Fra æblerester til bæredygtigt materiale: »Æblelæder« kan bruges til tøj, mobilcovers og legetøj

Hannah Michaud har netop vundet størstedelen af pengeposen, da legatet »Innovation Business 2017« blev uddelt. Hun har skabt et materiale, hun kalder »æblelæder«. Det er udvundet af restproduktet fra produktionen af æblecider og æblemost.

Indenfor de seneste år er mange store virksomheder begyndt at tænke »grønnere«, når de producerer deres produkter. Begrebet »trashion« - som går ud på, at man genvender affald, når man producerer tøj - har eksisteret siden 00erne, men det er blevet populært indenfor de seneste år.

For eksempel består H&M's nye »Conscious Exclusive 2017«-kollektion af tøj, som er blevet til ved, at man har genanvendt plastaffald fra Kinas kyster.

Nu har Hannah Michaud (også kendt som The Apple Girl), som studerer på Københavns Erhvervsakademi (KEA), fundet frem til, hvordan man forvandler restproduktet fra produktionen af æblecider og æblemost til et læderlignende produkt.

»Det skal kunne bruges i produktionen af tøj, accessories, legetøj, mobilcovers og emballage,« siger hun.

Restprodukt fra produktionen af æblemost og æblecider. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Materialet kan bruges, hvor man normalt bruger plastik, og det kan forarbejdes til at være både blødt og stift. Og fordi Hannah Michaud bruger æblerester, er materialet vegansk og 100 procent nedbrydeligt.

Æbleresterne, som hun bruger, bliver leveret af Meyers, som årligt smider 600 tons ud. Sammen med Meyers vil hun samarbejde med Haven Festival, som finder sted i København til august. Derudover har samarbejdet med Æblerov, som producerer cider.

Da Hannah Michaud skulle lave sit bachelorprojekt på Københavns Erhvervsakademi, kreerede hun et armbånd og en taske ud af det læderlignende materiale, som hun kalder »æblelæder«.

Et armbånd og en taske, som Hannah Michaud har fremstillet af sit materiale, »æblelæder«. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Nu har hun vundet førstepræmien, da legatet »Innovativ Business« blev uddelt. Det udløste en præmiesum på 55.000 - et beløb, Hannah Michaud vil bruge på at analysere og videreudvikle materialet. Det vil hun gøre på Teknologisk Institut over de næste seks måneder.

»Materialet er ikke færdigudviklet endnu. Vi skal teste det og finde ud af, hvordan det kan bruges. Men jeg ser det som et produkt, der kan bruges i mange forskellige kontekster - mulighederne er mange,« siger hun.