Søren Frank: Opgør mellem de dyre drenge fra Pomerol og Napa Valley

Napanook fra Californien, som er drevet af Moueix-familien fra Pomerol, klarer sig forbavsende godt mod de to af de gamle vine »hjemmefra«.

Vinflasker i køler med is. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det mest interessante aspekt af ugens vintest finder vi i den øvre ende af klassementet, hvor der er showdown mellem to gange pomerol – Château Mazeyres og Petit l’Eglise – mod Napanook fra Napa Valley i Californien. Der er tale om et meget tæt opgør, og hvis ikke man vidste, at der var Napa-vin i et af glassene, kunne man sagtens have gættet på tre bordeauxer.

Pomerol er det område i Bordeaux, hvor andelen af merlotdruen er højest, hvilket betyder, at vinene generelt er blødere og tidligere drikkemodne end de cabernet sauvignon-dominerede vine fra Haut-Médoc på Gironde-flodens venstre bred.

Pomerol-vinene, som ofte opnår en duft af trøffel med alderen, er generelt ganske kostbare – det er for eksempel her, man finder Petrus, som årligt kæmper med Romanée-Conti fra Bourgogne om at være klodens dyreste. Grunden til de høje priser skal ganske givet findes i den gamle lov om udbud og efterspørgsel, i og med at vingårdene og dermed mængderne er meget små i Pomerol. L’Eglise Clinet, som er en af de dyre drenge fra Pomerol, tæller således kun 4,4 hektar.

Og jo, det er bestemt en oplevelse at smage denne monumentale vin. Når jeg ikke smider et sekstal efter den, skyldes det, at den nok er en smule for tæt og mørk med lidt for megen tyngde til at få mig helt i ekstase.

Sjovt nok har Napanook, som er andenvin til Dominus, også rødder i Pomerol, eftersom det er Moueix-familien (som også ejer bl.a. Petrus), som står bag. Napanook er cabernetdomineret og dufter dermed mere af solbær og peberfrugt end pomerolerne, men det er forbavsende, så godt den performer mod de to vine fra den gamle verden.

60-99 kroner

Grüner veltliner Strass, Allram

Kamptal, Østrig 2017

★★★☆☆☆

Frisk, ung og formentlig koldgæret sag med frugtige noter af melonbolsje og ananas og en anelse »Pfefferl« – den let pebrede profil, som ofte ledsager veltlinerdruen. God, frisk mund. Pæn, anvendelig og fin til prisen.

Meny.

80 kr.

*Godello, Brezo*

Bierzo, Spanien 2017

★★★☆☆☆

Et lille brunligt skær i glasset. Relativt neutral drue (godello) med tuttifrutti-agtig frugtighed, men også et strejf af hø og oxidation samt let jordede noter. 

Bichel Vine

70 kr. v. 6 fl.

Les Darons, Jeff Carrel

Languedoc, Frankrig 2016

★★★☆☆☆

Næsten oversøisk profil, ligner chilensk cabernet med ribena, lakrids og kærnemælk i næsen og stor saftighed. I munden tager tanninerne dog godt fat i gummerne, og den krydrede eftersmag afslører druerne, grenache, cinsault og syrah fra gamle vinstokke. 

Erik Sørensen Vin

85 kr. v. 6 fl.

*Révélation Pinot noir, Badet, Clément & Cie.*

Languedoc, Frankrig 2015

★★★☆☆☆

Tydeligvis pinot med lys kulør, kirsebær og lakrids – men også mere krydret end normalt for druen.    

Bilka

69 kr.

100-199 kroner

*Resplendent, Erath*

Oregon, USA

★★★☆☆☆

Lys pinot-tone med rabarber og rødgrød. Sødmefuld mund. En letvægter i Oregon-sammenhæng.

Kjær & Sommerfeldt

149 kr.

Côte Mer, Domaine la Rectorie

Collioure, Frankrig 2016

★★★☆☆☆

Særdeles landligt udtryk med masser af hest og stald (vildgæren brettanomyces) i næsen. Frugten er krydret og varm, uden at det kammer helt over. Prøv den til vinterens vildt- og simreretter. Tre og en halv stjerne. 

HJ Hansen/Vinspecialisten

180 kr.

*Chianti Classico, Isole e Olena*

Toscana, Italien 2015

★★★☆☆☆

Relativt mørke noter. Umiddelbart relativt lukket, men åbner sig med blåbærfrugt og cedertræ. Frisk mund med masser af bid. Tre og en halv stjerne.  

Philipson wine

140 kr. v. 12 fl.

Rosso di Montepulciano, Èrmete

Toscana, Italien 2015

★★★☆☆☆

Denne toscaner har mere bundtræk end Isole, krydret frugt, kamfer, bitre kirsebær. Stram mund. Tre og en halv stjerne.  

Terroiristen

135 kr.

200- kroner

 

Aligoté ”Le Hardi”, Domaine Ballorin & F.

Bourgogne, Frankrig 2015

★★★★☆☆

Gullig, let uklar kulør. Cider og vildgæragtige noter tyder på lav svovling. Munden er relativt let, ikke så lang og mindre syrerig end normalt for druen, hvilket formentlig skyldes det varme år.

Grapeshop.dk

202,50 kr. v. 6 fl.

Pomerol, Château Mazeyres

Bordeaux, Frankrig 2015

★★★★☆☆

Mørk, moden og svesket 2015-frugt, let kageagtig med rosinnoter. Sødmefuld mund, men også en del tanniner, som griber om gummerne. Ligner en light version af l’Eglise Clinet.

Koegevinhandel.dk

234 kr.

Napanook, Dominus Estate

Napa Valley, Californien 2011

★★★★★☆

Klar napa.  Flot, flot næse med let ribenaagtige solbær. Udpræget capsicum (peberfrugt) som ofte fra disse kanter, som at stikke næsen i en krukke med frisk chili uden den brændende effekt – samt cigarkasse. En anelse mere sødmefuld end de to bordeauxer, men ikke uden frisk syre. Har stadig mange år i sig. 

Carl Wine

499 kr.

Pomerol, Chateau l’Eglise-Clinet

Bordeaux, Frankrig 2015

★★★★★☆

Meget mørk og magtfuld sag med flot dybde på næsen. Klassiske pomeroldyder i form af kageagtig næse med lakrids, svesker, solbær, brombær, jord, trøffel samt balsamiske noter. Stor vægt og koncentration. Man fornemmer lavt udbytte. Stadig ganske heftig tannin. Kan sikkert holde mange år endnu, selv om vinen er åben og drikbar nu. 

Domaine Brandis

2.000 kr.