Den hippe gravør

Norske Martin Mörck er en af verdens førende frimærkegravører, men også en efterspurgt kunstner, hvis 0,18 millimeter tynde streg kan ses hos alt fra Absolut Vodka og Louis Vuitton til magasinet Monocle. 12 timer om dagen tegner han i sin lille hule på Christianshavn – når ikke han skriver autografer i Kina.

Martin Mörck er kunstner og frimærkegravør. Han er fotograferet i sit atelier på Wilders Plads, der er rigt udsmykket med kunst og antikviteter fra hele verden blandet med Martins egne tegninger. Torsdag den 14. april 2016. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhjørninger findes så vidt vides kun i eventyr. Så det tynde, smukt snoede horn på godt og vel en meter må stamme fra et andet væsen. Bogreolen bugner af alt fra store værker om 1600-tallets mesterlige gravør Albrecht Dürer til en komplet samling af det internationale magasin Monocle. Et udvalg sirligt udskårne tupilakker af ben ligger på stuebordet.

Arbejdsbordet står ovenpå et kæmpe isbjørneskind. På væggen hænger et kort over Grønland. Og der er stakkevis af tuschtegninger overalt. Af Formand Mao, Neil Young, Louis Vuitton-tasker, Grønlandsekspeditionen, kinesiske lægeurter, Dan Turèll, sjældne andefugle og Leonard Cohen.

Enhjørningens horn viser sig at være en tand fra en narhval. Tanden står op ad væggen, hvor gamle kobberstik hænger side om side med modeller af gamle sejlskibe i trækasser med glas for.

»Jeg var i Paris med mine forældre, da jeg var seks år. På et museum så jeg en gobelin med en enhjørning på og ved siden af hang en narhvaltand. I samme øjeblik, jeg så den, besluttede jeg: »Sådan en skal jeg have!« Det er på mange måder den ultimative form,« fortæller Martin Mörck.

Vi kunne have talt om Grønland, hvis vestkyst han har sejlet op ad i løbet af tre somre. Vi kunne have talt om traditionelle træbåde, for som ung lærte han sig at bygge både ved Hardangerfjorden i Bergen. Men vi er her for at tale om hans tusindvis af ekstremt detaljerede tegninger – tegnet med en sort tusch – hvoraf nogle bliver til de graveringer, man kender fra frimærker og pengesedler.

Martin Mörck er en af verdens bedste frimærkegravører. Siden 1978 har han stået bag flere end 800 frimærker for postvæsenet i Sverige, Danmark, Frankrig, Kina og mange andre lande. Det gør ham til en af de mest publicerede kunstnere i verden, som der står bag på den ny bog »By Mörck«, hvor man har affotograferet en betragtelig del af Mörcks produktion og skildrer hans godt 40-årige usædvanlige karriere.

En karriere, der blev grundlagt i kunstnerforældrenes atelier i 1960ernes Göteborg – Martin Mörck har norsk statsborgerskab, men er født og opvokset i Sverige. Til gengæld har karrieren ikke involveret megen skolegang eller faste ansættelsesforhold – han bryder sig ikke om nogen af delene og har stort set været freelancer hele sit liv.

»Da jeg var omkring 20 år, flyttede jeg ud på lille ø uden for Göteborg, hvor jeg var tæt på havet og havde lave udgifter. Jeg fiskede lidt, graverede frimærker og tænkte, at det her er helt okay.«

Mörcks kinesiske »link«

Martin Mörck er kunstner og frimærkegravør. Han er fotograferet i sit atelier på Wilders Plads, der er rigt udsmykket med kunst og antikviteter fra hele verden blandet med Martins egne tegninger. Når han graverer de helt små metalplader til tryk foregår det under et mikroskop. Foto: Ida Marie Odgaard. Fold sammen
Læs mere

Da vi møder Martin Mörck i hans lille hule på Christianshavn – som lige så godt kunne være et bådehus i den svenske skærgård – er han er netop kommet hjem fra et 12 dages ophold i Kina. Her signerede han frimærker til en stor frimærkeudstilling i den sydlige del af landet. Eller lad os sige det, som det er: Han skrev autografer i to dage i træk. Som en anden rockstjerne.

»Det gør jeg i hele verden. Samlerne køber frimærkerne og førstedagskuverter og vil have dem signeret af kunstneren. Alene i Kina er der seks millioner frimærkesamlere. Så det er total kaos, når man kommer ind. Det er sjovt,« forklarer Martin Mörck, der også er gæsteprofessor på Kunstakademiet i Beijing.

