Design ud af de dødes døde blomster

Når vi lægger blomster på kirkegården, bliver de efterladt til at visne og dø. Forsvinde. Hvis altså ikke de bliver samlet op af kunstner og tekstildesigner Anne Nowak, der har skabt projektet De dødes døde blomster.

Kunstner og tekstildesigner Anne Nowak. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pia Vestergård Simms

Om baggrunden for projektet fortæller Anne Nowak: »Jeg har gået mange ture på kirkegårde gennem tiden, og da jeg fik min datter, blev det til en hverdagsrytme. Jeg fik ondt af blomsterne, der lå på komposten helt visne og døde. Derfor begyndte jeg at samle dem op og presse dem i bøger, uden at vide, hvad jeg ville med dem.«

Anne Nowak afprøvede en række teknikker på de pressede blomster, før hun fandt det ønskede udtryk. Valget faldt på teknikken Cyanoprint, en teknik der blev opfundet kort før fotografiet, hvor man fremkalder det negative billede af motivet, her en blomst, ved hjælp af UV-stråler fra for eksempel solen.

Derefter har hun tilføjer forskellige elementer som vaskepulver og akryl-spray, for at komme frem til det endelig udtryk i værkerne, der er portrætter af såkaldt almindelige kirkegårdsblomster som roser og nelliker, men i hænderne på Anne Nowak antager en poetisk, nærmest æterisk dimension, der giver associationer til så forskellige ting som dans, drømme og universet.

»Jeg ville gerne gøre opmærksom på døden og livet, intet mindre. Jeg har selv mistet og givet liv, og det rum som opstår lige der, har jeg brugt til at lave det her projekt. Det er en hyldest til døde, det ukendte og universet. Der er mere mellem himmel og jord, og derfor er det her projekt vigtigt for mig.

Jeg håber det stiller et spørgsmål om, hvorvidt der er andet, end det vi ser med det blotte øje. Og om vi er nærværende med dem, vi har nær og kær. Jeg håber, at blomsterne kan få tankerne til at flyve afsted uden så mange ord.«

Anne Nowak har netop vist udstillingen, under titlen Dead People’s Dead Flowers, på en udstilling i New York i forbindelse med Spring Break Art Show, hvor hun udstillede 170 prints af de visne blomster og 60 små skulpturer.

»Der var god feed-back og jeg fik solgt en stor del af værkerne. Det var en vild og sjov oplevelse, og jeg er stadig ør af det hele. Og projektet fortsætter – det kan jeg slet ikke lade være med. Jeg fik samlet blomster fra adskillige kirkegårde i New York, hvor de i øvrigt lægger plastikblomster på gravene.«

Print fra Dead People’s Dead Flowers er nu til salg på Anne Nowaks hjemmeside www.annenowak.org