Emil, 22 år: »Jeg er i terapi, når jeg lægger makeup«

Emil Kildeskov Olsen er 22 år, bor i Hvidovre og nyder at tilbringe tid med sine venner – og så sminker han sig med jævne mellemrum. De mange looks viser han frem på Instagram og YouTube. »Hvorfor skal kønnet sætte en stopper for, at vi gør det, vi har lyst til?« spørger han.

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Han sidder foran det store spejl med lyspærer rundt i kanten. De lyser hans ansigt op, mens han med forsigtig hånd fordeler foundation i ansigtet med en lyserød skumsvamp. Hans lange, brune hår er sat op i en stram hestehale, så det ikke er i vejen. Huden skal glattes ud og gøres ensartet, slår han fast, inden han skifter foundationen ud med concealer.

Emil Kildeskov Olsen er 22 år, og han bruger både sin fritid og sit arbejdsliv på makeup. Han arbejder som selvstændig makeup-artist, og flere gange ugentlig deler han indhold på sin Instagram-profil og på sin Youtube-kanal. På begge platforme har han mange tusind trofaste følgere, som liker, kommenterer og skriver opmuntrende hilsener i hans indbakke.

»Jeg er ligesom en billedkunstner, der hele tiden skal finde noget nyt at male. Jeg tænker hele tiden på, hvad mit næste look skal være,« siger han.

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Han startede med at sminke sig, da han som 17-årig havde uren hud. Han dækkede den urene hud med concealer, men i takt med, at han gik i byen og så veninderne sminke sig, begyndte han at eksperimentere med en tungere makeup. Han nærstuderede videoer på YouTube, og hen ad vejen har han lært sig selv, hvordan man lægger den bedst mulige makeup.

Emil Kildeskov Olsen

»»Jeg er ligesom en billedkunstner, der hele tiden skal finde noget nyt at male.««


»Det var rigtig svært, da jeg gik i Magasin for at købe makeup for første gang. Det var ligesom en 12-årig dreng, der skulle købe sine første kondomer. Men jeg følte mig med det samme tilpas, så jeg havde været nervøs uden grund,« siger han.

I dag sminker han sig så tit, han kan komme til det. Men det sker ikke hver dag, for som han siger:

»Jeg er jo også bare et menneske.«

Når Emil sminker sig, forsvinder han fra virkeligheden. Det giver ham frihed, når han sætter sig foran spejlet uden at vide, hvilken makeup han vil forskønne ansigtet med i dag. Det er en proces. Og det er processen, der er sjov, synes han.

»Jeg er i terapi, når jeg lægger makeup. Vi gør alle sammen noget for at falde til ro eller komme i bedre humør. Nogle går en tur, jeg lægger makeup,« siger han.

Sminkebordet, som han sidder ved, er nærmest dækket af makeup-paletter, børster og pensler i et væld af størrelser, farvestrålende læbestifter, eyelinere, concealere og foundations – og trækker han skuffen ud, er der endnu mere.

Nu er hans hud pudset og poleret, og det er tid til, at han skal »i gang med det sjove.«

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Han skal lægge øjenmakeup, og i dag har han valgt, at den skal være rød og grungy. Det grunge-inspirerede look understreges af hans næsepiercing, de sortlakerede negle, chokeren, som er en slags stram halskæde, og skovmandsskjorten, som hænger løst.

På sin YouTube-kanal og sin Instagram-profil guider han sine følgere til, hvordan de skal lægge makeup gennem såkaldte tutorials. »Mine top fem foundations« og »Makeup do’s and dont’s« for bare at nævne to. Men der er også én, der hedder »Naturligt makeuplook til drenge.«

Emil Kildeskov Olsen

»»Jeg føler mig som et hankøn, og jeg har stadig behårede ben.««


Det er der, fordi Emil synes, at det er vigtigt at understrege, at sminke ikke er forbeholdt kvinder – og fordi han vil understrege over for sine følgere, at vores køn i bund og grund er underordnet. »Boy? Girl?... Who cares?« står der da også under et af hans opslag på Instagram. Vi skal bare gøre, som det passer os, mener han.

»Mine følgere spørger rigtig meget ind til, hvem jeg er – og det er også en stor del af det, jeg viser frem på min YouTube-kanal. Det er en måde, hvorpå jeg kan lære mine forholdsvis unge følgere, at seksualitet og køn ikke skal tages så seriøst,« siger han.

»Der er mange, der tror, at man er transseksuel, hvis man som fyr går med falske øjenvipper og læbestift. Sådan er det ikke, for selv om jeg tager makeup på, og selv om nogle synes, jeg ligner en kvinde, føler jeg mig ikke som hverken kvinde eller transseksuel. Jeg føler mig som et hankøn, og jeg har stadig behårede ben.«

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Når Emil taler om makeup, gør han det klart, at han synes, at makeup skal være for alle. Han bruger store, positive gloser, når snakken falder på de drenge, der bliver brugt som frontfigurer for de store kosmetikfirmaer – men også når han tænker tilbage på dengang, han arbejdede i Matas, og unge, heteroseksuelle drenge kom ind i forretningen med deres kærester for at købe noget til sig selv, der kunne dække et ar eller en bums.

Gennem sine profiler på de sociale medier kommer han jævnligt i kontakt med unge mænd, der ligesom ham selv eksperimenterer med sminke – og for mange af de unge mænd, der følger ham, er Emil en hjælp til at acceptere sig selv, for de sociale medier skaber et fællesskab, mener han.

»Jeg ved godt, at det lyder lidt cheasy og kliché, men jeg er glad, hvis bare jeg kan hjælpe en person. Men sådan er det. Der er helt unge fyre, som skriver til mig, at jeg har hjulpet dem til at indse, at de ikke er underlige. Det er virkelig rart, at jeg kan hjælpe andre til at tro på sig selv,« siger han.

Selv om Emil erfarer, at makeup til drenge er langt mere accepteret nu, end da han som 17-årig begyndte at sminke sig, så møder han stadig lange blikke og enkelte kommentarer, når han går på gaden.

»Folk er nogle gange bund-ærlige, når jeg går på gaden. Folk kigger. Folk kigger rigtig meget. Det siger man lidt ja til, når man skiller sig ud. Men jeg kan ikke forestille mig at være på nogen anden måde.«

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Emil er næsten færdig med at sminke sig. Men det har da også taget næsten time at nå i mål. Det eneste, han mangler, er læbestift. Det synes som en lille ting, men ikke når udvalget tæller et godt stykke over 20 forskellige.

Han tager en læbestift op ad skrinet og fører den hen til læberne for at se, om den passer til øjenmakeuppen. Han banker irriteret læbestiften mod tænderne. For den passer ikke i farven, og den ryger fluks tilbage, hvor den kom fra.

»Jeg er virkelig kritisk. Hvis det ikke bliver perfekt, gider jeg ikke at gøre det,« siger han.

Til sidst finder han den rette farve. Han spænder i læberne, strutter en smule med dem og påfører så den mørkerøde læbestift. Dagens look er fuldendt.

Læs historien om, at unge mænd skubber til kønsgrænserne, når de sminker sig og optræder i kampagner for store beautybrands, ved at følge linket herunder.