Ugens vintest: Fra helvede til himlen med gewurztraminer

Gewurzen er en af de få druesorter, der kan få mig til at spekulere over, om det er Fanden eller Gud, der skulle have skabt jorden på syv dage, skriver Rolf Madsen i ugens vinanmeldelse.

Nybegyndere udi vin bliver ofte fascineret af gewurztramineren. Men det er til gengæld også en druesort, de fleste ender med at hade meget hurtigt igen. Som regel bliver den nemlig overdrevet parfumeret i stil med toner af rosenvand, granatæbleshampoo fra Matas og en tæppebombning af blomstersæbe.

Gewurzen er en af de få druesorter, der kan få mig til at spekulere over, om det er Fanden eller Gud, der skulle have skabt jorden på syv dage. Jeg får nok nogen på nakken nu, men i min mund er der ofte mere tale om skinger parfumevand fra Helvedet end vin.

Men uanset hvad, så er der alligevel nok en mening med galskaben. Bestiller man for eksempel et stykke Munster-ost i Alsace, vil man blive belært om, at den eneste rigtige vin at servere hertil er en gewurztraminer fra området. På en eller anden måde sker der noget magisk i den kombination, hvilket også er tilfældet med ugens gewurz fra Jean-Baptiste Adam. Isoleret set er der tale om en lidt halvklodset og syrefattig vin, der er så blød og doven som en bakke daggammel fransk leverpostej, og som i øvrigt plumper ned på to små stjerner. Men når den sættes sammen med den klassiske rødkit vinder den lige en stjerne mere. Jeg ender nok aldrig med at komme helt igennem himmelporten, men kan nu godt se, at Gud må haft en plan med druen.

Mest pjattet er jeg dog med ugens to pinot noir-vine fra henholdsvis Bourgogne og Argentina. Bag sidstnævnte står Piero Incisa della Rocchetta, der er barnebarn til manden, som skabte en af Italiens mest berømte vine, Sassicaia. Cincuenta Y Cinco, som vinen hedder, kommer fra et af Argentinas bedste vinhuse, Bodega Chacra, i Patagonien. Den er lavet på upodede vinstokke fra 1955, hvilket uden tvivl er med til at give den noget intensitet og en karakter, der sjældent ses på de kanter.

I Cincuenta Y Cinco har vi en vidunderlig gang sniffe-de-snif aka. blød og sødmefuld næse med toner af kirsebær i lange baner. Læg dertil lidt læbepomade med mandelsmag, blå blommesten og en frisk syre, der får den til at danse rundt på tungen som et brudeslør i vinden. En fantastisk elegant fætter, der er overraskende kølig i sit udtryk, og som nok ville overraske mange i en bourgogne-smagning! Her har jeg kun én ting at sige: driblefinte og så stolpe ind – bravo!

60-99 kroner

La Balade de Coline, Les Coteaux du Rhône
Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig 2016

★★★☆☆☆

Diskret og en anelse anonym i duft, men røde bær og en snert af blå blommesten dukker op i smagen, der er saftig og lakridset med masser af blød garvesyre. Ikke den største dybde i verden, men rigtig nydelig og vellavet. Absolut god til prisen.

Brdr. D's Vinhandel
Pris: 59,95 kr. v. 6 flasker

Silver Label, Wolf Blass
Langhorn Creek, Australien 2016

★★☆☆☆☆

Let tørret frugt med en snert af brombær og sød lakrids. Letbenet australier, der virker en anelse syrejusteret i eftersmagen.

Bilka
Pris: 2 flasker 150 kr.

Gewurztraminer, Jean-Baptiste Adam
Alsace, Frankrig 2017

★★☆☆☆☆

Masser af rose og parfumeret blomstersæbe i duft. Blød som en gang fransk leverpostej og frugtsød i munden med en bagkant af champignon. Alene er den et flop og en anelse vammel: dvask og syrefattig, men den vinder en stjerne med Munster-ost.

Meny
Pris 99 kr.

Mothers Milk, First Drop Wines
Barossa, Australien 2016

★★☆☆☆☆

Lidt brombær, peber og en snert af lakrids og eukalyptus. Enkel australier uden den store karakter, men let drikkelig og saftig med en gang bløde tanniner i afslutningen.

Philipson Wine
Pris: 99 kr. v. 12 flasker

100-200 kroner

Grauburgunder, Weingut Kampf
Rheinhessen, Tyskland 2017

★★★☆☆☆

Stikkelsbær, lidt grønne blade og et whiff af nyplukkede æbler. Koldgæret, frugtig og ren i smagen om end en anelse simpel i aromaerne. Afsluttes af en lille tørhed i eftersmagen.

Grape Shop
Pris: 144 kr. v. 6 flasker

Saint-Veran, Domaine Thomas
Bourgogne, Frankrig 2016

★★★☆☆☆

Først lidt hvide asparges, så lidt kridtet tørhed, æblekerne, kiwi og ananas. Enkel, ren og frisk bourgogne med en lille bittertørhed bagest på tungen. Drikker godt.

Køge Vinhandel
Pris: 110 kr.

Aligoté, Philippe Chavy
Bourgogne, Frankrig 2016

★★★☆☆☆

Meget æblet og lidt gasagtig i duft med en lille kant af grape. Stram og syrerig i munden. Flot struktur, men en anelse svag i munden.

Carl Wine
Pris: 129 kr.

Hautes-Côtes de Beaune – Clos de la Perrière, Sébastien Magnien
Bourgogne, Frankrig 2016

★★★★☆☆

Toplækker bourgogne-næse med en frisk tone af modne kirsebær og et lille whiff af fernis. Livlig i syren, ren i frugten og dejligt stram i smagen. Et rigtig godt bourgogne-køb, der vil profitere af lidt tid på flaske. Fire og en halv.

Domaine Brandis
179 kr.

200 + kroner

Pinot Noir – Cincuenta Y Cinco, Bodega Chacra
Patagonien, Argentina 2017

★★★★★☆

En absolut vidunderlig gang sniffe-de-snif aka. blød og sødmefuld bærduft med toner af kirsebær og læbepomade med mandelsmag. Ren, vellavet og elegant i munden med et bagtæppe af blommesten. Relativt kølig fætter med en styret frugtsødme på toppen. Stolpe ind!

Philipson Wine
Pris 225 kr. v. 12 flasker

Cigalus, Gérard Bertrand
Aude, Hauterive, Frankrig 2016

★★★☆☆☆

Meget solbærpræg i duft. Smagsmæssigt en anelse syltetøjsagtig med god struktur og rankhed. En lidt tung alkohol (15%) fornægter sig ikke.

H. J. Hansen
Pris: 295 kr. v. 2 flasker

Sant'Eustachio, Bocella
Taurasi, Italien 2010

★★★☆☆☆

Peberkrydret i duft med en snert af gummisko og hindbær. Masser af koncentreret bærfrugt. Ret koncentreret og åben med en del tør tannin og kantede bitterstoffer i finalen.

Terroiristen
Pris: 325 kr.

Terrasse du Diable, Domaine Les Pallières
Gigondas, Frankrig 2014

★★★★☆☆

Dejlig og betagende næse med en kant af tørret frugt, jordbær og kandis. Luftig og elegant rhône-vin i Rayas-genren med en lille puddersukkeragtig frugtsødme i finalen. Fire flotte stjerner.

Theis Vine
Pris: 229,95 kr. v. 6 flasker