Barndommen afgør din julemenu: Jyder vil have kartoffelchips til andestegen

Hvis du bor i nord- eller midtjylland er der stor sandsynlighed for, at du vil spise kartoffelchips til ande- eller flæskestegen juleaften. Selv om julemiddagen stort set er ens over hele landet, er der enkelte regionale forskelle, viser undersøgelse. Ifølge madhistoriker er det vigtigt for os, at vi i julen kan bære madtraditioner videre til næste generation.

Julemad Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er du til sprød og gyldenstegt juleand?
Eller.... vil du hellere sætte tænderne i et par skiver saftig flæskesteg med knasende svær og sydende salt?
Måske er du til begge dele?
Hvis du er som de fleste, kunne du ikke drømme om at gnaske løs i en hakkebøf med bløde løg den 24. december.
And og flæskesteg er - ikke så overraskende - de mest populære hovedretter, uanset om du bor i Thisted, Ebeltoft, Odense eller Espergærde. Men der er alligevel nogle mindre regionale forskelle, når det kommer til årets mest traditionsrige menu.


I Midtjylland er andesteg lidt mere populær end flæskesteg. Det er også andestegen, som flest vælger, hvis de bor på Sjælland eller i Syddanmark. Og kun i omkring hvert 20. hjem er det gåsestegen, der bliver dresset op til fest og kommer i fornemt selskab på julebordet, når middagen skal indtages.
Blodpølse? Glem den, vil de fleste sige. Kun én procent i hovedstaden synes, at den slags hører sig til en rigtig julemiddag.
Det fremgår af en undersøgelse, foretaget af Dansk Erhverv. Her her man spurgt et repræsentativt udsnit af voksne danskere om, hvad de spiser til hovedret inklusiv tilbehør og dessert juleaften.

Hit med de brune og vhide kartofler
Til gengæld er det ikke alle, der vil undvære medisterpølse eller kalkun den 24. december. Særligt i syddanmark eller midtjylland er der medister og kalkun på julebordet.
Brune kartofler og hvide kartofler er populære over hele landet, det samme med rødkålen. Men når det kommer til kartoffelchips, skal man især til nord- og midtjylland for at finde kartoffelchips som tilbehør. 71 procent i nordjylland og 67 procent i midtjylland svarer, at de spiser kartoffelchips som tilbehør. Til sammenligning er det 33 procent i hovedstaden.


Og når vi så endelig har tygget og nydt, spist og smagt os igennem hovedretten, kan vi puste ud et øjeblik og ønske hinanden glædelig jul, mens vi løfter glasset... inden vi igen fortsætter med at spise, når desserten ruller ind.
Og så er spørgsmålet, om du er til chokolademousse, budding eller is?
Ifølge undersøgelsen vil stort set alle sige:
Ikke tale om. Må jeg bede om risalamanden, tak.
Uanset om vi bor i nord, syd, øst eller vest, vil vi have vores risalamande juleaften. Basta. Måske lidt is som supplement, svarer nogle ganske få procent. Enkelte får risengrød.

Vores barndomshistorie
For julemiddagen er noget særligt. Den eneste middag på året, hvor vi stort set spiser det samme som alle de andre.
Ifølge cand mag og madhistoriker Bettina Buhl er der et helt fast kodeks for julemiddagen.
»Vi spiser meget ens over hele landet, og det har stor betydning, at den mad, vi serverer til julemiddagen har en historie, som generationer kan bære videre til hinanden. Det kan være farmors gamle opskrift på nogle bestemte julesmåkager, som man vælger at bage hvert år i håb om, at næste generation vil videreføre opskriften,« siger Bettina Buhl.
»Elementerne i julen bliver for mange en brik i deres slægtshistorie med maden og hele konceptet som en vigtig del. Det er uden sammenligning årets vigtigste måltid, og der er store forventninger. Det er vores egen barndomshistorie, som mange af os fører videre, og som på sin egen måde forbliver næsten urørlig.«


Når det kommer til økonomien, der skal finansiere alle herlighederne, ser det pænt ud. For generelt er de fleste jule-madvarer blevet billigere over det seneste år, viser undersøgelsen fra Dansk Erhverv.

Flæskesteg er blevet billigere
»Nu er julemad jo forholdsvis billig, men hvis man ser på flæskestegen, er den faldet i pris de seneste par år, mens anden koster det samme,« siger cheføkonom Steen Bocian.
»Ellers er der ikke de store prisudsving, når det gælder den traditionelle julemad. Kartofler er fortsat dyre, mens risene til risalamanden er blevet billigere, også fløde er blevet billigere.«