Ny undersøgelse: Potentielt farlige kemikalier fra solcreme trænger ind i blodet

Undersøgelse fra den amerikanske mad- og lægemiddelstyrelse viser, at helt almindelige solcremer indeholder kemikalier, som kroppen absorberer, så de i løbet af én dag ender i blodbanen. Eksperter opfordrer til, at man fortsat bruger solcreme som beskyttelse mod solen.

(Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Én dag.

Så kort tid tog det for fire kemikalier, som findes i helt almindelige solcremer, at trænge ind i blodbanen på de forsøgspersoner, der deltog i en undersøgelse foretaget af Center for Drug Evaluation and Research. Centeret er en del af Food and Drug Administration (FDA), som er den amerikanske mad- og lægemiddelstyrelse.

Helt konkret drejer undersøgelsens resultater sig om kemikalierne avobenzone, oxybenzone, ecamsule og octocrylene. Forekomsten af stofferne var i pilotundersøgelsens forsøgspersoner på et så højt niveau, at det var nok til at kræve en undersøgelse af, hvorvidt det kunne være sundhedsskadeligt. Det skriver CNN, og undersøgelsen blev offentliggjort i det medicinske tidsskrift JAMA mandag.

Af undersøgelsen fremgik det også, at flere dages brug af solcreme kan resultere i en højere koncentration af kemikalierne i kroppen. Undersøgelsen viste også, at tre af kemikalierne fortsat kunne spores i blodet på forsøgspersonerne, selv om der var gået over 24 timer, siden solcremen sidst blev brugt.

Eksperter: Solen er den rigtige fjende

Selv om pilotundersøgelsen altså viste, at helt almindelige solcremer indeholder kemikalier, der efter et døgn findes i kroppen i en så høj koncentration, at det kan være sundhedsskadeligt, opfordrer amerikanske eksperter fortsat til, at man bruger solcreme.

»Det er ikke nyt, at kroppen absorberer det, som du smører på din hud. Undersøgelsen er FDAs måde at understrege over for producenter af solcreme, at de skal undersøge, om absorberingen af kemikalierne udgør en sundhedsrisiko,« siger Scott Faber, vicepræsident i EWG, der hvert år offentliggør en vejledning til anvendelsen af solcreme.

Dr. David Leffell, der er talsmand for det amerikanske akademi for dermatologi, fortæller, at undersøgelser som den nævnte skal udføres for at evaluere, om der er medicinske konsekvenser ved absorbering af konkrete kemikalier.

Han opfordrer fortsat til, at man benytter solbeskyttelse på trods af undersøgelsens resultat. Det bakker Scott Faber op. Han mener, at »Solen er den sande fjende her«.

Skygge, solcreme og solhat

Hos Kræftens Bekæmpelse anbefaler man, at man generelt »skruer ned for solen«, men også at man husker at anvende solcreme. Det gør man, fordi solcreme hjælper til at forhindre solskoldninger, og det kan være forebyggende i forhold tl at udvikle en af de to typer af hudkræft, der findes – almindelig hudkræft og modermærkekræft.

Risikoen for, at man udvikler hudkræft, er betinget af to ting: Hvor ofte man oplever at blive solskoldet samt den samlede mængde af UV-stråler, som man udsættes for gennem hele livet.

Kræftens Bekæmpelse fører derfor en solkampagne, hvor der er tre simple solråd, som organisationen anbefaler både børn og voksne at følge: Bliv i skyggen, brug solhat og brug solcreme.

Selv om man sidder i skyggen, kan man godt blive udsat for UV-stråling, for strålerne reflekteres i overflader. Derfor anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at man altid har solcreme på – også selv om man sidder i skyggen.