Frygtelig mode fra Hongkong: Koboltblå bukser med vinduesmønster

Fire unge designere fra Hongkong deltager i Københavns modeuge for at vise, at Hongkong også har kreative kræfter, der kan lave modetøj. For nogle gik det bedre end for andre.

Foto: Ida Marie Odgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Thorvaldsens Museum er byens smukkeste museum og derfor altid en flot ramme for et modeshow. Også tirsdag aften, da Hongkong Fashion, en delegation af fire unge designere, viste deres kollektioner i den store sal med gipsfigurerne, der blev brugt som forlæg til Thorvaldsens marmorstatuer.

For Hongkong vil gerne vise, at den tidligere engelske kronkoloni med særstatus i Kina er andet end finans, rederier og nem adgang til produktion i Kina, men at den også selv har en kreativ klasse, der kan skabe.

Derfor deltager Hongkongs designere i modeuger i Tokyo, New York og altså København, hvor mærkerne House of V, Kay Li, Maison Vermillion og Kenax Leung viste deres kollektioner. Nogle med større held end andre.

Bedst var også den første omgang, House of V, som inspireret af arkitektur designer tøj til kvinder, der har brug for flere funktioner: Kjoler, jakker og frakker, der med en knap og en ny drapering kan ændre form, fra aftenkjole til cocktail og fra simpel frakke til taljeret. Her er et simpelt og minimalistisk formsprog med fine og brugbare styles, som frakker i grå og marineblå, ligesom skjortekjoler med geometriske mønstre og særligt en lang frakke i rød var velfungerende. Nogle ting bliver lidt gumpetunge, som en sweater i colorblocking (hvilket vi ved gud har set nok af), men samlet set fint.

Det kan man desværre ikke sige om den anden designer Kay Li, der bor i Dubai, men stammer fra Hongkong, hvor hendes firma også holder til. Hun var inspireret af det traditionelle kinesiske, arrangerede bryllup og havde blandt andet brugt detaljer fra vinduesmønstre.

Her var en bomberjakke i velour, en brokade, der lignede kaklerne på et tyrkisk hotel, og metallic kjoler, der sad noget aparte, igen med de der påsyede vinduesmønstre, som var her og der og allevegne - og endda også i koboltblå ned langs benet på et jakkesæt. Det var lige så frygteligt, som det lyder – ligesom der var sære sæt i røde tern, inklusiv en jakke med skøder i forskellige længder.

Det er en god grundregel at huske, at en ordinær jakke ikke bliver mere interessant af asymmetriske længder.

Den tredje designer var Maison Vermillion, en ung designer, der vil lave moderne festtøj, som ikke er »prinsesse yndigt«, men mere råt og giver kvinder styrke.

Det var desværre svært at se i hendes tøj, som var alt, alt for afslørende – en anden god grundregel er, at hvis man laver slidser til hoftebenet, bliver materialet nødt til at se dyrt ud, hvis man ikke selv vil se ud, som om man er blevet skilt for nylig og usikker på sin egen værdi på kødmarkedet. Den fulgte hun ikke, og nogle af kjolerne var tynde blonder med høje slidser, der også havde bare skuldre.

Alt for meget hud, alt for lidt raffineret. Og det var ærgerligt, for en blondekjole med en mat mørkegrøn blonde var virkelig fin med lange ærmer og en høj hals – godt nok fuldstændigt gennemsigtig, men smuk og mere afbalanceret. Velfungerende var kjolerne med høje victorianske farver i støvede nuancer også.

Showet blev afsluttet af den unge designer Kenax Leung, der boltrer sig i en helt anden boldgade - med tryk på gade. Han laver tøj til unge, som man i mangel af bedre kan kalde streetwear: Tænk sort møder klassisk herretøj og tilsæt prints, bjergbestigerdetaljer og masser af tern. Det var velfungerende uden at være revolutionerende.

Et morsomt blik ind i en anden designtradtion. Men ikke en, der blæste en omkuld.