Vil du gerne skilles? Så tag på ferie

Tror du, at ferien fører til genopladning og friske batterier, bliver du hurtigt skuffet, skriver Jill Byrnit

Bathers crowd at the Baltic Sea beach of Timmendorfer Strand, northern Germany, on July 24, 2018. / AFP PHOTO / dpa / Markus Scholz / Germany OUT Fold sammen
Læs mere
Foto: MARKUS SCHOLZ

Jeg havde engang en nabo, der var ejendomsmægler. Han var et udpræget venligt og pragmatisk menneske og når vi andre flippede skråt over trivialiteter, udviste han som oftest humoristisk overskud. Jeg har siden erfaret, at det ligger til standen.

Ejendomsmæglere ved et og andet om den menneskelige natur. Så længe, at vi er i stand til at betale for musikken, er de sammen med os, når alle andre er gået. Når vi kravler mod toppen, falder til bunds eller ligger i aflåst sideleje. For ejendomsmæglere er intet så galt, at det ikke er godt for noget. I lighed med bedemanden i tegneserien om Lucky Luke tager ejendomsmæglere mål til kisten ved vores livs dueller, og de ved som få, at den ene persons nærdødsoplevelse er den anden persons havudsigt.

Evolutionspsykolog Jill Byrnit Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Ejendomsmæglere behøver således ej heller forskningsresultater til at kunne indrette sig efter det postmoderne menneskelivs sæsonbetonede kriser. Havde jeg i sin tid spurgt min nabo om det mest stressende tidspunkt på året for en gennemsnitsdansker, ville han højst sandsynligt have svaret: »Ferien«.

Ferien giver panikangst

Ferier kommer i mange afskygninger og der er i sagens natur ret stor forskel på, om man tilbringer tre uger på langs med en Margarita ved hånden, graver efter guld med børnene i Bonbonland eller vandrer omkring i de norske fjelde med fødderne viklet ind i teltbarduner. Ferier deler imidlertid også en række afgørende fællestræk.

Ferier er omgærdet af forventninger, der sommetider har sin rod i nogle ikke veldokumenterede antagelser. I en af de herskende antagelser anskues det moderne menneske som et batteri, der kan gå død for strøm, blive genopladet og siden køre videre som en afgiftsfritaget Tesla.

»Som de fleste ved, er der få ting så beroligende som at bevæge sig omkring med offentlig trafik i udlandet med et par sultne småbørn og en Turen-går-til-15-forlystelser-på-to-dage-håndbog i tasken. «


Batteri-metaforen kommer til udtryk i skismaet mellem vores hektiske hverdagsliv og forestillingen om den perfekte ferie. Til hverdag lever de fleste af os et moderne høj-aktivitets liv, hvor al fritid er planlagt til mindste detalje. Pludseligt opståede huller i kalenderen fører til febrilsk telefonering og supersonisk kalendergymnastik - eller panikangst. Men hvad gør det, når vi for enden af hverdagene kan skue en ferie? På ferien kan vi komme til hægterne, tilbringe tid med familien, smide stængerne op og vende tilbage til hverdagen med frisk energi.

Her løber vi allerede ind i det første store problem. Hvis man ikke kan rumme at holde fri til hverdag, endsige at være sammen med sine kære, hvordan skulle man så kunne rumme det under ferien? Tværtimod vil man da være et skarn, om man lod sådan en længe ventet ferie gå op i den rene lediggang. Ikke overraskende viser diverse forbrugerundersøgelser, at danskerne i stor stil rejser på storbyferier, selv når vi blot har fire dages ferie. Som de fleste ved, er der få ting så beroligende som at bevæge sig omkring med offentlig trafik i udlandet med et par sultne småbørn og en Turen-går-til-15-forlystelser-på-to-dage-håndbog i tasken.

Sommer og jul er skilsmissetid

Med ferier så hektiske som hverdagene kan det være en smule enerverende at tilbringe flere sammenhængende dage i træk med sin partner. En amerikansk forskergruppe kunne for nyligt præsentere den første videnskabelige analyse af sæsonudsving i ansøgninger om skilsmisse. Min ejendomsmægler-nabo får nu bekræftet, hvad han længe har vidst.

Der søges ikke om skilsmisser jævnt fordelt over hele året, men primært centreret omkring to store tidspunkter på året - lige efter sommerferien og et stykke efter juleferien.  Undersøgelsen er lavet i USA og det samme mønster gør sig gældende i alle de undersøgte og i øvrigt ret forskellige stater. Det er nærliggende at forestille sig, at det samme billede tegner sig i den danske statistik.

En anden forskergruppe har undersøgt fysisk og psykisk helbred hos omkring 100 forsøgspersoner før, under og efter, at personerne havde været afsted på en uges skiferie til Alperne. Forskerne ønskede at finde ud af, om vi rent faktisk bliver genopladet af at holde ferie. Den gode nyhed er, at det gør vi. Den dårlige: Effekten varer under en uge. Eller som forskerne konkluderer: »Lots of fun, quickly gone!«.