Ældre drikker hyppigere end unge

Langt flere ældre end unge drikker vin til maden. Et enkelt glas vin til maden kan være fint, men pas husk at sætte proppen tilbage på flasken, advarer eksperter. Særligt ældre skal være ekstra forsigtige med alkoholen.

Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Unge drikker alt for meget.

Det har vi hørt mange gange. Men faktisk lader det til, at alkohol er en mere almindelig del af hverdagen for de ældre end for de unge. Det viser en ny undersøgelse fra COOP Analyse.

Hver fjerde mellem 55 og 74 år drikker vin til maden på en gennemsnitlig dag, mens hver 14. 15-34-årige drikker vin på en gennemsnitlig dag ifølge undersøgelsen.

Det kommer ikke bag på Janne Schurmann Tolstrup, forskningsleder og seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed.

»Børnene er flyttet hjemmefra, og man har et økonomisk overskud, når man er kommet så langt i livet. Derfor ser vi en stigning i alkoholforbruget, og vi ser også en stigning i et problematisk alkoholforbrug i den aldersgruppe,« siger hun.

Det er helt fint at drikke et enkelt glas vin til maden hver dag, mener hun. Men man skal være opmærksom på, at alkoholforbruget ikke skrider. Hvis man drikker vin eller øl hver dag, kan det være en god ide at stille sig selv spørgsmålet:

»Ville jeg kunne undvære alkohol i en måned?« For hvis man ikke kan det uden at mærke en trang til alkohol, er det et dårligt tegn.

»Så kan det være et begyndende tegn på, at alkohol ikke er noget, der bare er i et glas, men at det kan volde problemer,« siger hun.

»Når danskerne har fået proppen af en flaske vin, er det vanskeligt at få den prop tilbage igen. Faren ved at drikke hver dag er, at forbruget kan skride.«

Hun påpeger, at man i Sydeuropa er bedre til at drikke lidt ad gangen end i Norden – og at det klart er sundest at drikke en smule alkohol flere gange om ugen, end at drikke store mængder alkohol på en enkelt dag eller en weekend

Det sidste er især de unge 16-24-årige gode til. Det samlede forbrug af alkohol er nemlig højest blandt denne gruppe – til gengæld er det mest almindeligt at have et decideret »problematisk alkoholforbrug« blandt de 55-64-årige, viser Den Nationale Sundhedsprofil 2010.

Når man er ældre, er der dog grund til at være ekstra forsigtig med alkoholen, fortæller Mia Fischerman, afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen.

»Som ældre skal man være særligt opmærksom på, at man faktisk tåler alkoholen dårligere. Der er relativt mindre vand i kroppen, og kroppen udsættes dermed for en højere alkoholpromille.

Derudover bliver organerne mere følsomme over for alkoholen, og der er en række sygdomme, der er mere almindelige blandt ældre end yngre, som kan forværres af alkohol - for eksempel søvnproblemer, svimmelhed og forhøjet blodtryk,« siger hun.

»Det er også mere almindeligt for ældre at bruge medicin, og alkoholen kan forstærke eller ændre virkningen af medicinen.«

Hun påpeger, at alkoholforbruget er stigende blandt ældre – både i Danmark og internationalt.