Ivan Grundahl: Punkprinsesse om natten - arkitekt om dagen

Ivan Grundahl er helt sin egen. Nogle gange så meget, at han spænder ben for sig selv.

Foto: Søren Bidstrup. Ivan Grunddahls modeshow i Den gamle Børsbygning under Copenhagen Fashion Week, torsdag 30.januar 2014.
Læs mere
Fold sammen

I tider hvor mange gør, hvad de tror, der vil virke, er det svært ikke at elske Ivan Grundahl lidt, bare fordi han er så meget sig selv. Glem alt om målgrupper, excel ark og trendprognoser. Ivan Grundahl laver tøj fra hjertet og til kvinder, der tør gå i hans design. Det handler ikke om alder, men om at have mod til ikke at falde i et med tapetet. Tænk punkprinsesse møder arkitekt. Bz'er møder rum-fe.

Det betyder sort tøj, røde strømper, heftig makeup og store grove militærstøvler. Man har plads på jorden, ret til at bruge den - og brug for plads at være i.

Allerbedst er han, når overfloden er tøjlet, som i en række meget smukke jakker, vist først i showet, så ualmindelig fint tilskåret og med rygge ikke set finere i resten af modeugen. Her var stadig stof, volumen og en anelse punket attitude, men også kontrol og figur til kvindekroppen.

Gode var også dunjakkerne, der er kæmpestore, med hætte og alt andet end fornuftige, selvom de sikkert er varme. Det varme materiale blev også brugt til store nederdele med stivere i, så de står ud og fylder.

For Ivan Grundahl kan godt blive meget overvældende, når han sætter sæt sammen efter devisen mere mere mere og både lader over- og underdel bestå af store lag på lag kreationer. En nederdel i dynestof med så tunge felter, en overdel i tykke lag, en fletning af termostof vinklet om hovedet. Det bliver for meget - man mister interessen, lige som en række indgange med gul kunstpels bliver så overdrevne, at det føles som et kostume til en absurd muscial.

Ivan Grundahl kunne dog med held forkorte sit show væsentligt, uden at pointen på nogen måde ville forsvinde, det er langt, for det føltes som om der var mange gentagelser, og det er egentligt ærgerligt, når budskabet: gør det, du selv kan lide, er værd at råbe ret højt.