De unge designere vender tingene helt på hovedet

Designers' Nest er en årlig designkonkurrence, som giver et enestående blik ind i unge, kreative hoveder. I år er de optaget af, hvad tøj egentlig er.

Designers' Nest på Hotel D'Angleterre. Foto: Thomas Lekfeldt /Scanpix 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Man kan se på Designers' Nest på to måder. Man kan betragte designkonkurrencen, hvor unge talenter fra skandinaviske desingskoler deltager og tænke »jamen det der, det er da ikke tøj, det er jo ubrugeligt, det er latterligt, hvad skal det dog til for«, eller man kan se på konkurrencens deltagere og begejstres over, at man får lov til at stikke et sugerør lige ind i hjernebarken på en begavet ungdom og se, hvad de egentlig overvejer lige nu. Hvad de tænker på, funderer over og er interesserede i?

Ser man på Designers' Nest som det første, giver den ikke mening. Der er få stykker tøj, man kunne tage på, og endnu mindre man har lyst til at tage på, men ser man på det sidste, er det en af modeugens mest interessante begivenheder.

For Designers' Nest viste igen i år, hvad det egentlig er, der sker inde i hoveder på unge designere. Andre år har det handlet om at skærme sig, både mod klimaet - et år var der meget overtøj og regntøj - og mod verden. Nogle år har der været hætter, huer og store slag, og i år var det tydeligt, at der er mere på spil for designtalenterne. Vi er ude i de store spørgsmål.

Hvad fanden er meningen med det hele? Hvad går det ud på? Hvad er det,vi laver? Hvem er vi? Og hvad er tøj egentlig? Meningen med det meste er væk, og selv noget så simpelt som en skjorte eller en nederdel er forsvundet.

De unge designtalenter beskæftigede sig i høj grad med selve tøjet og udforskede formerne og funktionen. De skar tøjet i stykker og satte det samme på nye måder. En havde klippet bukseben i stykker og sat dem sammen med snore. Er det så stadig bukser?

En anden havde ladet en jakke og en skjorte vokse sammen, så det blev til en lang kjole med slæb. En lavede kjoler af billige, gamle blondegardiner, stakket i tykke lag, så de lignede en brudekjole - og så alligevel ikke. En lavede pastelfarvede, flæse-overalls i ruskind til mænd, mens andre lavede lange slag af jeans og andre patchwork af denim.

Utroligt mange frynser, store flader, stof, masser af volumen, fylde og tekstil konstrueret af gamle stykker beklædning. Væk var alt det, vi kender som tøj, og tilbage var en eksperimenteren med, hvordan kroppen kan klædes på, og hvordan vi så ser ud. Hvem er vi egentlig?

Designers' Nest gav intet svar, men stillede spørgsmålet.

Og nå ja, det var Reea Marie Peltola fra Finland som fik førstepladsen, fik en buket af Kronprinsessen og den kontante præmie på 50.000 kroner overrakt, men det var alle os, der så på, som vandt.

Vi fik et lillebitte blik ind i hovedet på dem, der former fremtiden. Og de overvejer grundigt, hvordan den skal se ud, og hvem vi skal være i den. Det er ikke afklaret, men det er interessant, og derfor er Designers' Nest en vigtig brik i modeugens ellers meget kommercielle (og hey, det skal den være, her skal sælges tøj) kalender.

Se hele kollektionen her: