8 myter om sund mad - holder de?

Flødeboller er ren luft. Olie er bedre end smør. Popcorn er sundere end chips. Diætist Charlotte Hartvig vurderer otte myter om sund og usund mad.

Mange tror fejlagtigt, at popcorn er en sund snack, ifølge diætist Charlotte Hartvig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox

Sukkerfri marmelade er det bedste valg, hvis man vil tabe sig.

Olie slanker mere end smør og margarine.

Og yoghurtis er en sund dessert, der ikke sætter sig på sidebenene.

Myterne florerer, rygterne svirrer, og de gode råd er mange, når man skal finde ud af, hvad der er op og ned i madjunglen.

Derfor har diætist Charlotte Hartvig samlet otte myter om sund og usund kost, som hun be- og afkræfter i sin bog ”Den store skrumpebog.” 

Læs hvordan Charlotte Hartvig får i rette med de otte mad-myter på de følgende sider.

Myte 1: Flødeboller er en sund snack

Måske har flødebollen fået rygtet som en sund dessert, fordi den er så luftig og let. Men faktum er, at flødeboller såvel som skumbananer er fedende og kalorietætte og stort set et forbudt område for folk på skrump.

I en almindelig lille flødebolle fra supermarkedet er der 87 kalorier. Hertil kommer, at de som regel købes mindst seks i en pakke, og at de færreste mennesker nøjes med at spise en enkelt for derefter at sætte resten af pakken i køleskabet.

Spiser man en flødebolle på 20 gram med 87 kalorier, svarer det til at spise et stykke mørkt chokolade på 16 gram rent kaloriemæssigt.

Så det er begrænset, hvor meget sundere det er at spise flødeboller end chokolade, og vil man være på den sikre side, bør man afholde sig fra begge dele, ifølge diætist Charlotte Hartvig.  

Myte 2: Yoghurtis slanker

Is lavet af yoghurt lyder bestemt sundt.

Men det tager ikke lang tid ved køledisken at opdage, at mange af de almindelige is har samme kalorieindhold som varianten med yoghurt.

For selvom der er mindre fedt i en yoghurtis er der ofte meget sukker i. Og det giver udslag på kalorieregnskabet.

Så nej, yoghurtis slanker ikke, mener diætist Charlotte Hartvig.

Myte 3: Sukkerfri marmelade er bedre end syltetøj

På mange marmelader står der ”ikke tilsat sukker,” hvilket kan lyde sundt.

Men til gengæld er marmeladen ofte sødet med druesaftkoncentrat, hvorefter det færdige produkt fremstår med det højeste kalorieindhold blandt alle marmelader, inklusive mormors pund-til-pund.

Derfor bør man holde et vågent øje med kalorieindholdet og ikke sukkermængden, påpeger Charlotte Hartvig.

Myte 4: Ost feder og skal helt undgås eller renses for fedt

Ost indeholder en del kalorier, men hvis man kan forlige sig med at vælge en variant med et fedtindhold på 30+ eller 17 % eller derunder, udgør proteinerne en pæn del af kalorieindholdet i forhold til fedtmængden, og så er det slet ikke så usundt endda.

  • En stor skive ost med et fedtindhold på 45 + eller 27 % indeholder 67 kalorier
  • En stor skive ost med et fedtindhold på 30 + eller 17 % indeholder 50 kalorier
  • En stor skive ost med et fedtindhold på 20 + eller 13 % indeholder 45 kalorier

Så der er kalorier at spare ved at holde øje med fedtprocenten, ifølge diætist Charlotte Hartvig.

Myte 5: Knækbrød er dårligt til vægttab

Hvorfor knækbrød har fået rygte for at være dårligt til vægttab, er og bliver en gåde.

Knækbrød indeholder nemlig næsten intet fedt men er derimod rigt på fibre.

Med kun 35 kalorier per skive er knækbrød det mest kalorielette brød på markedet og ideelt at spise sammen med en skive fedtfattig ost som et sundt mellemmåltid.

Tilsammen indeholder et stykke knækbrød med en let ost (30+ eller 17 %) kun 85 kalorier, hvilket svarer til kaloriemængden i et meget lille æble.

Myte 6: Popcorn er sundere end chips

Popcorn er blevet slankefolkets yndlingssnack, og de indeholder da også færre kalorier end chips. Men forskellen er ikke så stor, som nogle måske tror, ifølge diætist Charlotte Hartvig.

En pose chips på 100 gram indeholder nemlig typisk 550 kalorier, mens 100 gram popcorn indeholder 480 kalorier. Så forskellen ligger kun omkring 70 kalorier mellem de to slags snacks.

Måske kommer popcornenes gode rygte af, at fedtsyrerne kan være af den sunde (umættede) slags – hvis man da selv popper majskernerne i olie i en gryde.

Men popcorn til mikrobølgeovnen indeholder meget fedt af den usunde (mættede) type.

Myte 7: Olie er sundere end smør og margarine

Olie indeholder 900 kalorier per 100 gram, mens smør indeholder omkring 740 kalorier per 100 gram.

Alligevel støder man ofte på den opfattelse, at olie i maden er langt mindre fedende end smør og margarine.

Det er sandt, at olie indeholder nogle sundere (umættede) fedtsyrer, end smør gør, hvilket er mere hensigtsmæssigt i forhold til kolesteroltallet.

Men i slankemæssig sammenhæng gavner olien slet ikke, da den indeholder mange kalorier.

Det betyder ikke, at diætist Charlotte Hartvig anbefaler, at man spiser smør frem for olie men blot, at man skal huske, at både olie og smør indeholder rigtig mange kalorier, hvorfor man skal begrænse sit forbrug af begge dele, hvis man er på skrump.

Myte 8: Græsk yoghurt slanker

I mange opskrifter på sunde retter anbefales det, at man bruger græsk yoghurt i stedet for eksempelvis fløde eller cremefraiche.

Og græsk yoghurt kan sagtens indgå som hovedingrediensen i sovs eller dressing, hvis man vil tabe sig, ifølge diætist Charlotte Hartvig.

Dog skal man være opmærksom på, at der på det danske marked findes fire typer græsk yoghurt med henholdsvis 0,1 %, 1 %, 1,3 % og 10 % fedt i.  Og varianten med 10 % fedt indeholder næsten tre gange så mange kalorier, som der er i den sundeste udgave.

Faktisk har selv en almindelig opbagt sovs et lavere indhold af kalorier end græsk yoghurt med 10% fedt, så man bør holde sig til de tre sundeste varianter.

Læs mere om sund kost her: