Designers Nest: Fremtiden ser ikke så sort ud

En ung herretøjsdesigner fra Finland vandt Designers Nest med et farverigt outfit midt i et sort felt.

Foto: Thomas Lekfeldt. Kronprinsesse Mary står i midten af de designstuderende, der udstiller deres kollektioner på Designers Nest i Kødbyen i København fredag formiddag d.30. januar 2015. Designers Nest er en del af Københavns modeuge, hvor designelever præsenterer deres kollektioner og en talentpris uddeles. Kronprinsessen er protektor for talensprisen Designers Nest.
Læs mere
Fold sammen

God brug af farve, god inspiration, god måde at arbejde med materialet - sådan lød begrundelsen, da den unge designstuderende Rolf Ekroth fra finske Aalto Universitet blev vinder af modeprisen Designers Nest. Den unge designer viste to sæt: En dynejakke i brun og guld og et blå sæt af vævet blåt.

Han får dermed æren og 50.000 kroner, som blev overrakt sammen med den obligatoriske buket blomster af modejournalisten Chris Pedersen på vegne af en fem personer stor duo. Henrik Vibskov var der i blandt. Og med Vibskovs tilstedeværelse var det måske ikke så overraskende, at det var en designer, der legede både med form og farve, selvom en forbløffende - ja næsten deprimerende - stor del af deltagerne havde valgt at vise sort tøj. Det virkede ikke optimistisk, men der var dog farver at skue efter de første ti indgange i sort.

En virkelig god historie, som var afspejledes i tøjet, men som stadig var sexet og moderne til den moderne kvinde lød begrundelsen for nummer to Patrick Guggenberger fra Beckmanns.

Endelig gik tredjepladsen til Sarah Louise Ewerton, der med dommer Chris Pedersens ord, manglede 'bøjle-appel', hvor tøjet, da det kom på en model, fik et liv, da hun lod sine to sportsinspirerede modeller i futuristisk cheer leader tøj klæde på.

Designers Nest, der som altid blev afholdt i forbindelse med messen i Øksnehallen, der nu hedder Revolver, er en konkurrence for designstuderende, som hver viste to indgange. Der deltager 23 studerende fra 9 designskoler i Danmark, Sverige, Norge, Island og Finland.

Her er mulighed for at se de unge designeres bud på moden, før de rammer industrien og dens kommercielle krav. Det betyder f.eks. herretøj i sort med udsmykning i form af frynser og palietter, kjoler til kvinder, nærmest futuristiske i deres udformning, oversize overtøj, lange kjoler med bølgende bane raf stof, der næten lignede påhæftet papir, laserskåret sælskind, deminn med forrevne kaner, uldkjoler i skarp blå over skjorter, et sæt med en strikket trøje med vinranke og en underdel med tryk af pærer (og en ananastaske til), en kjole klædt med tyndevis af tynde bånd, som havde man viklet båndet ud af et kasettebånd og farvet det.

Ikke mode, der kan sættes i produktion, men ideer, der over tid kan blive til mode og give et input til den evigt kværnende maskine, der kræver nyt nyt nyt.