Instagrams foodporn er også lækkert i munden

Vi elsker at dele madbilleder på Instagram, men er maden lige så indbydende, når den rammer ganen? Berlingske tester, om kameralinser, filtre og blærerøvs-hashtags holder, hvad de lover, på nogle af Københavns hotteste instaspots

Organic Boho Burger – helt uden kød. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sine Gerstenberg

Hellig hos Hafnia

★★★★✩✩

Fredag kl.13:01 og Hafnia Bar i Store Regnegade er proppet. Ikke bare med mennesker, men også med Macbooks og smartphones, Proenza Schouler-tasker, indendørshuer og solbriller, der bæres på trods af gråvejret.

Min gæst og jeg er to københavnske cafégængere, der vil se, om Hafnia kan, hvad Instagram lover. Her dyrker de sig selv som et organisk mekka af farvestrålende grønt, cremede smoothies og alt, hvad der ellers hører sig til en ernæringskorrekt frokostoplevelse. Kribler det mon i min iPhone-hånd når vores bestilling ankommer, eller får jeg lyst til at kaste mig ud i dagens frokost uden fotopause?

Menukortet lover, at alt kan serveres i en glutenfri, lactosefri, kødfri og samvittighedsfrisættende version. Der er sødmælkslatte på kortet, og den er glimrende, siger min gæst. Der er eventyrlige juicer med alskens rodfrugter blendet med bipollen, spirulina og gojibær, og de sunde eliksirer serveres i høje glas og indtages i frisk tempo ved de omgivende borde. Men vi vil se, om vi bliver mætte af de nydelige »bowls’«(en blogger spiser nødigt af en tallerken - altid bowl, bræt eller bento box!) uden hjælp fra flydende frugt.

Og det ser lovende ud, da vores skåle ankommer. Min gæst har valgt en »bowl no.2,« der, udover quinoa, kål og peanuts, byder på pico de gallo (en sund version af den mexicanske salsa) og hjemmelavede falafler. Min »bowl no.3« har samme bund, men er tilsat marinerede svampe, avocadocreme og linser. Vi tager de obligatoriske billeder. Lidt »influencer« er man vel altid.

Skålenes indhold er ikke varmt, som menukortet lover, snarere lunkent. Men det smager af rigtig mad, har crunch i kålen og de tamari-marinerede svampe spiller fint op med den fede avocadocreme - havde der blot været dobbelt så meget af den! Dressingen hedder ginger-lemon, og smager skarpt men afrundet af citron, ingefær og olie.

Til glæde for de fedtforskrækkede er den betænksomt anbragt i en (for) lille skål on the side, så forholdet mellem godmodige grøntsager og syndig sauce afgøres af spiseren selv. Min gæst var lykkelig for sine sprøde falafler, men ville gerne have byttet en mængde af kålen ud med en ekstra falafel; og til en servering, der koster 100 kroner, er det måske også vel friskt at der er sparet på netop kikærtedellerne. Deller får man ikke af at spise på Hafnia, men en sund og fotogen frokost er der fuld garanti for.

Organic Boho Burger – helt uden kød. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sine Gerstenberg.

En kærlig kliché

★★★★★✩

The Organic Boho i Prinssesegade på Christianshavn er, udefra set, et undseligt øko-etablissement med et kedeligt kig til lejlighedskomplekser og Vestergaard Møblers’slidte facade. Men lad dig ikke bedrage. Vi skal ikke skue hippien på sine uvaskede krøller, og når du først træder ind i den veganske højborg, forstår du, hvorfor caféen er blevet en vaskeægte SoMe-darling med 14.000 følgere på Instagram. Publikummet omfavner såvel home-schoolers som modebloggere - og sultne turister, der muligvis har indtaget en hashlugtende forret på Fristaden længere nede af gaden.

Facaden varsler om »future friendly food«, der udelukkende er økologisk og rent vegansk, og klichéen fuldendes ved synet af caféens eneste fortorvsgæst: En kvinde med nydeligt arrangerede dreadlocks, batikgevandter og surfer-tattoos, der er fordybet i Irvin D. Yaloms »Eksistentiel Psykoterapi«.

»Vi skal ikke skue hippien på sine uvaskede krøller, og når du først træder ind i den veganske højborg forstår du, hvorfor caféen er blevet en en vaskeægte SoMe-darling med 13.000 følgere på Instagram«


Jeg har inviteret min sultne ægtefælle på frokost. Jeg vil teste, om en rigtig mand kan blive mæt et sted, der ikke har et spisekort, men en »Mantra Menu«. Han bestiller vegetarburgeren med dybstegt blomkål, marinerede rødløg, sweet potato fries og en sesamrig bolle, mens jeg kaster mig ud i en »I Am Strong«-salat, der, udover rucola, edamame, tomat og revet gulerod, har fine mættende indslag som en spændstig tempeh (tofuens chunky fætter) og røgede mandler.

Min mand skyller uden at brokke sig den »overraskende burgeragtige burger« ned med en rødbedejuice, der er pyntet med rosenblade - uden at testosteronniveauet daler nævneværdigt. Serveringen var tjep under vores besøg, drømmefangeren blafrede, og vi blev mætte og tilfredse. Og vi fik taget rigeligt med billeder som bevis. Insta, here we come - med en femstjernet oplevelse.