Baby-Châteauneuf uden årgang

Unge vinstokke kan ind imellem give ganske udmærkede vine.

Normalt siger man, at gamle vinstokke giver en bedre vin end unge, og det er også rigtigt et langt stykke hen ad vejen. Gamle vinstokke har nemlig den fordel, at de typisk er beriget med et stort rodnet, der kan hive næring op til vinstokken fra dybe jordlag. I tørkeperioder er det en god egenskab, fordi vinstokken bliver i stand til at suge vand til sig fra undergrunden og på den måde holde stofskiftet i gang. Samtidig giver de gamle stokke knap så mange drueklaser, og det er tit et plus, når vi taler kvalitetsvin.

Heldigvis er det ikke sådan, at alle vine lavet på unge stokke er noget bras. Man kan finde masser af dygtige producenter, der fokuserer på kvalitet frem for kvantitet. Nogle af de seriøse vælger eksempelvis at sænke deres høstudbytter i den gode smags tjeneste. De fjerner ganske enkelt en del af klaserne i løbet af sommeren, hvis de skønner, der er for mange druer og at det vil udvande kvaliteten.

I ugens vintest finder vi en producent fra den sydlige Rhône-dal, der har optimeret sin kvalitet af de purunge vinstokke. Vinen »Le Bernard-Le-Saint« kommer fra det kendte Châteauneuf du Pape-hus Fortia, hvor man har frasorteret druer fra yngste stokke og lavet hele molevitten til ordinær Vin de Table den laveste kategori inden for fransk vin. Af den årsag kan vi ikke vide, hvilken årgang, der er tale om, for Vin de Table må ifølge reglerne ikke bære årgangsbetegnelse. Men selvom vi »bare« har at gøre med en VDT, så er vinen i orden. Den smager ikke så underligt, lidt hen ad god Chateauneuf du Pape, men den er naturligvis ikke så intens og rig som selveste Fortia.

Periquita, Fonseca Terras do Sado, Portugal

Netto: Fire flasker 100,-

Kommentar: Ret karakterfuld duft af kirsebær, mandler, sadellæder og krydderier. Bærer smagsmæssigt præg af megen sol, men er samtidig ret grøn og syrlig. Er ikke helt harmonisk og lever ikke op til fortidens gode ry.

2006, Vistaña cabernet sauvignon Valle Central, Chile

Fakta: 29,-

Kommentar: Cabernet i duften, hvilket vil sige urtet, grøn peber og en smule støvet. Ret blød i munden med god fylde til prisen. Ikke overdrevet karakterfuld, men velproduceret vin.

2006, Villa di Mare negroamaro salento Apulien, Syditalien

H. J. Hansen/Vinspecialisten/Magasin: 49,75

Kommentar: Dyb næse med mørke bærnuancer primært brombær. Intens og stoflig med masser af urkraft. Glimrende vin.

2005, Domaine Martin Côtes du Rhône, Frankrig

Philipson Wine: 49,95

Kommentar: God duft, hvor man kan finde toner af peber, lakrids og hindbær. Ganske udmærket i munden, men måske lidt spinkel i eftersmagen med en lidt uforløst garvesyre.

2006, Château des Haut Ribes Vacqueyras, Frankrig

Kvickly: Normalpris 64,95. Tilbud to flasker 109,-

Kommentar: Ren og nydelig næse, der holder lidt tilbage på frugten i øjeblikket. Medium koncentration i smagen, hvor man i øvrigt kan fornemme en del lyse bærnuancer. Let alkohol spores i afslutningen. Ikke værst.

Uden årgang, Le Bernard-Le-Saint Vin de Table, Frankrig

Bichel: 69,75

Kommentar: Saftig og medium koncentreret vin med en god stoflighed og struktur. Åben, frugtig og ret luftig vin med et let alko-bid i finalen. Sniger sig lige op på fem stjerner.

2006, Les Tartanes (rosé) Bandol, Frankrig

Irma: Normalpris 99,50. Tilbud en flaske: 79,50

Kommentar: Flot laksefarve. Blød og indsmigrende hindbærbouquet. Cremet saftighed og fin struktur. Eminent rosé-vin. Fem stjerner trods det noget høje prisniveau.

2005, Falesco Pesano - merlot Umbrien, Italien

Super Best: Normalpris 129,95. Tilbud 79,95

Kommentar: Lidt lukket i duften med et strejf af lakrids og krydderier. Smagen forekommer en smule bitter og kantet i øjeblikket. Spørgsmålet er, om den med tiden vil åbne sig op og bliver til en svane? Ikke den bedste Pesano, jeg har smagt!