Børn skal passe på blodtrykket

Ny amerikansk forskning viser, at børn og unges risiko for forhøjet blodtryk er steget 27 procent i løbet af en 13-årig periode i USA. Danske forældre bør også forebygge forhøjet blodtryk hos deres børn.

For lidt motion og for meget salt kan betyde, at børn også skal til at passe på blodtrykket. Fold sammen
Læs mere

En større kropsmasse, øgede taljemål og for meget salt er blandt årsagerne til, at amerikanske børn og unge i dag har en større risiko for at have et forhøjet blodtryk end tidligere. Det viser en ny undersøgelse fra American Heart Associations tidsskrift »Hypertension«, skriver videnskabssitet Science Daily.

I undersøgelsen har forskere sammenlignet mere end 3.200 børn i alderen 8-17 i den nationale sundheds- og ernæringsundersøgelse (NHANES) fra 1988-1994 med mere end 8.300 i NHANES i 1999-2008.

Mens drenge var mere tilbøjelige til at have forhøjet blodtryk end piger, var blodtrykket hos piger steget mere markant. Desuden var børn, hvis kropsmasse- eller taljemålinger var i top 25 procent for deres aldersgruppe, omkring dobbelt så tilbøjelige til at have forhøjet blodtryk som børn med målinger i de laveste 25 procent.

De børn, der havde størst saltindtag var 36 procent mere tilbøjelige til at have forhøjet blodtryk end de med det laveste indtag.

Hos Hjerteforeningen fokuserer man mest på voksnes blodtryk, men der kan være grund til også at se nærmere på danske børns blodtryk, mener Ida Enghave, der er teamleder for forebyggelse hos Hjerteforeningen.

»Det er ikke usandsynligt, at tendensen også er gældende herhjemme. Der nogle ting, der ser lidt anderledes ud i USA - de har for eksempel mere overvægt end vi har - men det går også den forkerte vej med danske børns overvægt,« siger hun.

Blandt børn og teenagere varierer blodtrykket efter alder, køn og højde, men børn og unge har dog generelt betydelig lavere hyppighed af forhøjet blodtryk end voksne.

Hver femte danske barn overvægtig

En stigende tendens med for lidt motion og for meget salt, kan dog være med til at gøre forhøjet blodtryk til et problem, der også rammer børn.

Ifølge Sundhedsstyrelsens tal er hver femte barn i Danmark overvægtigt, og mange får stadig for meget salt, selv om der er kommet en del fokus på det herhjemme.

»Der er blevet lagt pres på danske fødevareproducenter i forhold til at putte mindre salt i fødevarerne de sidste par år. Det har betydet, at der for nylig er registreret et fald i danskernes saltindtag. Men vi får stadig for meget salt,« siger Ida Enghave.

»Voksne danskere får i omegnen af det dobbelte af de 5 til 6 g, der bliver anbefalet om dagen. Det påvirker blodtrykket i den gale retning, og giver en øget risiko for hjertekarsygdomme og blodpropper,« siger hun.

Det er sjældent, at børn får blodpropper, men det er en udvikling, der starter tidligt, forklarer hun.

»Med årene får man åreforkalkning. Når trykket er for højt i blodkarrene er hjertet konstant på overarbejde. Det kan hjertet ikke holde til. På et tidspunkt kan der komme en blodprop eller et hjertestop. Det sker sjældent hos børn, men derfor skal man alligevel tage det meget alvorligt, når man kan se nogle tegn på forhøjet blodtryk hos børn,« siger hun.

I en rapport fra Dansk Pædiatrisk Selskab mener man også, at forhøjet blodtryk hos børn og unge er underdiagnosticeret i Danmark. Sammenholdt med den amerikanske undersøgelse, kan det være relevant at se nærmere på børns problemer med forhøjet blodtryk, mener Ida Enghave. Derudover bør forældre være opmærksomme på risikoen for et for højt blodtryk hos deres børn, og så vidt muligt forsøge at forebygge.

»Forældre kan hjælpe børnene til sunde vaner og forebygge forhøjet blodtryk ved at sørge for, at deres børn får nok motion, ikke får mere end den anbefalede mængde salt og at de holder normalvægten.«

På verdensplan har 25-35 procent af voksne forhøjet blodtryk.