Regndråber drypper – og jeg ligner ikke en idiot!

Gennemblødt eller gennemført grim er ofte valget, når man skal ud i regnen. Men sådan behøver det ikke at være. Emma Jorn har gentænkt regntøjet og skabt en vandtæt kollektion til den moderne storbykvinde.

Takaokami by Emma Jorn. Fold sammen
Læs mere

Det er ikke nemt for mænd. Og nok endnu sværere for kvinder. Man ligner en komplet idiot uanset hvilke sko, der titter frem under det praktiske regnsæts store posende overtræksbukser. For ikke at tale om regnsættets matchende jakke, der kan få selv den mest stilbevidste hipster til at ligne en desperat campist.

Men mens mændene må lide lidt endnu – medmindre man lægger 3.000 kroner for en skræddersyet regnfrakke fra stockholmske Stutterheim – er der nu håb for storbykvinder, der gerne vil bevare en vis grad af værdighed, når de skal deale med en uundgåelig del af det danske klima: Regnvejr.

Det er nemlig lykkedes designer Emma Jorn at skaffe penge til at sætte sin fine nyfortolkning af regntøj i produktion, så det ikke kun er hendes veninder, der kan få lov til at købe en prototype.

Tidligere på måneden nåede hun gennem crowdfunding-portalen Kickstarter de ønskede 188.000 kroner, der gør hende i stand til at placere en ordre på den kinesiske fabrik, der opfylder hendes krav til bæredygtig produktion, men til gengæld kræver, at man bestiller et parti af en vis størrelse – Emma Jorn fik for nylig fabrikken til at lave en lille prøvekollektion, men den går kun én gang.

»Jeg er simpelthen så glad. Nu kan jeg endelig få mit tøj ud i verden og prøve min idé af: At skabe regntøj, der er så fint, at man har lyst til at tage det på – også når det ikke regner,« forklarer Emma Jorn fra sin tegnestue på Frederiksberg.

Nytænkningen af regntøjet opstod i forbindelse med Emma Jorns afgang fra Kolding Designskole i 2009. Under et praktikophold hos InWear cyklede hun hver dag fra Nordvest til Amager og kunne høre blandt sine kolleger, at hun ikke var den eneste, der ærgrede sig over, at regntøj enten var praktiske fritidssæt eller storblomstret 1970-retro. Da hun havde defineret sin afgangsopgave på designskolen, tog hun på inspirationstur til Japan og endte med at opkalde sit projekt efter den japanske regngud Takaokami.

»Jeg var tre uger i Tokyo og Kyoto, og det regnede det meste af tiden – til stor fortrydelse for dem, jeg rejste med. Men jeg var glad, for jeg så en masse sjove ting, der havde med regnvejr at gøre. Jeg kan stadig huske, da det pludselig begyndte at regne i Shibuya-krydset og hundredvis af paraplyer blev slået op over det hele som blomster, der sprang ud.«

Tankegodset bag regntøjet Takaokami trækker på såvel japansk som nordisk tradition og formsprog.

»I min research kiggede jeg blandt andet på den klassiske gule regnfrakke, som man kender fra sin barndom, og på en sydvest, som jeg også tænkte var noget meget nordisk. Så oprindeligt var mit tøj gult og meget genkendeligt som regntøj. Men jeg fik stort set den samme melding fra alle butikker: Folk ser på ting i farver, men når de skal købe, vælger de sort. Så den endelige kollektion er altså sort,« forklarer Emma Jorn.

Der er syv styles i alt i Takaokamis første kollektion. Den moderne sydvest, den regntætte nederdel, regnjakken og regnkjolen – disse fire bliver sat i produktion nu. De tre øvrige styles lader vente på sig, men kommer måske senere. Der er tale om venindeponchoen Treien, hvor der kan være op til tre personer, et par kombinerede handsker og betræk til ens cykelkurv samt en lang poncho oprindeligt skabt som en regntæt burka til stilfulde muslimske kvinder. Prisen på tøjet er fra 500-1.500 kroner.

»Jeg ved, at regntøj er en niche, men jeg er begyndt at tro på det. Jeg har simpelthen fået så mange henvendelser fra folk over hele verden, der gerne vil have tøjet. Næste skridt bliver at få tøjet ud i butikkerne,« forklarer Emma Jorn, der første gang mærkede den internationale interesse, da hendes tøj blev valgt til en video for en ny vandtæt smartphone fra Sony.

Den første miniproduktion af Takaokami forhandles allerede af Cyklist- butikken på Israels Plads i København og Museum Jorn i Silkeborg – og ja, Emma Jorn er barnebarn af Asger Jorn. Til sommer lander den nye sending regntøj fra fabrikken i Kina på Frederiksberg. Vil man sikre sig en regntæt nederdel eller et regnslag til tre til årets Roskilde Festival, kan det allerede nu bestilles på takaokami.com