Sarah Skarums favoritter i København

København er fuld af fine steder. Her er fire.

Ø.v.: Specialbutikken, Le Gourmetmand. Ø.h.: Købmanden, Mercato. N.v.: Frokoststedet, Havfruen. N.h.: Restauranten, Pastis. Foto: Sarah Skarum. Fold sammen
Læs mere

Købmanden

Fin lille italiensk købmandsbutik på Enghave Plads med enestående sød betjening. Her kan man købe interessante og i Danmark ellers ukendte grøntsager, f.eks. et godt udvalg af bitre salater, men også gode citroner, lækker olie, ordentlig pasta og her er også en disk med færdigretter, man kan tage med, hvis man ikke selv orker at lave mad. Pigen bag disken deler gavmildt ud af smagsprøver og gode råd til at tilberede de ting, man ikke kender.

Mercato, Enghave Plads 7, Kbh. V, osteria16.dk

Frokoststedet

Jeg spiste frokost på Havfruen i Nyhavn for nylig og blev så begejstret, at jeg straks bookede bord privat og fik arrangeret det, så en arbejdsfrokost endte samme sted. Havfruen blev i sommer overtaget af Frederik Bille-Brahe, uddannet hos Lauterbach og manden bag Atelier Septembers næsten latterligt berømte avokadomad. Men Havfruen er mere rigtig mad, jeg fik f.eks. bagte rødbeder med burrata og en stegt torsk med artiskokbunde. Helt simpelt, men virkelig labert. Til frokost koster tre retter 225 kroner, og er man heldig, er der stadig kombucha at købe, hvis man skal tilbage på kontoret at arbejde.

Havfruen, Nyhavn 39, København K, restauranthavfruen.dk

Specialbutikken

Hvis man savner Paris, men hverken har tid eller råd til en weekendtur, er Le Gourmand på Værnedamsvej løsningen. Kun franske varer, meget begejstret betjening, byens bedste sandwich, der i modsætning til andre sandwich ikke er fyldt med fedtet dressing, samt gode pølser og oste. Den bedste plads er i vinduet i butikslokalet, hvor man siddende på høje stole kan følge med i kundernes indkøb og livet på gaden, mens man drikker et glas vin og lytter til fransk radio.

Le Gourmand, Værnedamsvej 3A, Frederiksberg, legourmand.dk

Restauranten

Jeg boede ved siden af Pastis, da restauranten åbnede for ti år siden, og det er det sted, jeg har spist flest gange og anbefalet oftest. Altid god mad, ikke revolutionerende, men velsmagende og i orden, altid god stemning, selv på en sløv tirsdag, og altid sød og omsorgsfuld betjening. På min fødselsdag serverede de uden at blinke pighvar og champagne for mig, selv om jeg dukkede op i noget, der egentlig var mit nattøj. Der er en god grund til, at deres bøf bearnaise er en klassiker.

Pastis, Gothersgade 52, Kbh K, bistro-pastis.dk