Fritid i 2019: Vi kommer til at skrue ned for: »Se, hvor dygtig jeg er«

Fritiden i 2019 byder på mindre selviscenesættelse. Vi gider ikke længere se på andres præstationer på Instagram, men vil i stedet prioritere motion som en del af vores hverdag. Og så vil vi søge tilbage til rødderne som en del af tendensen: »Natural movement«.

BMINTERN - Tegning Jens Koudahl 2019 Fold sammen
Læs mere

Jacob Søndergaard, træner og TV-vært.

1) Mindre selviscenesættelse

Alle har mulighed for at broadcaste sig selv, men det er støj, og det er adfærdsforstyrrende. Det er »The Truman Show«. Der vil komme en modbølge, hvor vi vil se, at selviscenesættelsen har toppet, at den er nået til et stadie, hvor vi er blevet pænt trætte af at få billeder af og links til de andres fysiske præstationer smidt i hovedet konstant. Til personlige træningsdagbøger, der bliver delt på de sociale medier. Billeder på Instagram, hvor vi ser den ene efter den anden komme i mål, når en halvmaraton er klaret, eller endnu en motionist har nået toppen af Mont Ventoux på cykel.

Vi kommer til at skrue ned for: »Se, hvor dygtig jeg er«. Og i højere grad vise, hvem vi er som mennesker, og hvordan vi kan bidrage positivt til andre mennesker.

2) Vi vil integrere motion som en del af hverdagen

Tonsvis af forskning bliver ved med at dokumentere, hvor stor betydning det har for vores velbefindende. Alligevel viser undersøgelser, at mange siger, de ikke har tid. Men i 2019 vil flere prioritere almindelig dagligdags motion, som er nem at integrere i hverdagen. Stå for eksempel af toget på en station på vej til arbejdet, hvor du har målt, at der er fem kilometer tilbage, før du sidder på kontorstolen. Og løb så de fem kilometer, så har du god samvittighed resten af dagen.

Eller tag en af de smarte sammenklappelige cykler med i bussen og kør de sidste kilometer på den to-hjulede til jobbet. Kunne også være på løbehjul. I stedet for bilen, så gå hen til supermarkedet, når du køber ind og fyld en rygsæk med varer. Det er godt for både core, ryg og ben.

3) Tilbage til rødderne og den naturlige træning

»Natural movement« eller træning i naturen. Vi vil fortsætte med den generelle tendens inden for bevægelseskulturen: At søge tilbage til vores rødder, hvor vi udforsker og optimerer menneskets naturlige bevægelser, både når det gælder kroppen og hjernen. Gennem leg, intens træning og forskellige discipliner kan vi udvikle kroppens oprindelige bevægelsesevner som styrke, balance, koordination og skærpet opmærksomhed. Det kan for eksempel ske ved parkour. Men også forskellige former for streetsport vil vinde frem, hvor man bruger sin krop i bymiljøet.