Kendt amerikansk stormagasin truet af lukning

Det amerikanske stormagasin Barneys med sloganet »No Bunk, No Junk, No Imitations« i New York har erklæret sig konkurs og kastet sig ud i jagten på en køber.

Barneys på Manhattan har fået fordoblet huslejen og er blevet for dyre selv efter mange velhaveres mening. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP

Barneys er synonym med alt inden for mode, smykker og kosmetik - alt sammen til den kostbare side. Men ikke så meget længere: Det legendariske stormagasin med base på Manhattan har erklæret sig konkurs. Konsekvensen vil ifølge USA Today være en lukning af 15 butikker over hele landet og tab af mange hundrede arbejdspladser.

Virksomheden blev grundlagt af Barney Pressman i 1923 på penge fra pantsætningen af fruens forlovelsesring og fik hurtigt succes med luksusvarer under sloganet »No Bunk, No Junk, No Imitations«.

Barney Pressman og hans arvinger stod også bag nogle af verdens første annoncekampagner på radio og TV og sponsorerede talrige udsendelser om eksempelvis kidnapningen af flyverhelten Charles Lindberghs søn.

Alene butikken på Manhattan havde i de gode år hele 60.000 jakkesæt på lager og åbnede i 1976 også for salg af dametøj og tasker til kvinder - tilfældigvis samtidig med introduktionen af salater i stormagasinets populære café.

Indbyrdes strid

Familien kom siden i indbyrdes klammeri med sagsanlæg fra eksempelvis Pressmans søstre.

Man slæbte rundt med gæld på omkring en halv milliard dollars og måtte se livsværket solgt til først konkurrenten Nine West Holdings og siden til en af Dubais mange investeringsfonde.

Kædens nuværende udfordringer skyldes dels eftervirkningerne af et dramatisk fald i indtægterne under finanskrisen og dels en nylig fordobling af huslejen på de mondæne adresser i New York.

Huslejerne har lagt et »gigantisk pres« på hele branchen, siger finanseksperten Chris Paradysz til CBS New York - og den voksende handel med alting på internettet har heller ikke været til megen hjælp.

Et lyspunkt:

Barneys vil som led i livredningen holde åbent på både 7th Avenue og Madison Avenue og har samtidig sat 75 millioner dollar af til omstrukturering og en eventuel salgsproces.