Alle snakker om mavefornemmelse – men det kan have en høj pris at følge den

Den kvindelige intuition er ikke bare en myte. Videnskaben viser, at der noget om snakken, men det kan have en høj pris at følge den. Berlingske taler med to kvinder, der har satset på følelse frem for fornuft.

Hvad koster det at droppe ens barsel for at pleje ens karriere? Netop dette gjorde Julia Lahme i sin tid, da hun blev mor. Her er hun fotograferet i sit firma i indre København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Hvis der er ét mantra, som er blevet mainstream, så er det, at vi skal følge vores mavefornemmelse. Alle fra åndelige ledere til erhvervspsykologer prædiker, at maven altid har ret – og det er svært at åbne et glittet magasin, uden at siderne flyder over med gode råd til at udleve mavefornemmelsen og opleve den ultimative selvrealisering.

Valerie van Mulukom, der er forsker i kognitiv psykologi ved det britiske Coventry University, skrev for nylig på det britiske videnskabssite theconversation.com, at den hurtige, intuitive tænkning rent faktisk er et ufatteligt præcist redskab. Nyere studier viser, at den intuitive tænkning eller det, vi oplever som »mavefornemmelse«, ofte er langt mere præcis og fintunet end den langsomme analytiske tænkning. Blandt andet fordi den bygger på vores underbevidste akkumulerede erfaringer.

Allerbedst er det, hvis den rationelle og den intuitive tænkning supplerer hinanden. Derfor er det også Valerie van Mulukoms pointe, at det er helt afgørende at starte med intuitionen, når man skal løse videnskabelige problemer eller forholde sig til livets eksistentielle udfordringer. Det er den elementære indskydelse, der sår det første frø til, at vi kan forfølge en videnskabelig idé eller tør springe ud i en radikalt ny måde at leve på.

Den kvindelige intuition er ikke en myte

Det er ikke kun en myte, når vi taler om den kvindelige intuition. Ifølge dr. Judith Orloff, der er professor i psykiatri ved UCLA og forfatter til bøgerne »Guide to Intuitive Health« og »The Empath’s Survival Guide«, er intuition muligvis en biologisk betinget kvalitet. Ifølge Orloff mener videnskabsfolk, at intuition opererer i hele den højre side af vores hjerne, den såkaldte hippocampus, og igennem vores fordøjelsessystem, der også har neuroner.

Corpus callosum, der er den væg i hjernen, som forbinder højre og venstre hjernehalvdel, er tykkere hos kvinder end hos mænd. Den bredere passage hos kvinderne gør, at de hurtigere og mere fleksibelt kan få adgang til venstre hjernehalvdels logiske tænkning og kombinere den med den intuitive mavefornemmelse, der knytter sig til højre side af hjernen. Og fordi mænds corpus callosum er tyndere, deler mænd i højere grad deres tanker og følelsesliv op og er mindre tilbøjelige til at bevæge sig frem og tilbage mellem intuitiv og logisk tænkning.

Judith Orloff argumenterer for, at kvindens hjerne er optimeret til hurtig, intuitiv tænkning. Og at denne egenskab kun forstærkes af den generelle diskurs i den vestlige verden, der hævder, at kvinder er mere i kontakt med deres følelser end mænd.

Intuitionen har en pris

Men en ting er, at kvinder har bedre adgang til deres intuition og derfor er i stand til at overhøre omverdenens velmenende råd og den venstre hjernehalvdels rationelle idé om, hvad der er det »rigtige« valg.

Noget andet er, at det koster noget. Det er ikke gratis, hverken økonomisk eller på livets andre parametre, at sige sit gode job op for eksempelvis at skrive en roman, der muligvis flopper.

Berlingske har talt med to kvinder, der henholdsvis har droppet barslen for at pleje karrieren og bekæmpet Facebook, Google og Silicon Valley, fordi mavefornemmelsen bød dem at gøre det.

Læs videre:

Julia Lahme droppede barsel for at starte virksomhed: »Hvis du har et valg, så vent med at springe ud som selvstændig, til dine børn er tre eller fire år«

Katrine Petersen sagde jobbet op for at blive digital vagthund: »Jeg vil hellere være ensom end holde min kæft«