Beskyt dit hjerte med seks sunde vaner

Vi skal væk fra, at man enten er sund, eller også er man ikke sund. Selv få gode vaner kan nedsætte risikoen for hjerte-karsygdomme betydeligt. Det viser ny amerikansk forskning blandt 70.000 kvinder. Dansk hjertelæge er enig.

Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spis nu noget broccoli, husk fisken, løb en tur i skoven, drop smøgerne og spar så på den vodka.

Har vi hørt det før? At vi kan nedsætte risikoen for hjerte-karsygdomme betydeligt med en sund livsstil?

En ny stor amerikansk undersøgelse, foretaget blandt kvinder, konkluderer, at vi ikke behøver at være sundhedsfanatikere. At det er ikke et valg mellem aldrig at drikke spiritus, aldrig at sætte tænderne i en burger – og så ellers dyrke motion hver eneste dag året rundt.

»Det er ikke et spørgsmål om alt eller intet,« siger lederen af undersøgelsen, Andrea Chomistek, til webmediet Health News.

Hun er forsker på Indiana University Bloomington School of Public Health og forklarer, at selv de kvinder i undersøgelsen, der kun havde en eller to sunde vaner ,alligevel havde en betydelig lavere risiko for hjertesygdomme end dem, der ingen sunde vaner havde overhovedet.

70.000 kvinder blev fulgt

Næsten 70.000 kvinder er blevet fulgt i 20 år. Da forskningsprojektet blev skudt i gang, var kvindernes gennemsnitsalder 37 år.

For de kvinder, der fulgte samtlige seks af de sunde vaner, som forskerne opfordrede dem til, betød det en nedsat risiko på 92 procent. Samtidig blev deres risiko for at få for eksempel forhøjet blodtryk nedsat med 66 procent.

Men vigtigst af alt var, at kvinderne havde et normalt BMI, konkluderer forskerne.

Mindre end fem procent af kvinderne fulgte samtlige seks sunde vaner.

At det ikke behøver at være »alt eller intet«, og at blot nogle få gode vaner også har effekt, bekræftes af professor, ph.d. Gunnar Gislason, Københavns Universitet.

Han er forskningschef i Hjerteforeningen og mener, at en mindre puritansk tilgang til sundhed er et rigtigt skridt på vejen.

»Selvfølgelig er det bedst at leve mest muligt sundt, men vores egne erfaringer og tilgang til hjertesundhed falder helt i tråd med den amerikanske undersøgelse. At selv om man kun har få sunde vaner, kan det alligevel have en afgørende betydning,« siger Gunnar Gislason.

»Det kan være selv de mindste ting i hverdagen. Men det er vigtigt at komme væk fra, at man enten lever sundt, eller også lever man ikke sundt.«

I Danmark lider mere end 400.000 af hjerte-karsygdomme, og hvert år bliver mellem 10.000 og 12.000 danskere ramt af en blodprop i hjertet.

Sunde vaner har en betydning

Den amerikanske undersøgelse har desuden undersøgt betydningen af risikofaktorer som for højt kolesterol, diabetes og for højt blodtryk.

Resultaterne viste, at selv om man i forvejen er i risiko for at få hjerte-karsygdomme, kan nogle få sunde vaner have betydning.

I et tilsvarende forskningsprojekt, et svensk, hvor også mænd deltog, fandt man frem til, at fire ud af fem blodpropper i hjertet kan forebygges med sund livsstil. Defineret ud fra kostvaner, alkohol, rygning, fysisk aktivitet og fedme omkring taljen.

Hjerteforeningen i Danmark arbejder i øjeblikket på at udvide sin forskningsindsats, så den i højere grad får et mere samfundsmæssigt aspekt.

Ifølge Gunnar Gislason er ulighed blandt danskerne stadig blandt de største udfordringer.

»Der en gruppe danskere, som lever mere og mere sundt, men også en gruppe, vi har svært ved at nå med vores budskaber. Det er en af grundene til, at vi i vores forskning fremover kommer til at arbejde endnu mere med et samfundsmæssigt aspekt.«