Kina har han besøgt med jævne mellemrum, siden han i 2009 blev inviteret derover for at gravere fire portrætfrimærker af Mozart, Beethoven, Haydn og Bach. Det kinesiske postvæsen havde dengang kun én gravør tilbage, og han var pensionsmoden, så Martin Mörck var et godt bud på en arvtager.

»De ville have mig derover, men jeg syntes, det var bedre at uddanne en ny generation af gravører. »Hvordan det?« spurgte de. »Det ordner jeg!« Så fik jeg ti elever ind på China Post, som jeg underviste i tre år op til eksamen. De arbejder som gravører nu og er mine kolleger. Men der er ikke planer om at uddanne flere. Faget er ved at slutte. Der er ikke mange gravører tilbage i verden,« fortæller Martin Mörck.

»Verden er gået over til MobilePay! Alene de seneste fem år er antallet af breve gået helt ekstremt ned over hele verden. Og gravørarbejde er jo dyrt. Mange bruger fotografier i stedet for.«

Foruden autografskrivning brugte Martin Mörck sin tur til Kina på at være »quality supervisor« på et trykkeri i Beijing, som trykker nye frimærker til Grønland. Han var forbi en privat samler, der har bestilt et portræt af Formand Mao. Og så er han med til at bygge et særligt forum op for frimærkesamlere via WeChat, et Facebook-lignende kommunikationsforum udviklet i Kina.

Ligesom mange andre samlere går filatelister op i, hvor sjældne deres frimærker er. Derfor er små oplag fra små lande særligt populære. Martin Mörck tegner blandt andre frimærker for Grønland, Færøerne og Monaco.

Lande, hvor de seks millioner kinesiske samlere repræsenterer en pæn indtjeningsmulighed for postvæsenet i en tid, hvor offentlige instanser, banker og lignende sparer portoen og kommunikerer på nettet, og hvor borgere selv til jul og fødselsdage ofte sender email og sms i stedet for postkort og breve.

Men kineserne køber ikke hvad som helst. Der skal helst være et link til Kina. Derfor ligger der en tegning af en andefugl på Martin Mörcks arbejdsbord skabt i samarbejde med den kinesiske designer Wang Huming. Det bliver til et frimærke for postvæsenet i Jersey.

»Nogle opgaver kan godt tage flere år. Men jeg elsker det«

Foto: Ida Marie Odgaard. Fold sammen
Læs mere

Martin Mörck tegner 12 timer daglig. Tegner han mere, bliver han træt. Tegner han mindre, føler han sig ikke tilfreds. Han har altid papir og tusch med sig og tegner på hoteller, i flyet, overalt. Han elsker det så meget, at han også bruger fritiden på det.

Portrætterne af Neil Young, Leonard Cohen og Jerry Garcia fra Grateful Dead er et privat hyggeprojekt. Men han forklarer, at det også er et spørgsmål om at holde sig i form. Som en klassisk violinist eller pianist.

Og selv om frimærkegravering er en uddøende disciplin, har Martin Mörck nok at lave. Da canadieren Tyler Brûlé – manden bag 1990ernes store magasinsucces Wallpaper –lancerede sit nuværende magasin Monocle, brugte han fra første nummer Martin Mörcks tegninger i magasinet.

Siden har Mörck været fast mand om bord på Monocle, der med en distribution i næsten 100 forskellige lande har givet ham nye opgaver fra uventede sider. Adskillige magasiner har ladet sig inspirere af Monocle og slået kloen i den svenske gravør – danske Euroman fik ham til at tegne David Bowie for et par år siden. Han designer også vinetiketter.

Internationale brands har også fået øjnene op for ham. Han har for nylig portrætteret grundlæggeren af Absolut Vodka, som nu er at se på alle deres vodkaflasker. Da Louis Vuitton for få år siden udgav et luksuøst forgyldt værk, havde Mörck tegnet portrætter af henholdsvis grundlæggeren Monsieur Vuitton og firmaets dengang creative director Marc Jacobs. Senere har han tegnet alle firmaets city bags.

Lige nu arbejder han på en opgave for Kinas ældste firma for traditionel kinesisk medicin, som skal have rebrandet sin emballage. En kæmpe opgave, der foruden mere traditionelle planter og urter, byder på tegninger af honning, eksotiske larver og søpølser.

»Nogle opgaver kan godt tage flere år. Men jeg elsker det. Efter 40 år synes jeg stadig, det er så sjovt. Jeg elsker at vågne hver morgen og bare gå i gang.«

 

Bogen »By Mörck« af Jon Nordstrøm er udkommet. nordstromsforlag.dk