Chris MacDonald: Har du myrer i hjernen?

Klumme 27: En række tanker kan løbe i ring i hjernen - ni typer tanker er særligt slemme.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De sidste uger har jeg set på, hvad der kan ske i vores frontallap, den del af hjernen, hvor vi har en dialog med os selv.

Jeg introducerede studier, der viser, at vi føler os i balance, når vi har godt fem positive tanker for hver negativ tanke. At vi bevæger os mod depression, hvis vi går langt under de fem til én, og at vi mister medfølelse, bliver egocentriske og mister jordforbindelsen, hvis vi går langt over fem til en.

Det er vigtigt, for det viser, at negative tanker spiller en vigtig rolle i vores liv.

Læs også:
Chris MacDonald: Sidder du på et æg

Chris MacDonald: Når tankerne tager magten

Chris MacDonald: Når hjernen bliver mørk
 

Selvhjælpsverdenen har en tendens til dæmonisere de negative tanker. Det er uheldigt, for det handler på ingen måde om at eliminere de negative tanker.

Det handler om at holde en sund balance mellem de positive og negative. Balance er nøgleordet. De sidste uger har jeg derfor set på nogle af de tankemønstre, der kan forstyrre balancen. Og i dag vil jeg beskrive et tredje mønster. Det fænomen, der kan kaldes myrer i hjernen.

Opkast og æg

Før jeg går videre, vil jeg hurtigt genopfriske de to første mønstre.

Det første var drøvtyggeri (rumination). Når køer spiser græs, lader de det blive nedbrudt i maven og gylper det så op i en klump og tygger videre på opkastet.

Vi mennesker kan gøre noget lignende med vores tanker. Af og til tænker vi på én ting, sluger tanken, og gylper den så op sammen med en masse gamle tanker.

For eksempel hvis vi får en regning på 5.000 kroner. Den sætter gang i spekulationen, og pludselig gylper vi bekymringer op om vores lån, og det fører til tanker om, at renten snart kan stige, og så kommer tankerne op om, at Grækenland og Irland snart kan gå bankerot, og at EU's økonomi vil nedsmelte, og verden er at lave.

Det er drøvtyggeriet. Når vi gylper en klump af gamle tanker op og sidder og tygger og tygger på det.

Det andet mønster var rugning (engelsk; brooding). Som høner ruger på æg, kan vi mennesker ruge på en tanke. Det sker gerne, når vi sidder fast i en irriterende ting. Måske har kæresten sagt noget dumt. Den tanke sidder vi så på, som var den et æg, og vi tænker på den igen og igen, men fortæller aldrig om den. Det er rugning. Når vi sidder fast i én specifik tanke, som vi bare ikke vil slippe.

I psykologi kategoriseres de to mønstre af og til begge under rumination. Men der kan være en fordel i at adskille de to ting, og for mig personligt har det hjulpet at få billederne på, så jeg kan tage mig selv i at ruge og tygge drøv.

Og det tredje billede, jeg gerne vil introducere, er myrer i hjernen.

Automatiske negative tanker

Dr. Daniel G. Amen, læge og forfatter til New York Times-bestselleren »Change your brain change your life«, beskriver en kategori af tanker, som han kalder ANTs (myrer). ANTs står for Automatic Negative Thoughts, automatiske negative tanker. Myrer er en type negative tanker, der er begyndt at strømme automatisk rundt i hjernen. På samme måde som myrer kravler rundt i deres kolonier.

Og myrer er dyr, der virkelig kan bygge kolonier. Faktisk er Antarktis og et par afsidesliggende småøer de eneste steder på Jorden, hvor der ikke er indfødte myrer, og ifølge en af de førende forskere på emnet, Ted R. Schultz, udgør myrer 15-25 procent af den samlede vægt af alle jordens dyr. De har koloniseret næsten alle afkroge af jorden. Og de strømmer effektivt rundt i deres kolonier i endeløse mønstre.

Lidt det samme kan ske med tankerne i vores hjerne.

Dr. Amen har beskrevet ni typer myrer i hjernen, ni typer automatiske negative tanker. Det er på ingen måde sikkert, at vi har dem i vores tanker, men det er en tankevækkende liste at læse.

Ni typer myrer: 

1. Alt-eller-intet-tænkning. Når vi udelukker alle mellemting i tankerne. »Hvis hun ikke ringer, så elsker hun mig ikke!«

2. Altid-tænkning. Når vi reducerer ting til absolutte termer, fx i form af ord som: altid, aldrig, ingen, alle. »Alle andre kan løbe fem kilometer! Hvorfor kan jeg ikke?«

3. Fokus på det negative. Når vi gentager negative tanker for os selv igen og igen, og ikke vil se det positive.

4. Spådomme. Når vi forudsiger, hvad der vil ske: »Jeg ved præcis, hvordan det her komme til at gå. Det bliver en elendig fest som altid!«

5. Tankelæsning. Når vi er helt sikre på, hvad andre tænker. »De sad alle og tænkte, at jeg dummede mig.«

6. Følelses-tænkning. Når vi tager alle følelser for pålydende og tænker med dem. Måske har vi et sår fra et tidligere forhold og accepterer den gamle smerte som et udtryk for tilstanden nu: »Du er ved at forlade mig! Jeg ved det.«

7. Skyld-selvtugt. Når vi slår os oven i hovedet med, hvad vi »burde« og »skulle« gøre. Skyld er nyttigt, men når den bliver vores primære følelse, har den taget overhånd.

8. Etiket-tænkning. Når vi putter etiketter på ting, så de kun kan tolkes på én måde. »Mænd er svin.«

9. Skyld-placering. Når vi giver andre skylden for problemer i vores liv og dermed fralægger os alt ansvar.

Det er de ni typer myrer, som Amen har identificeret. Det er ikke absolutte kategorier, mere en opdeling, der hjælper til at sætte ord på forskellige tankemønstre.

Men hvad kan vi gå gøre ved myrerne, hvis vi skulle have dem i hjernen?

Det første og vigtigste skridt er faktisk at opdage dem - at opdage, at der er myrer i træværket.

Det næste er at få dem ud. Og en god måde at få dem ud af hjernen; at skrive dem ned. Ved at få dem ned på papiret, kan vi se dem og udfordre dem. Hvis tanken siger: »De tænker alle, at jeg er en klovn«, kan vi svare den og argumentere mod den.

Ifølge Amen er det en god fremgangsmåde. Men som med næsten alle tankemønstre, om det er drøvtygningen, rugningen eller myrene, så er bevidstheden om dem det vigtigste våben.

Følg med her på FRI.dk/chris fra lørdag 18/12 og frem til nytår: Jul med Chris MacDonald.
Chris MacDonald skriver hver dag sine personlige betragtninger om velvære, balance og det gode liv.

Læs også:
Chris MacDonald: Sidder du på et æg
Chris MacDonald: Når tankerne tager magten
Chris MacDonald: Når hjernen bliver mørk

Har du et forslag til et emne, Chris kan tage op i sine klummer, så send en mail til lordag@berlingske.dk

Se også Chris MacDonalds blog og brevkasse på Løbnu.dk HER

Læs alle Chris MacDonalds klummer her

Følg FRI.dk's sundhedsstof på Facebook