Børnelegetøj er mere giftigt end sexlegetøj

44 sex-produkter er blevet kemi-testet hos det svenske miljøtilsyn. 40 af dem bestod med glans.

Den lyserøde »Path Finder« er et af produkterne i den svenske test - den indeholdt ingen skadelige stoffer. Her er den fotograferet på erotikmessen i ValbyHallen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svensk miljøkontrol har undersøgt 44 sex-produkter og fundet forbudte stoffer over grænseværdien i en enkelt dildo af blød plast. Tre produkter var forkert mærkede.

Det er et langt bedre resultat end en tilsvarende undersøgelse af legetøj til småbørn, hvor 15 procent af produkterne overskred grænseværdierne. Det skriver det svenske telegrambureau TT i blandt andre Sydsvenskan.

De 44 sexprodukter som dildoer, vibratorer og andet sexlegetøj har været indkaldt af den svenske miljøkontrol, Kemikalieinspektionen, til analyse. Produkterne af blød plast er testet for stoffer både fra EUs forbudsliste og fra opmærksomhedslisten over stoffer, der ikke er forbudt, men som mistænkes for at være skadelige.

»Vi er lidt overraskede over resultatet. Vi troede, vi ville finde mere. Det her viser, at der findes materialer uden farlige stoffer, som også andre brancher kunne gøre brug af,« siger inspektør Frida Ramström fra det svenske miljøtilsyn, Kemikalieinspektionen, ifølge Göteborgsposten.

Den danske miljøstyrelse har fået udført en lignende undersøgelse og risikoanalyse af sexlegetøj i 2005. Dengang fandt Teknologisk Institut plastblødgørere i flere af produkterne. Greenpeace fik i 2006 undersøgt sexlegetøj  på et hollandsk testlaboratorium og fandt en række mistænkelige stoffer.

I den svenske undersøgelse var der ud af 44 undersøgte produkter kun en enkelt dildo af blød plast, »Basic Dong« fra producenten Blush novelities, der havde for højt indhold af klorparafiner, SCCP, som er miljøskadelige og mistænkes for at forårsage kræft. Produktet er trukket af markedet efter Kemikalieinspektionens henvendelse til producenten.

Tre produkter var ikke mærket med deres høje indhold af plastblødgøreren DEHP, en phtalat der mistænkes for at påvirke hormonbalancen. Det er ikke ulovligt at bruge denne plastblødgører i sexlegetøj, men forbrugeren skal gøres opmærksom på det, hvis indholdet af DEHP overstiger en grænseværdi på 0,1 procent af varens vægt. Det er ikke sket her, og producenterne har lovet at udbedre fejlen, da kemikalieinspektionen gjorde opmærksom på den.

Der er tale om produkterne  »Funky Bondage Tape« solgt via Sinful.se, et par håndjern af læder solgt gennem Easylover.se samt »Pipedream, Penis Ball Gag« solgt via passionofsweden.se.

Grænseværdierne for farlige kemiske stoffer i sexlegetøj er de samme i hele EU og adskiller sig ikke fra kravene til andre produkter, der kommer i nærkontakt med hud. Hvis der er en motor, som driver i apparatet, skal det desuden følge EUs regler for elektronik.

En rapport over hele undersøgelsen er tilgængelig på Kemikalieinspektionens hjemmeside Kemi.se

Her ligger også en komplet liste over de 44 undersøgte produkter fra 16 producenter. De fleste sælger deres varer via webshops, som også leverer til Danmark.

Ifølge en undersøgelse fra 2009, udført for det svenske forbund til sexualoplysning RFSU, ejer halvdelen af alle voksne mænd og kvinder i alderen 20-45 år i Norden et sexlegetøj eller sexhjælpemiddel.