Ugens Expat: Her er der ingen, som rynker på næsen af, at man sidder på en fortovscafe med en sovende baby i klapvogn til langt ud på aftenen

Anette Andersen kom til Mallorca via hotelbranchen og nyder godt af hele øen året rundt, men holder især af hovedstaden, Palma, som er international og lokal på samme tid.

Den gotiske katedral Le Seu byder på store oplevelser året rundt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eduardo Miralles

Anette Andersen har valgt at slå sig ned på Mallorca, hvor livet er stille og roligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat.

Hvordan havnede du på Mallorca?

»Det sidste år på universitetet i Brighton, England, hvor jeg læste International Hospitality Management, mødte jeg en spanier fra Mallorca. Jeg havde aldrig været der, fordi alle mine barndomsferier blev tilbragt i det sydfynske øhav på min fars fiskekutter, men det lavede han om på. Jeg fik smag for livet i Spanien og flyttede permanent hertil i 2002, stiftede familie og arbejder nu som salg- og marketing-direktør for luksushotellet Castell Son Claret ved foden af Tramuntana-bjergkæden, der har De Baleariske Øers eneste to-stjernede Michelin-restaurant.«

»Her siger man »poc a poc«, som betyder stille og roligt. Man nyder det gode liv hver dag og mødes lagt mere ude på barer og cafeer i det gode vejr.«


Palma har stadig mange lokale nærbutikker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eduardo Miralles.

Hvad kan du godt lide ved Palma?

»Det er en international smeltedigel, hvor du hører og ser forskellige sprog og nationaliteter, og i løbet af få timer kan man få indblik i dens særpræg ved simpelthen at gå gennem de forskellige århundreder. På den måde oplever man, hvordan historien med forskellige stilarter og politiske og religiøse magthavere har formet den til en by, som både har arkitektonisk storhed og lokal nærhed.«

Byen byder på sjælden, historisk arkitektur, når man kigger ind i gårdene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eduardo Miralles.

Hvad viser du altid dine gæster fra Danmark?

»Den store gotiske katedral, La Seu, er magisk at besøge på alle tider af året. Den blev bygget oven på den arabiske moske, som kong Jaime den 1. rev ned, da katolikkerne havde eroberet øen i 1229. Indenfor finder man en altertavle, lavet mellem 1904 og 1914 af Antonio Gaudí og en moderne installation af den spanske keramiker og kunstner Michael Barcelo. Mellem april og oktober er der adgang til de udvendige terrasser og tage, hvor man kan finde århundreder gammel graffiti malet af tidligere tiders munke, og så har man en guddommelig udsigt over byen. Kommer man 2. februar eller 11. november om morgenen, kan man også opleve et helt specielt fænomen. Katedralen har nogle af verdens største rosetvinduer, 14 meter i diameter, og på de nævnte datoer falder lyset igennem, så det genspejler sig på den modsatte væg lige under det andet rosetvindue og former et ottetal.«

Den gotiske katedral Le Seu byder på store oplevelser året rundt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eduardo Miralles.

Har du et favorit-område?

»Jeg kan godt lide det gamle sømandskvarter Santa Catalina, der nu er kendt som stedet for de unge, hippe og især udlændinge. Før var det et sted for de mere modige, nu er det spækket med livsstilsbutikker og restauranter. Det bedste ved Santa Catalina er for mig det overdækkede marked. Det er en del mindre end min favorit, Mercado Olivar, men vinder på charme og god stemning. Når man er færdig med at snuse rundt ved boderne, er det tid til en aperitivo, som består af den lokale delikatesse, dybstegte chipirones, miniblæksprutter og et køligt glas hvidvin.«

Madmarkederne er sightseeing værd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eduardo Miralles.

Hvor kan du lide at spise?

»Umbo på Plaza Reina for tapas, især salttørret skinke og gode oste fra naboøen Menorca med små stegte grønne pebre, pimiento de padron. Det er en bonus-oplevelse at bestille det bord til to, som står ude på den lille altan på 2. sal. Så har man en flot udsigt op ad gågaden og det royale La Almudaina-palads. Når det skal være lidt mere fint, er jeg på Tast Club i den anden ende af hovedstrøget Passeig del Born, som også har et stort udvalg af lækre tapas. Fornyligt var jeg inviteret på Fera Restaurant & Bar i den travle Carrer Concepció, hvor der findes flere gode spisesteder, og på Fera vælger man mellem forskellige Mallorca- og asiastisk-inspirerede menuer, hvis man har fået nok af det mere traditionelle køkken.«

Tapas er nationalspise på disse kanter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elsebeth Mouritzen.

Og en drink?

»Gin tonic er populær i Palma, og Ginbo Bar på Passeig de Mallorca har den i alle afskygninger.«

Har du et hemmeligt sted?

»Jeg elsker byens stilhed i det jødiske kvarter, Els Cals Jueus. Når øjnene har set sig mætte på gader, gårde og paladser, går jeg ind i Calle Sanc til den klassiske cafe Can Joan de s'Aigo. Den er 300 år gammel, og det er her, de lokale señoras med fint sat hår tilbringer deres eftermiddag. De drikker varm kakao med en cuarto, der oversat til dansk betyder fire på grund af de fire ingredienser, der bruges, eller Mallorcas stolthed »ensaimada«, en slags wienerbrød lavet med svinefedt, som nydes helt simpel, men efter faste også laves med indbagt rød paprikapølse, sobrasada.«

Hvad kan vi lære af mallorcinerne?

»Her siger man »poc a poc«, som betyder stille og roligt. Man nyder det gode liv hver dag og mødes lagt mere ude på barer og cafeer i det gode vejr. Da jeg havde helt små børn, oplevede jeg ikke, at nogen rynkede på næsen af, at man sad på en fortovscafe med en sovende baby i klapvogn til langt ud på aftenen.«

Havnen i Palma har flittigt folkeliv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eduardo Miralles.