod det fjerne øst. Cocktailmenuen indeholder kreationer med mange af de samme ingredienser, som også bliver brugt i Umamis madlavning. For eksempel er der Shiso Shakedown, som består af et frisk shisoblad (et blad i familie med mynte), som muddles (mases) og tilsættes shochu (en mellemting mellem saké og vodka) infuseret med førnævnte blad. Dette shakes sammen med frisk citronsaft, en smule sukker og en sund mængde Angostura bitters og straines (sies) op i et højt glas fyldt med is. Denne orientalske opfindelse er en livredder på en varm sommerdag.

Umami

Store Kongensgade 59, 1264 Kbh. K

Åbent hele ugen 18-24.