Året hvor madpakken blev lækker?

Sundhed. Madpakker behøver ikke være kedelige og lugte af hverdag. I en ny bog giver kok og madskribent Louisa Lorang gode ideer til at opgradere madpakken.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

August er lige om hjørnet, og for mange familier betyder det skolestart og begyndelsen på et nyt år med madpakker. De lækre sommerretter bliver nu afløst af sure leverpostejsmadder eller smagløse rundtenommer med spegepølse. Så er det for alvor hverdag igen.

Men det behøver måske slet ikke være så deprimerende at komme tilbage fra ferien. I ny bog skriver kok og madskribent Louisa Lorang om nye måder at lave madpakker på. Selv har hun en datter, der skal starte i 1. klasse efter sommerferien, og efter det første år med madpakker, har Louisa Lorang kigget børnene godt over skuldrene og fået en række ideer til at gøre noget ved børnenes frokost.

»Der er desværre tendens til, dels at madpakkerne ikke er specielt sunde, og dels at man kommer til at gøre det samme igen og igen. Man vælger det nemmeste, så man ikke skal tænke så meget på det. Men madpakkerne kunne godt trænge til lidt ekstra kærlighed,« siger Louisa Lorang.

Hendes metode handler om at kombinere den klassiske mad med nogle sjove ting, så der sker noget nyt hver dag - eller i hvert fald engang imellem.

»Det er ikke meningen, at man skal lave Quinoa-frikadeller, speltboller og 36 forskellige andre ting hver dag til madpakken. Det er fuldstændig urealistisk for næsten alle mennesker. Men hvis du holder fast i rugbrødsmaden og et eller andet stykke frugt eller grønt, og så lige vælger en eller anden sjov ting at komme ned i madpakken, så er du rigtig langt,« siger hun.

Det er nemlig ikke rugbrødsmaden, der er fjenden, men derimod de produkter vi vælger, der skal lyse madpakken op.

»Vi er heldige, at de fleste af vores unger gider spise en rugbrødsmad. Den største fare er ting som ostehaps, petit danone eller mælkesnitte. Det er virkelig dårlige produkter, som er lavet til at passe til børnenes madpakker, så når man står i supermarkedet tænker man, at madpakken bliver kedelig, så nu må jeg hellere putte en eller anden hyggelig eller sjov ting ned i,« siger hun.

Men de sjove ting skal man hellere lave selv.

»Min datter bliver jo fascineret af de andres ostehaps, som hun ikke må få. Hun synes, det er det mest fantastiske i verden. Jeg prøver at komme noget i, der er endnu sjovere,« siger Louisa Lorang.

Tit hjælper det også at få datteren til selv at være med til at lave madpakken, hvilket der også lægges op til i opskrifterne i bogen.

»Selvfølgelig er der ting, hun ikke vil spise eller har med hjem, men så bliver hun introduceret for det et par gange, og så kan det være hun har lyst til at prøve det. Hvis hun er med til at lave det og ser hvad der er i, synes hun også ofte, at det er sjovere at spise det,« siger hun.

Det bedste råd er ifølge Louisa Lorang at holde det så simpelt som muligt.

»Jeg ved fra min egen hverdag, at det er vigtigt, at det er brugbart og nemt,« siger hun.

Hun tænker allerede madpakken ind i forberedelsen af aftensmaden dagen før.

»Det er svært at finde på nyt pålæg hele tiden, og det er meget begrænset, hvad vi har af udvalg og der er meget salt i. I stedet kan rigtig meget af vores aftensmad bruges. Har vi fået noget med guacamole putter jeg det i et bære og giver det med til hendes grøntsagsstænger, eller hvis jeg har en rest pasta eller nudler kan jeg give det lidt soyadressing og komme lidt peberfrugt i. På den måde kan den sjove dims være fra aftensmaden, og så supplerer jeg med rugbrødet, for det får hun også.«

Eksempler på gode madpakke-retter fra bogen er omeletruller, quinoa-frikadeller, samosas, nudelsalat, pizzaruller og grøntsager med dip.

»Madpakkebogen« af Louisa Lorang er udkommet på Lindhardt og Ringhof den 20. juni, og koster 149,95 kroner.