Alle burde have en festkasse

En stor gennemsigtig plastickasse med låg kan bruges til meget mere, end man lige umiddelbart skulle tro.

Foto: Søren Bidstrup. Fold sammen
Læs mere

»Det her,« sagde min kæreste, palmesøndag, »er jo to af vores bedste festsystemer i én kasse.«

Vi var trætte og lykkelige og ved at rydde op efter den årlige påskefrokost, hvor mindst 50 mennesker havde været på besøg i løbet af eftermiddagen, aftenen og natten. Vi holder to-tre store fester om året, hvor vi inviterer med løs hånd, alle dem, vi godt kan lide, og dem, der trænger til en fest.

Vi laver mad, altid smørrebrød fra Nanna Simonsens vidunderlige bog, og folk tager selv drikkevarer med, både til store og små. Det gør projektet lidt mere overskueligt, både økonomisk og rent praktisk.

Og det er der, kassen kommer ind i billedet. For den står som regel i kælderen, fyldt med vin-, vand- og champagneglas. Hovedstammen kommer fra min venindes bryllup, hun holdt det hjemme i sin lejlighed og havde købt glas i Ikea til festen.

Dem fik vi bagefter, pakket i en stor gennemsigtig plastickasse med låg, som er nem at flytte rundt på. Senere har vi suppleret med vandglas fra den lokale Føtex og champagneglas, som vi arvede, da min kærestes morfar flyttede på plejehjem.

Nej, råbte jeg, dem vil vi gerne have. De kan bruges til fester, og så fik vi 30 vinglas. De var puttet i en gennemsigtig kasse med låg, og når vi holder fester, kommer kassen op sammen med bunken af skøre tallerkener, vi har reddet fra andres overskud og en bøtte med ekstra bestik.

Vi stiller det hele på køkkenbordet, så gæsterne slipper for plastictallerkner og glas, og det føles ret genialt sådan at slippe for pap og plastic, og endnu mere genialt, at kassen er stor nok til at hælde posevis af is i sammen med noget salt og lidt vand, og så dumper folk deres drikkevarer i kassen, så de er kolde i timevis.

Ingen gæster, der drikker lunkne øl og ingen gæster, der lige tror, at de kan lægge to flasker hvidvin i fryseren, når de kommer med dem varme. Og er man heldig, er der også et par børn, der får våde ærmer af at fiske sodavand op, og næste morgen kan man grinende gætte på, hvem der igen efterlod den dårlige hvidvin fra Netto. Vi har tre stående på bagtrappen fra de sidste par fester.

Dagen efter vandede vi altanen med vandet fra kassen, vaskede glassene og satte dem tilbage i kælderen. De er klar til næste fest. Det er vi også.