Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hvad har en kok, en tøjdesigner og en industriel designer til fælles?
Det kunne lyde som begyndelsen på en rigtig dårlig vittighed, men det er det ikke. For det, Frederik Bille Brahe, Mads Nørgaard og Jonas Trampedach har til fælles, er et projekt, der har til formål at hjælpe andre. Sammen står de bag Jonas’ Julekort, hvor over 300 kunstnere har lavet et julekort hver. Kortene bliver solgt for 500 kroner stykket ved en udstilling i Atelier September i Gothersgade, og overskuddet går til Mændenes Hjem.
Listen af medvirkende tæller anerkendte kunstnere, arkitekter og forfattere som Olafur Eliasson, Paul Smith, Josefine Klougart og Anders Morgenthaler, men også en stor skare af studerende medvirker i projektet. Kunstnerens signatur er forseglet, så køberen ikke kender navnet, før de får kortet med hjem.
»Vi synes, at der er noget sympatisk i anonymiteten. At en, der går på Kunstakademiet, kan have et kort hængende side om side med Olafur Eliasson og til den samme pris. Det kan give unge kunstnere en mulighed. Og så er der noget sjovt i, at man køber kortet uden at vide, hvem det er, der har lavet det,« siger Jonas Trampedach, industriel designer og en af initiativtagerne til projektet.
Idéen stammer fra Royal College of Art i London, hvor Jonas Trampedach tidligere har studeret, og hvor Mads Nørgaard for nylig var på besøg. Her fik han øjnene op for et projekt, som hedder RAC Secrets. På London-skolen er det primært studerende og nogle få kunstnere som for eksempel Damien Hirst, der laver kortene, og kunstnerne er, som i det danske projekt, anonyme, ligesom pengene også går til et godt formål.
»Det var et godt projekt, hvor det ikke handlede om at gøre noget for egen vindings skyld. Det, syntes vi, var tiltalende, og det ville vi lave vores egen version af. Selvfølgelig har der været meget logistik i det, men hvis vi har mod på det, så kunne det være sjovt at gøre igen til næste år, hvor overskuddet ender et nyt sted,« siger Jonas Trampedach.
Udstillingen løber 4.-14. december. Alle værker er unikke, og julen har ikke været en forudsætning for designet af kortene – kunstneren har haft frie hænder.