Historisk hattebutik overlever

En snert af det gamle København forbliver mindst 15 år endnu. Den historiske hattebutik Petitgas har mod forventning fået en ny ejer med kærlighed til stil.

Hattebutikken Petitgas har fået nye ejer. Dermed overlever den ældgamle butik, som ellers stod til lukning Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Det var ventet, at den ældgamle og ærkekøbenhavnske hattebutik Petitgas på Købmagergade ville være fortid, når den nu pensionerede ejer Kurt P. Jensen lukkede døren for sidste gang. Der var ingen med den fornødne viden og interesse for hatte, havde hattehandleren flere gange bedyret.

Men sådan skulle det ikke gå for det historiske klenodie, hvor konger, prinser, borgerskabet og vist nok også H.C. Andersen har købt sixpences, pork pies og høje hatte gennem godt 150 år. Som kaldet trådte en 50-årig gentleman til, forlod IBM og købte butikken.

»Jeg kunne ikke holde tanken ud om, at butikken skulle lukke. Den er særlig som verdens efter sigende næstældste herrehattebutik og den sidste af slagsen i Norden,« siger den ny ejer Bernhard Tommerup.

Petitgas blev stiftet i april 1857, efter at den 30-årige hattemager Francois Petitgas fra Frankrig kom til København. Han var efter sigende en af de fineste hattemagere i verden. I 1923 tog familiedynastiet Rasmussen over og drev den videre til 2000, hvorefter det blev Kurt P. Jensens tur efter seks år som bestyrer.

15 år mere

Nu kan hatteentusiaster se frem til 15 år mere med kvalitetshatte fra Borsalino, Mayser, MJM og Stetson af uldfilt fra får eller hårfilt fra kanin, hare eller bæver.

»Jeg kan godt lide at se, når tingene bliver gjort rigtigt. Når mennesker dedikerer sig til et godt håndværk og udfører det ordentligt,« siger Bernhard Tommerup, som selv har været kunde i butikken siden 1997 og er godt inde i dens historie.

Han kan for eksempel fortælle om Francois Petitgas’ tudegrimme datter, der af samme årsag aldrig fandt en mand. Butikkens udseende har han tænkt sig skal være det samme som de seneste 100 år med sine hvide og brune farver, sit ældre møblement, glasmonter med hatte og antikke kasseapparat. Så inventaret er stort set fredet på nær de efterhånden aldrende loftslamper.

»De er simpelthen så grimme. De passer ikke til butikken og bør udskiftes til noget mere passende,« siger Bernhard Tommerup.

Petitgas, Købmagergade 5, København K.