Det koster 5,3 millioner kroner at komme til at ligne en ansat i Lidl

Det er lykkes DSB at lave en uniform, der ikke fungerer som uniform – eller klæder nogen, mener Berlingskes modeskribent, der her anmelder DSBs nye personaletøj.

Sådan kommer DSB's nye uniform til at se ud. Foto: Gitte Sofie Hansen  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Før vi går i gang. Jeg kan godt lide DSB. Jeg kan faktisk rigtigt godt lide DSB, og selv om det er lidt af en nationalsport at hade selskabet, holder jeg meget af det og af turene gennem landet for at besøge min familie.

Så meget desto mere bliver jeg helt træt i ansigtet af at se DSBs nye uniform, som ifølge Radio 24Syv har kostet 5,3 mio. at udvikle.

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad i alverden de har brugt pengene til.

Det kan næppe være til hverken et trendbureau, en tilskærer eller en designer med speciale i uniformer. For de to sæt er underligt gammeldags, uflatterende og har ikke uniformens autoritet.

Vi tager herre- og dameuniformen hver for sig, vurderet på DSBs eget billede, hvor ansatte viser uniformen frem.

Hun skal være iført polo T-shirt i lys grå og et tørklæde i rød og blå (tørklæde og poloshirt? Meget, meget mærkelig blanding) og en strikcardigan med lynlås (hvilket dybest set er en utrolig irriterende type beklædning, hvis den ikke er lynet op, fordi lynlåsen så hænger og slasker. Man må gå ud fra, at kvindelige togførere ofte vil skulle åbne og lukke cardiganen, når de går ud af toget, hvorfor så ikke knapper, hvor man kan regulere, hvor tillukket man har brug for at være?) og hertil en nederdel, der ser ud som om, den er designet, så den er så uklædelig som overhovedet muligt, fordi den skærer benet over midt på læggens bredeste sted, så bærerens ben bliver så tykke som muligt rent visuelt.

Ikke bedre hos mændene

Og så over til ham, hvor det ved gud ikke står bedre til.

Skjorte og slips (der ser noget syntetisk ud og med et logo på slipset placeret så påtrængende, at det må konkurrere i elegance med de superligatrænere, der har sponsorlogo på skjorteflippen), et par bukser, der på modellen er alt for lange, men det kan en saks vel justere, og så en vatteret vest i en underlig vissen rød, som i den grad minder om noget, bestyreren i den lokale Lidl smider over skjorten, når han skal i kølerummet.

Og der er ikke noget galt med hverken kølerum, supermarkeder og bestyrere af slige foretagender, men det er jo ikke autoritet, man forbinder med den slags.

Og det er netop problemet med DSBs uniformer.

De ser praktiske og fornuftige ud, de kan sikkert mases ned over de fleste kropstyper, men de giver ikke fornemmelsen af, at her kommer en funktion, man skal have respekt for, her kommer en repræsentant for noget større, og det er jo netop uniformens opgave.

Næh, de giver fornemmelsen af, at her kommer en repræsentant for et foretagende, der ikke tog opgaven med at udvikle en uniform til deres ansatte alvorligt – og så bliver det snublende nemt at tænke, »hvilke opgaver tager de så heller ikke alvorligt?«

Det her er ikke en uniform. Det er praktisk arbejdsbeklædning, og tilmed en grim en af slagsen, hvilket umuligt giver nogen respekt fra eller for nogen.

Og det er synd, for en tur med DSB kan være en lise for sjælen, når man glider gennem landet.

Men man må lige fokusere på noget andet end de ansattes tøj.