Ældre mødre føder sunde børn

Der er ingen grund til den store bekymring over, at kvinder i dag bliver ældre og ældre, før de får deres første barn. Det fastslår en ny undersøgelse.

Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvinder mellem 35 og 44 år føder børn, der er lige så sunde og raske, som dem, deres yngre medsøstre på mellem 25 og 30 år føder. Derimod ser det værre ud med sundheden blandt de børn, der har helt unge mødre.

Det fastslår en ny undersøgelse, hvor data fra 18.000 amerikanske børn er blev analyseret af »Max Planck Institute Demographic Research (MPIDR)« i Rostock i Tyskland, som er omtalt på det norske site forskning.no

Undersøgelsens resultater gør op med tidligere antagelser om, at børn af ældre mødre på forhånd har dårligere forudsætninger i livet. Det er dog et faktum, at ældre kvinder har større risiko for at føde børn med kromosomfejl. En del af forklaringen på, at ældre mødre føder lige så sunde børn som de yngre, kan netop være, at de enten ufrivilligt eller frivilligt oftere aborterer fostre med kromosomfejl.

- Mange graviditeter blandt ældre kvinder resulterer ikke i et levende barn. Men blandt dem, der gør, kunne jeg godt forestille mig, at børnene er lige så raske som andre børn, siger overlæge dr. med. Kresten Rubeck Petersen til Jyllands-Posten. Han er formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi.

Ifølge forskerne fra instituttet er det i højere grad moderens uddannelse end hendes alder, som påvirker barnets sundhed senere i livet, samt hvor længe hun lever.

Sidstnævnte har ikke længere så stor betydning i vores del af verden, hvor levealderen er høj, men i ulande er det stadig et problem, fordi levealderen der er langt lavere. Og analysen slår fast, at børn, der mister deres mødre i en tidlig alder, også har øget risiko for dårligt helbred senere i livet.

Undersøgelsen viser også, at jo yngre kvinderne er ved fødslen, jo mindre sunde er deres børn, når de vokser op. For eksempel er der 15 procent flere sygdomstilfælde hos børn født af forældre mellem 14 og 19 år sammenlignet med mødre over 25 år. For mødregruppen 20-24 år er der fem procent flere sygdomstilfælde end hos den ældre mødregruppe.