11 ting du skal gøre i New Yorks bedste kvarter (og ja, der er en burger)

Lower East Side er det perfekte sted at bo på en kort tur til New York, for kvarteret ligger perfekt for at opleve byen og er i den grad også værd at bruge tid i. Her kan man spise, sove, drikke drinks, shoppe eller blive klogere.

Lower East Side er det perfekte sted at bo, hvis man er i New York fire-fem dage. Kvarteret har både dejlige steder at bo, gode steder at spise, sjove steder at se og fine ting at købe. Samtidig er det en god base at udforske byen fra, man kan gå ned til spidsen af Manhattan eller op til Midtown eller tage subwayen uptown.

Verdens bedste hotel

The Ludlow er måske mit yndlingshotel i hele verden. Det er luksuriøst på en afslappet facon, indrettet i mørke toner med masser af tekstiler. Værelserne er pæne og hyggelige, lyset på badeværelset er smukt, hotelrestauranten The Dirty French serverer mad, der er perfekt fedtet og stadig lækker, og baren tiltrækker smarte mennesker, men er ikke overdrevet posh og irriterende.

Man befinder sig lige så godt foran pejsen med en kop te som i en af de bløde sofaer med et glas champagne. Betjeningen er sød og omsorgsfuld – og tjenerne er utroligt pæne unge mænd. Eneste ulempe er, at man ikke har lyst til at forlade det igen. Eller nogensinde bo andre steder. Er The Ludlow lidt over budget, findes der forbløffende mange lejligheder på Airbnb i området.

The Ludlow Hotel, 180 Ludlow St., ludlowhotel.com

Bestil, hvad Sally fik

Husker du scenen fra »Da Harry mødte Sally«, hvor hun simulerer en orgasme hen over deres frokost? Den scene er optaget på Katz Delicatessen, en af områdets allerældste diners, og et skilt markerer præcis, hvor hun sad. Stedet er kendt for sin pastrami-sandwich, som »cutters« bag disken skærer op, mens man venter, og den serveres lun med sennep og en syltet agurk.

Nøjes med at købe en til deling, hvis I er to. Den er meget meget stor og meget, meget fyldt med kød. Man skal også huske at grine af skiltene »send a salami to your boy in the army.«

Katz Delicassen, 205 E Houston St., katzsdelicatessen.com

Gå i hælene på fortiden

»Pas på tapetet, det er helt tilbage fra 1860«, sagde guiden, der viste rundt på Tenement Museums tur »Hard Times«, og samtlige amerikanske gæster så duperede ud over at se noget SÅ gammelt. Når man selv bor i et hus fra 1865 på Vesterbro, bliver man måske ikke så imponeret over alderen, men Tenement Museum er alligevel et besøg værd, fordi man i et gammelt hus med små lejligheder har genskabt hjem for de indvandrere, der har præget kvarteret, først tyskere, siden italienere.

Hvor tæt de boede, hvor hårdt de kæmpede, og hvordan de drømte om et bedre liv. Alle besøg er guidede ture med forskellige temaer. Bestil billet online i god tid, de populære ture bliver hurtigt udsolgt.

The Tenement Museum, 103 Orchard St., New York, tenement.org

Køb en souvenir der ser godt (ud)

I mere end 100 år har man kunnet købe Moscots briller på Lower East Side, og 5. generation står nu i spidsen for firmaet, der både producerer solbriller og almindelige briller. Butikken på Orchard Street er den oprindelige og fyldt med minder fra 100 års optikerliv.

Moscot, 103 Orchard St., moscot.com

Hurtig frokost

Det kræver måske en forkærlighed for græsk mad at spise den slags flere dage i træk, men hvis man har det, er Souvlaki et godt sted at spise frokost med meget venlig betjening og indretning som i en gyde på en græsk ø. Køb en græsk salat, en tzaziki, en spanakopita (en tærte af filodej med spinat og feta) og måske en portion bifteki (hakkebøffer krydret med urter).

Souvlaki, 116 Stanton St., souvlakigr.com

Morgenmad på kinesisk (hele dagen)

En af de skægge ting ved Lower East Side er, at man så nemt opdager, hvor kvartererne skifter, når man træder om et hjørne. Går man mod vest, ligger Soho med alle sine turister og internationale mærkevarebutikker, går man mod syd, rammer man China Town. Jing Fong er 10-12 minutters spadseretur væk, men besværet værd, hvis man er til dim sum.

I en kæmpe hal med plads til 1.000 gæster får man anvist bord, og så kører kinesiske damer rundt med små trolleys med et udvalg af stegte og dampede sager, drikkevarer og desserter. Man peger på det, man gerne vil have og betaler ved kassen, når man går ud. Kom tidligt i weekenden, ved 12-tiden er der kø.

Jing Fong, 20 Elizabeth St., jingfongny.com

Græsk mad kan være smart

Kikis er noget så newyorksk som en græsk restaurant indrettet i en gammel kinesisk papirvareforretning i udkanten af China Town. Maden er vellavet græsk mad i meget generøse portioner, men restauranten er indrettet som en smart restaurant, hvor publikum er omkring 30 år og ret hipstersmarte. Citronkylling med kartofler og lammefrikasseen kan anbefales, men spiser man forretter, skal man nøjes med at dele en hovedret. Man kan ikke bestille bord, kom tidligt eller vær forberedt på ventetid, der dog kan slås ihjel i baren med et glas vin.

Kiki, 130 Division St., ingen hjemmeside

En smart suppe

Ivan Ramen er en skæg historie om en amerikansk kok, der bliver gift med en japansk kvinde og som åbner en ramen-shop i Tokyo. Her får han enorm succes, blandt andet fordi han er med i flere japanske TV-shows, men han beslutter sig for at flytte hjem til New York, hvor han nu har to restauranter, hvor man kan spise den populære suppe. Varmende og velsmagende på en kold dag. Ivan Ramens kogebog er også udkommet på dansk og kan læses før eller efter et besøg.

Ivan Ramen, 25 Clinton St., ivanramen.com

Slaraffenland for kogebogselskere

For alle, der elsker kogebøger, er Bonnie Slotnicks boghandel et slaraffenland, for antikvariatet sælger ikke andet end kogebøger. Her kan man finde både virkelig gamle og nyere kogebøger, og her er alt, om man er til ungarsk slotskøkkenkogekunst eller vegetarretter fra 1970erne. Her er også et fint udvalg af gamle køkkensager.

Bonnie Slotnick Cookbooks, 28 E 2nd St.

Mest grønt (og så en virkelig god burger)

The Fat Radish er det perfekte sted for flexitarer, altså folk, der spiser mest grønt, men af og til lidt kød, for stedet serverer flest retter med grøntsager af slagsen, man kan blive mæt af, solide salater, grøntsager stegt i ovnen og supper, men har også et par kødretter på kortet, blandt andet en virkelig god burger, som minder en om, hvorfor man ikke har lyst til at være fuldtidsvegetar.

The Fat Radish, 17 Orchard St. A, thefatradishnyc.com

Bag pantelåneren

Umiddelbart ligner Beauty and Essex en pantelånerbutik (måske en usædvanlig pæn en), men i virkeligheden er butikken indgang til en smart restaurant af slagsen, hvor man kommer på de dage, hvor man har strammet slipset og taget de højhælede sko på.

Man bestiller bord i forvejen og ringer og bekræfter sin reservation, før man får en kode, man overdrager pantelåneren, så man kan blive lukket ind. Køkkenet er sådan klassisk jetsetter-internationalt, tun, avokado, østers, tatar og bøffer.

Beauty and Essex, 146 Essex St., beautyandessex.com