Mig og min stil: David Andersen

I designer David Andersens garderobe hænger der masser af rå, ekstravagante og kompromisløse outfits. Han kalder selv sin stil for 'en lille smule arrogant'.

I baggrunden ses David Andersens bedstemor, tidligere model Ingrid Kochen. Hun har været en af Davids helt store kilder til inspiration helt fra barndommen, hvor hun tilskyndede David til at udforske sine kreative evner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan vil du beskrive din stil?
Min stil er meget personlig, markeret, sofistikeret og en lille smule arrogant. Jeg tager mig ikke af jantelov, jeg er stærk, og jeg vil fremad.

Se hvad David Andersen har i sit eget klædeskab i galleriet til højre >>

Jeg startede med at designe et lidt mere feminint udtryk i forhold til mine nuværende designs. Men jeg er nok blevet mere dyster – dog kommer der nok lidt flere farver i min næste kollektion – en blanding af sort, hvid og grå – og måske et par kreationer i den blå nuance.

Hvor finder du inspiration ?
Jeg finder blandt andet inspiration på rejser rundt om i verden. Jeg har været i Bangkok over 40 gange, og jeg elsker at shoppe i Hong Kong, New York, Rom og Barcelona.

Men primært bliver jeg inspireret af mine venner – af deres personlighed. Af den måde de tænker på, deres værdier, holdninger og livsanskuelser. Jeg ser stort set aldrig modeshows – og jeg bliver faktisk heller ikke inspireret af modeshows – men udelukkende af menneskers personlighed. For eksempel den danske sangerinde Ida Corr og den amerikanske designer Rick Owens - og selvfølgelig af oplevelserne på mine rejser. Rick Owens' designs og univers minder faktisk lidt om mit, detaljeret, sort og en anelse fighter-agtigt.

Christian Dior har dog altid været mit helt store forbillede, på grund af de håndværksmæssige teknikker, som ligger bag Dior husets kreationer fra 40erne. De er teknisk smukke. Jeg synes, det er mere spændende at arbejde med snittet-  end for eksempel print og farver, da den kreative proces - for mig - ligger i selve konstruktionsarbejdet.

Derfor valgte jeg også at tage min designuddannelse i Glasgow på den anerkendte kunstskole Glasgow School of Arts. Her fokuserer de på kunst-, konstruktions- og udviklingsdelen og mindre på selve produktionen.

Hvor shopper du?
Jeg shopper faktisk næsten aldrig i København – til dels fordi jeg synes, at København er en lidt kedelig by at shoppe i. Men hvis jeg shopper i København, sker det for eksempel i Weekday, for her kan du købe et par bukser til 400 kroner, som sidder helt fantastisk.

Det meste af det tøj, jeg går i, laver jeg selv, eller også kreerer min gode veninde og designer Barbara I Gongini det til mig. Men jeg synes, at Danmark har rigtig mange dygtige designere.

Til gengæld shopper jeg rigtig meget i udlandet – specielt i Hong Kong og Bangkok. Bangkok er det mest fantastiske sted at shoppe. Byen har nogle upcoming-områder a la Istedgade, bare meget større, hvor de sælger nogle spændende ting. Disse områder bugner af små, sære, interessante butikker.

I Hong Kong ligger de små snuskede butikker side om side med Christian Dior og andre topdesignere - men det handler også om at være opsøgende. Så kan du finde guld. Hong Kong er virkelig en fantastisk shoppingby – og den er helt klart min favoritby at shoppe i. Her ligger der måske ikke bare én Louis Vuitton butik - men fem kæmpestore Louis Vuitton-butikker.

Jeg elsker også New York, fordi byen netop har alle de store mærker samlet, masser af vilde fester og drinks på fantastiske tagterrasser. Men jeg foretrækker helt klart at shoppe i Asien. Og her shopper jeg ikke Louis Vuitton eller andre store mærker, men jeg forsøger at finde tøj med lidt kant, fordi det netop er dét, som inspirerer mig.

Læs også:
Mig og min stil: Anne Glad
Mig og min stil: Mathilde Norholdt
Mig og min stil: Christian Bitz

Hvor mange penge bruger du på tøj?
Det er svært at sige, men jeg får jo helt automatisk to nye kollektioner om året. Sidste gang min kæreste og jeg var i Hong Kong, shoppede vi for over 100.000 kr. Men det var også dumt...

Hvad er dit største fejlkøb?
En Diesel-jakke til 10.000 kr. Den købte jeg sammen med en god veninde en kold eftermiddag i New York, og da jeg kom tilbage til hotellet, passede jakken bare ikke til mig alligevel. Jeg købte den, fordi den var varm. Men jeg har faktisk aldrig brugt den. Jeg burde måske sælge den et eller andet sted på nettet, men det har jeg ikke lige fået gjort.

Hvem er din yndlingsdesigner?
Selvfølgelig Christian Dior, som er nummer ét i min verden. Og blandt andre min veninde Barbara I Gongini og den italienske designer Chris Vannesshe.

Hvad er dit bedste stylingtip?
Man skal virkelig overveje, hvad man tager på om morgenen. Et lækkert outfit kan gøre meget for ens humør og kommunikation med omverdenen.

Klæd dig til begivenheden. Tænk godt igennem om aftenen, hvad du skal dagen efter, og læg så et outfit frem, som afspejler begivenheden. Hvis jeg skal til et forretningsmøde, så vælger jeg næsten altid en blazerjakke.

Hvad er vigtigt for dig som designer?
Jeg mener ikke, at man konsekvent skal producere økologisk eller bæredygtigt tøj. Men man kan godt tænke over, at tøjet ikke skal indeholde en masse jern og skadelige kemikalier. Jeg mener bestemt, at man skal gå efter at fremstille miljøvenligt tøj. Men det er jo klart, at selv tøj som fremstilles af 100 procent bæredygtige materialer ude i Kina, skal transporteres hjem derudefra, og dermed påvirker tøjet jo alligevel miljøet. 

Det betyder efterhånden mere og mere for mig, at tøjet er produceret under ordentlige forhold. Det mener jeg, at man som designer skal tage stilling til. Jeg vil ikke byde en eller anden inder at hoppe rundt i et kar fyldt med kemikalier på grund af, at mine kreationer skal have diverse print og farver.

Og hvad værdsætter du i livet?
Frihed og tid til at skabe. Jeg savner mere frihed til at kreere og ikke være så bundet til en butik og et produktionslager. Men også frihed til at lave andre kreative ting som for eksempel at male. Før i tiden malede jeg meget, og jeg solgte en del malerier, men når jeg kigger på mine nyindkøbte, tomme lærreder nu, så rumsterer alverdens andre praktiske ting i mit hoved, så det er svært at finde tiden og roen til andre kreative projekter.

Derfor har min kæreste og jeg lige købt et sommerhus lidt uden for byen, hvor vi kan finde ro og tid til hinanden, og huset skal med tiden være vores eneste base i Danmark. Men lige nu bor vi sammen i vores lejlighed i det indre København. 

Hvem er dine stilikoner?
Min bedstemor, Christian Dior, Michael Jackson.

Læs også:
Mig og min stil: Zarah Voigt
Mig og min stil: Jeg er modebranchens værste fjende