Alkohol under graviditeten kan skade barnets IQ

En eller to genstande om ugen under graviditeten påvirker det ufødte barns IQ. Det viser en ny britisk undersøgelse.

Foto: Serhiy Kobyakov/Scanpix

En enkelt øl eller et enkelt glas vin om ugen. Det lyder ikke af meget, og mon ikke en hel del gravide har fået sig en enkelt genstand eller to i løbet af deres graviditet.

Men alkohol kan have skadelig effekt på barnet i mors mave, hvis hun drikker mellem en og seks genstande om ugen.

Det viser en ny undersøgelse fra Oxford og Bristol University, der er publiceret i det medicinske tidsskrift PLOS One.

Forskerne bag undersøgelsen har kigget på 4.000 børns IQ og sammenlignet den med moderens alkoholindtag under graviditeten. Og undersøgelsen har altså vist, at et alkoholindtag på en til seks genstande om ugen under graviditeten påvirker barnets IQ i negativ retning.

Selv om det er små forskelle, der skiller børn, hvis mødre har drukket moderat gennem deres graviditet fra andre børn, påpeger forskningsleder Ron Gray fra Oxford University, at en lavere IQ påviseligt hænger sammen med sociale vanskeligheder, ringe helbred og tidligere død.

- Det er den enkelte kvindes egen beslutning, om hun vil drikke alkohol under sin graviditet. Jeg ville anbefale at afholde sig fra det. Hvorfor løbe den risiko? siger han til BBC.

Det er dog blevet understreget af andre læger med speciale i graviditet og fødselshjælp, at gravide kvinder, der har fået en lille én i ny og næ, ikke skal gå i panik på grund af de nye forskningsresultater. Andet forskning peger nemlig på, at alkohol ikke påvirker IQ'en, når barnet når femårs-alderen.