Anh Lê fra Lêlê besøger Samtalekøkkenet

Anh Lê fra restauranten Lêlê laver den perfekte mad til trætte dage – en nem kyllingesuppe, der både varmer og opmuntrer.

Samtalekøkken. Restauratør og kogebogsforfatter Anh LÍ laver vietnamesiske retter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Da min søster for nogle år siden havde været på hospitalet, kom hun hjem til os og rekreerede sig lidt. Jeg købte ind til kyllingesuppe. »Hvordan ved du, at hun har lyst til det?« spurgte min kæreste. Jeg så på ham, som om han var idiot. Min søster gjorde det samme, da jeg fortalte historien. For i vores familie får man kyllingesuppe, når man er syg. Med lidt kogt ris i og gerne jævnet med en æggeblomme og lidt citron.

Den fornemmelse af en dampende portion omsorg kender Anh Lê godt.

»Hvor var det dejligt at være her og komme i tanke om, hvor meget man kan have brug for at få mad, der smager, som når ens mor laver det,« sagde hun, da hun havde været på besøg. Hun havde lavet kyllingesuppe, mad til dage, hvor man måske ikke er det allerstørste menneske i verden.

Anh Lês udgave er bare vietnamesisk, fyldt med grøntsager, urter og krydderier og perfekt til trætte januardage, hvor man har brug for noget, der er hyggeligt, men også sundt og friskt, mens nytårsforsætterne stadig er sprøde.

For Anh Lê er damen, der sammen med sine tre søskende og eksmand gjorde vietnamesisk mad populært i København, da de i 2003 åbnede LêLê på Vesterbrogade og fik københavnerne til at stå i kø for at spise pho og friske forårsruller. Siden da er restauranten rykket i større lokaler, tæt på Det Ny Teater, og har fået tre mindre søskende, Street Food-steder, hvor man kan købe mere uformel gademad.

Hun kom til Danmark som flygtning sammen med sine forældre og søskende og voksede op i Ålborg, hvor hendes mor lavede vietnamesisk mad, selvom man ikke kunne få nogle af de råvarer, hun var vant til at bruge.

»Man kunne få gulerødder og agurker og hvidkål, så det fik vi, og så fik hun altid folk, der skulle til Paris, til at tage fiskesovs med tilbage til os. Den måde at lave mad på har præget mig. Jeg vil gerne lære danskere at lave mad, der smager vietnamesisk, men de skal da bruge de ting, som vi har i Danmark. Nogle gange kommer der vietnamesere på besøg i restauranten og siger »det er da ikke vietnamesisk mad«. Men jeg synes, man skal bruge, hvad man har, i stedet for at ærgre sig over, hvad man ikke kan få. Jeg elsker f.eks. at bruge kål. Og danske sprøde syrlige æbler i stedet for umoden papaya, der skal flyves til Danmark.«

Hun går i gang med at lave mad. Hun er en lille lattermild og meget talende dame. Hendes kimono, syet af en veninde, er konstrueret, så ærmerne kan snoes, så den er til at arbejde i.

»Vietnamesisk mad er hurtig at lave, det gælder også den her suppe. Det er en, man kan lave hurtigt, når man kommer hjem fra arbejde.«

Kyllingen koger. Imens ordner hun grøntsagerne og lader nudlerne stå i blød. Kyllingen op, fjerne skind og ben, hive i strimler og så retur i gryden, hvor grøntsagerne også kommer i.

»For mig er mad kærlighed. Det at lave mad til andre er at give dem kærlighed, og det er jo det, man kan smage, når ens mor har lavet mad til en – den der omsorg. Det er derfor, jeg elsker at lave mad, det er min måde at give noget, at få folk til at åbne sig og føle sig værdsat.«

Vi sætter os ned og spiser.

Hvis fornemmelsen af »det skal nok gå, alt bliver godt igen« har en smag, er det den her.

Alt det praktiske

Anh Lê er en af fem indehavere af Lêlê-koncernen. LêLê Restaurant på Vesterbrogade er hjertet i LêLê. LêLês køkken er det mere raffinerede moderne vietnamesiske køkken. Reservér bord på tel. 33 31 31 25.

LêLê har også tre Street Kitchen, der både er spisested og take away i én og samme forretning. Menuen er sammensat af delikat fingermad, lette og friske retter samt hurtige og mættende retter. Man kan ikke reservere bord på Street Kitchen.

Anh Lê har udgivet flere kogebøger, den nyeste, som suppeopskriften også stammer fra, hedder »LêLês grønne køkken«, er udgivet på Gyldendal og koster 299,95. Den er ikke en vegetarkogebog, der indgår fisk og kød i flere opskrifter, men bogen har fokus på grøntsager og urter.

TV: Se Anh Lê lave risnudler: