Ny hijab skal gøre det nemmere at dyrke sport

»Nike Pro-hijabben« skal gøre det nemmere for muslimske kvinder at dyrke sport. Den er blandt andet tænkt til eliteatleter, der kan være hæmmet af den traditionelle hijab.

Det kan være sin sag at være topatlet og hijabbærer samtidig. Derfor er Nike nu klar med »Nike Pro-hijabben«, der har været et år undervejs.

Nike har udviklet hijabben gennem en række møder med topatleter, som har fortalt om de udfordringer, der er ved at bære en traditionel hijab under en konkurrence.

På sin hjemmeside skriver Nike blandt andet, at navne som Amna Al Haddad, en kvindelig vægtløfter fra De Forenede Arabiske Emirater, har nævnt udfordringerne med en traditionel hijab på grund af hovedbeklædningens vægt, risikoen for at den vil rykke sig undervejs og dens manglende åndbarhed - ting der tilsammen har forstyrret hendes fokus.

Fægteren Ibtihaj Muhammad var den første til at afprøve Nike Pro Hijab kort efter i august 2017.

»Det gik virkelig op for mig, hvor meget den traditionelle hijab, som jeg brugte tidligere, havde hindret min ydeevne. Pludselig kunne jeg høre, jeg var ikke så varm, og det føltes, som om min krop kunne køle sig selv ned hurtigere og bedre. Nikes Pro Hijab vil hjælpe med at fremme diskussionen om hijabber, om muslimske kvinder i sport og om at gøre al slags træning mere inklusiv« siger Muhammad ifølge ALT for damerne.

Vil inspirere kvinder

Nike har i det hele taget satset på det mellemøstlige marked med butikker, kollektioner inspireret af Nikes kvindelige eliteatleter, Nike Run Clubs og en særlig app på arabisk.

»Ved at give muslimske atleter de mest banebrydende produkter, såsom Nike Pro-hijabben, stiler Nike mod at tjene nutidens pionerer, og samtidig inspirere endnu flere kvinder og piger i regionen, der stadig oplever barrierer og begrænset adgang til sport: Færre end én ud af syv piger deltager i lokalt anbefalede sportsaktiviteter i 60 minutter eller mere,« skriver Nike.com.

Hijabben kan trækkes over hovedet og består af et enkelt lag kraftigt »Nike Pro power mesh«, som er mærkets mest åndbare netmateriale fremstillet i letvægtspolyester. Det  har helt små, strategisk placerede huller, så huden kan ånde, men uden at den bliver gennemsigtig fuldstændig uigennemsigtig.

Den kan tilpasses forskellige hovedstørrelser og sportsgrene - for eksempel kræver skøjteløb en strammere pasform for piruetter. Den er i første omgang lanceret i sort og »college navy«.