Atju, nu kommer forkølelserne

Så længe du har med andre mennesker at gøre, vil du blive forkølet, og lige nu er risikoen ekstra stor. Husk håndhygiejnen, hvis du vil undgå løbende næse og nyseanfald, råder professor.

Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kan næsten ikke undgås, og den kan ramme dig året rundt: Forkølelsen. Og især nu, hvor sommeren er ved at være slut, er risikoen for løbende næse, nyseanfald og ondt i halsen stor.

»Der er mange forskellige virusser, der kan give forkølelse. Derfor kan man blive forkølet hele året rundt. De typiske forkølelsesvirusser kan godt ramme her i sensommeren og i efteråret,« siger professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet Per Höllsberg.

Typisk smitter forkølelsesvirusser via hænderne: Hvis du f.eks. tager i et dørhåndtag, som din kollega har rørt ved før dig lige efter at have pudset næse.
                                                                                                                                                                                                                             »Det kan også smitte ved, at man nyser folk i hovedet, og den smittevej er de fleste jo klar over. Men det er de færreste, der er klar over, at en meget væsentlig smittevej er via hænderne,« siger Per Höllsberg, der bl.a. har forsket i virusinfektioner. Han påpeger, at det bedste, man derfor kan gøre for at undgå forkølelse, er at vaske hænder. Men der findes så mange forskelliger typer virus, som fører til forkølelse, at det i sidste ende er umuligt at undgå sygdommen. Så længe vi er i kontakt med andre mennesker, vil vi også blive forkølede. For vi bliver aldrig helt immune over for forkølelsesvirusserne.

»Man kan godt få en vis immunitet over for det virus, man lige har fået forkølelse af, men hvis man møder et andet virus, kan man blive forkølet af det. Immuniteten over for forkølelsesvirusser er også kortvarig – det er ikke en immunitet, som varer resten af livet,« siger Per Höllsberg. Og når først man er blevet syg, er det også meget begrænset, hvad man kan føre for at blive rask igen, fortæller han.

»Når man er blevet forkølet, plejer man at sige, at så skal man gøre, det man helst vil gøre. For der er ikke rigtig noget, der hjælper på det.«