Amarone på argentinsk

Den originale amarone får kamp til stregen.

Italienerne er specialister i vine på tørrede druer, og den mest kendte af slagsen er nok amaronen. Vinproducenter i andre områder har forsøgt at »kopiere« de eftertragtede amaroner – nogle med større held end andre!

Argentinerne har på det seneste lavet nogle stykker, og i ugens test finder vi et rigtig godt eksemplar, der kan give originalerne kamp til stregen. Og gæt engang, hvem der står bag: Masi, et af de veletablerede amarone-huse.

Hos Masi, som mange sikkert vil nikke genkendende til fra Føtex og Nettos hylder, er man gået oversøisk med et storstilet projekt. Deres topvin fra egne marker i Mendoza hedder »Tupungato – Corbec«, og det er den, vi finder i ugens test. Her har man kombineret det bedste fra både Argentina og Italien. Eksempelvis har man forsøgt at mikse den argentinske nationaldrue malbec med corvina, der er kendt som kongedruen i amarone, og det har resulteret i en uhyre spændende hybrid.

Tupungato er lavet som de italienske passitoer, hvilket kort sagt vil sige, at man efter høsten tørrer druerne (i dette tilfælde i trækasser), hvorved omkring 30 pct. af vandet fordamper. Ved processen opnår man en stor koncentration af sukker og smagsintensitet, som giver en særdeles varmblodig vin med masser af alkohol.

Prisen på 149 kroner signalerer, at der er tale om en virkelig seriøs vin, og jeg vil gætte på, at mange ville tage den for en god amarone, hvis de fik den blindt eller ikke vidste bedre.

0-50 kroner

2006, Alfredo da Lucca, primitivo Apulien, Syditalien Fakta, 24,95 kr. Kommentar: Let sødme i duften flankeres af lyse og spinkle bærtoner. I munden forekommer den nærmest klistret og lettere sukret. Smager billigt, hvilket den jo også er!

2005, Les Vignerons de Buzet, merlot & cabernet Buzet, Sydvestfrankrig Netto, 39 kr. Kommentar: Dufter en anelse støvet med strejf af grøn peber og stenfrugt. Virker noget kantet og en anelse stram i smagen.

 

2006, Castillo de Jumilla, monastrell-tempranillo Jumilla, Spanien H. J. Hansen/Vinspecialisten/Magasin, 49,75 kr. Kommentar: Relativt frisk i duften med indslag af tørt træ, karamel, brombær og tørret frugt. Tilsvarende i munden. Fast i kødet og god frugtighed. Nydelig lille vin.

2007, Alamos, torrontes (hvid) Mendoza, Argentina Philipson Wine, 49,95 kr. Kommentar: Parfumeret og frisk. Velsmagende uden dog at besidde den store karakter. En anelse restsødme får Alamos til at virke fyldig, men desværre også lidt billig i smagen.

51-80 kroner

2006, Cave Turkheim, gewurztraminer – cuvée réserve Alsace, Frankrig Irma, 52,50 kr. Kommentar: Klassisk gewurztraminer med en let parfumeret og roseagtig tone. God cremethed og fedme. Lav syre, men frisk finish. Sniger sig lige op på de fem stjerner.

2005, Chateau de Laville Premiéres Côtes de Bordeaux, Frankrig SuperBest. Normalpris 99,95 kr. Tilbud to flasker 110 kr. Kommentar: Lidt anonym i duften med et lille præg af Bordeaux. Rank og slank i stilen uden den store kompleksitet.

Uden årgang, Moinet, prosecco – extra dry (mousserende) Prosecco, Italien. Erik Sørensen Vin. 60 kr. Kommentar: Fin friskhed i duften med hint af æbler og stikkelsbær. Savner dog noget nerve i selve smagen og bliver en anelse flad. Virker ikke tør nok!

2005, Trapiche – Broquel, malbec Mendoza Argentina Kvickly. Normalpris 79,95 kr. Tilbud to flasker 109 kr. Kommentar: Ret spændende næse med en blanding af saftig, mørk bærfrugt, fad og blyant. God fylde i munden, men synes en anelse ekstraheret i eftersmagen, hvor man i øvrigt fornemmer en markant og insisterende syrekant.

Vine over 80 kroner

2002, Brunello di Montalcino, Badia al Colle Brunello di Montalcino, Italien Fakta, 99,95 kr. Kommentar: Udmærket og fuldmoden duft. Blød og luftig i smagen. Bærer præg af en lille årgang, men er for så vidt ret velsmagende. God stramhed i eftersmagen.

2006, Petalos Bierzo, Spanien H. J. Hansen/Vinspecialisten/Magasin, 129,95 kr. Kommentar: Frisk vin med en delikat frugtsødme. Indslag af sorte oliven og mørke bær breder sig blidt ud på tungen. Ingen træ – bare frugt. Medium fylde, der afsluttes af et pikant syrebid. Velsmagende uden at være synderlig kompleks.

Philipson Wine, 129 kr. Kommentar: Indsmigrende i duften med ret klassiske toner, der leder tankerne hen på Bordeaux. God mundfylde og saftighed, som dog (smagsmæssigt) forekommer væsentligt sødere end bordeaux. Fire store.

2005, Masi, Tupungato – Corbec Mendoza, Argentina Bilka, tilbud 149 kr. Kommentar: Dufter af tørrede frugter, æblekerne og rosin. Intens og struktureret i munden med strejf af chokolade. En vin, der snildt kan få én til at tænke i amarone-baner. En rigtig lækkerbisken!