Venedig føler sig overrendt – nu skal du betale for at besøge byen på vandet

Turister i Venedig skal fra 1. juli lægge en afgift for deres besøg. Syndere risikerer en bøde på over 3.000 kroner.

Turister poserer foran Venedigs berømte dogepalads - og skal snart betale den hårdt ramte by op til ti euro for ulejligheden. Foto: Ludovic MARIN / AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: LUDOVIC MARIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Helvede er de andre - især når de sviner og støjer. Venedigs bystyre har vedtaget en afgift for turister med virkning fra 1. juli næste år.

Skatten kaldes et »bidrag« og vil anddrage tre euro uden for sæsonen, otte euro i højsæsonen og ti euro ved juletid og på andre festdage. Byen med de vandige veje og talløse seværdigheder får besøg af hele 24 millioner mennesker hvert år og vånder sig under slitagen og mængderne af skrald.

Afgiften rammer især turister på krydstogt og éndagsture. Hvis man er på arbejde eller studieophold i byen, slipper man altså for den ekstra udgift. De mange éndagsrejsende efterlader sig en masse møg og bidrager stort set ikke til økonomien inden for servicebranchen, har kritikken tidligere lydt.

Overskuddet skal derfor bruges til en »forbedring af livskvaliteten for de fastboende,« siger borgmester Luigi Brugnaro til dagbladet The Telegraph.

Betal ved automaten

En af udfordringerne har været af teknisk art: Hvordan klarer man sådan en skat rent praktisk og mest retfærdigt?

Lande som Tyskland og Schweiz er begyndt på noget lignende og opkræver for eksempel pengene over folks hotelregning. Turister i Venedig skal fra 1. juli betale online eller trække dankortet ved ankomsten med fly, tog, bus eller skib på dertil indrettede automater.

Om systemet vil fungere i praksis, ved man af gode grunde ikke meget om endnu. Bystyret går lempeligt til værks og vil ikke »militarisere« byen, siger borgmesteren til The Local. Men man har tidligere i år truet med bøder på et sted mellem 100 og 450 euro for manglende betaling.

Den nye skat er i øvrigt kun begyndelsen: Turister skal fra 2022 gå på nettet før deres ankomst og booke deres møde med vidunderet.