Naturens ånder i cremekrukken

I det sydlige Sibirien tror man på naturens ånder og urters helbredende effekt. Det er inspirationen til et russisk hudplejemærke, der netop har åbnet butik i Danmark.

Foto: Sarah Skarum. Fold sammen
Læs mere

»Bed,« råber shamanen.

»Beeeeeeeeeeeeeeeeeeeed!«

I en cirkel om et bål i en baghave i en lille landsby en time nord for byen Abakan i det sydlige Sibirien ligger en gruppe mennesker på knæ om et bål. Shamanen Svetlana lægger begge hænder på ryggen af en kvinde i en lyslilla jakke og trykker hende længere mod den kolde jord.

Svetlana står i sin baghave, der er indhegnet af et bræddehegn. Der hænger tørrede dyreskind på hegnet, en totempæl med stofstrimler står lidt bag bålet, som brænder. Hun er en stor kvinde med et groft ansigt, hvor huden hænger tungt. Hun har en tung dragt med hundred-vis af stofstrimler på og en hat med fuglefjer. Ved hendes side står en hjælper, der også er i kostume. Natten over dem er mørk og tæt, så ingen kan se de enorme vandpytter på muddervejen, der fører ned til hendes hus. Et par hunde tuder i mørket, månen lyser.

»Bed,« siger hun.

Svetlana, der er russisk født, men som er sibirisk shaman, er i gang med at udføre ritualet »den brede vej«, som skal give deltagerne i ritualet mulighed for at få succes i deres liv. Hvis de selv vil det, kan Svetlana med hjælp fra naturen, fra urter, mælk, ild, bål, trommesang og totempæle få det til at gå op.

I den yurt – et rundt telt – hun har stående i sin baghave, får alle deltagerne udleveret en række stofstrimler, som de først skal pille løse tråde af. Hver tråd er en forhindring i deres liv. Bagefter dypper de stofstrimlerne i mælk blandet med enebær, der er rensende, siger hun.

Strimlerne holdes tre og tre mod panden, mens man sender et ønske af sted. Man holder strimlerne i munden og ånder sine ønsker ind i dem, mens man fletter dem. Bagefter ælter hun gamle småkager, harsk smør og en håndfuld karameller, der trænger til at blive spist, sammen. De skal på ilden, siger hun. Ånderne kan godt lide det.

»Hvis I kommer igen, skal I tage noget hvidt med. Brød og mælk kan ånderne godt lide.«

Hun holder en pause.

»Og vodka.«

Foto: PR. Fold sammen
Læs mere

Shamanerne i Sibirien har i hundredvis af år brugt urter fra naturen, når de udførte deres ritualer, og til folk, der var syge, fordi de mener, at urterne har særlige kræfter. Urterne i Sibirien kan noget specielt, og de egenskaber, som shamanerne mener, urterne har, kan også bruges i moderne hudpleje, mener Andrei Trubnikov, som er grundlægger af det russisske hudplejefirma Natura Sibirica, der i år åbnede en butik i København.

Natura Siberia er grundlagt ud fra en idé om at udnytte de sibiriske urters egenskaber og at lave kosmetik, hud- og hårpleje til rimelige priser. En del af urterne høstes i naturen, nøjagtigt som shamanerne har gjort i århundreder, men sidste år åbnede Natura Siberica en stor gård, hvor der produceres urter til produktionen.

»Der er planter og urter af en ufattelig kvalitet, som gror i Sibirien. Temperaturen svinger mellem plus og minus 40 grader sommer og vinter. For at kunne overleve i så hårde vilkår må planterne akkumulere mange næringsstoffer, som man kan overføre til kosmetik. Det er der også masser af forskning, som viser. Da jeg begyndte at komme i Sibirien, hørte jeg mange historier fra de lokale om de sibiriske planters egenart. Så hyrede vi botanikere og andre forskere, som undersøgte effekten.«

Urterne er en vigtig del af den lokale folketro i den sydlige del af Sibirien, hvor Natura Sibericas gård ligger. Her tror man på ånderne i naturen, og man ærer dem ved sten, der står overalt i landskabet.

Nogle steder med særligt kraftfulde sten er der indhegninger, hvor lokale kommer kørende til, stiller bilen, før de lægger en gave til ånderne, småmønter, cigaretter, småkager, brød eller de binder en stump tøj fast til de tusindvis af snore, der allerede hænger fast ved stenen. Tanken er, at har man ikke andet at tilbyde ånderne, kunne man altid give en lille strimmel af sit tøj, fortæller en lokal guide.

Ved en særlig kraftfuld sten, moderstenen, der er flyttet under tag på et museum, står litervis af mælk. Dem giver kvinder til stenen, når de har svært ved at blive gravide. Så hjælper ånderne i naturen kvinderne.

Det stod nu ikke skrevet noget sted, at Andrei Trubnikov skulle blive hudplejeprocent, ej heller særlig forelsket i Sibirien og interesseret i lokalbefolkningens åndetro og forkærlighed for urter og forbindelsen til naturen.

Han kommer egentlig fra en klassisk intellektuel familie, hans mor var underviser i orientalske sprog på MGIMO (Moscow State Institute of International Relations) og hans stedfar var dekan på det økonomiske fakultet på samme universitet. Han har også selv læst økonomi, men arbejdede som ung som guide og besøgte derfor ofte Sibirien og blev fascineret af stedet, af naturen, de ting, der gror der, og af deres egenskaber.

»Jeg har ikke et minde om det første besøg, for Sibirien er meget stort med mange forskellige typer områder, der alle er unikke. Der er hele regioner uden veje. Det er et helligt uødelagt område med en meget kraftig energi og potentiale.«

Han besluttede sig derfor i 2008 for at stifte et firma, der udelukkende brugte ekstrakter af urter fra Sibirien og kaldte det ikke overraskende Natura Siberica. I dag er der over 3.000 ansatte, 30 butikker i Rusland, Serbien, Japan, Hong Kong og Danmark, og mærket sælges i over 40 lande. Han ejer det fortsat udelukkende selv og finansierer selv nye udvidelser.

Men med den konstante vækst har firmaet oplevet, at det kunne være svært at få indsamlet tilskrækkeligt med planter, som man oprindeligt gjorde, hvor lokalt ansatte gik i skove og bjergområder og plukkede urter og bær, som så blev lavet til ekstrakt.

»Mange sibiriske planter er ret sjældne og de gror i fjerne afkroge, i bjergene eller i tætte skove. Disse sjældne planter kan vi dyrke i større mængder, og vi kan eksperimentere med at plante forskellige typer planter på gården, som vi så kan lave ekstrakt af.«

I år har Natura Siberica også lavet to hudplejelinjer, der baseres på urter fra andre dele af verden: en fra et område i Skotland, hvor man blandt andet bruger lyng, tidsler og enebær, og en på tang fra Færøerne.

»Der er mange steder i verden, hvor man har særlige urter, som vi kan indsamle og lave ekstrakter af.«

I den lille landsby puster Svetlana ud. Hun ryger en cigaret efter ceremonien. Der dufter af brænde og af enebærkvas fra bålet.

I hendes indkørsel står en ny Range Rover.

Urter er en god forretning.

Berlingske var inviteret til Sibirien – og shamansk ceremoni – af Natura Siberica.

Foto: PR. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Skarum. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR. Fold sammen
Læs mere