Dansk modeskaber klæder islandsk superstjerne på

Nikoline Liv Andersen skaber kjole til den islandske musiker Björk, som er aktuel med plade, turné, udstilling og bog.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske designer Nikoline Liv Andersen er blevet bedt om skabe en af sine fantastiske kreationer til den islandske musiker Björks turné »Vulnicura Tour 2015«.

Det er et kæmpe scoop. Samtidig er der noget næsten selvfølgeligt over det. For de er begge enere inden for deres felt, men mens Björk er en etableret verdensstjerne, er Nikoline Liv Andersen først ved at slå igennem.

»Björk kontaktede mig. Hun havde set mit arbejde på nettet. At vise mit tøj på én som Björk er ret stort. Det betyder super meget for mig,« forklarer Nikoline Liv Andersen.

Nikoline Liv Andersens arbejde befinder sig i grænselandet mellem kunst og mode og er tidligere blevet udstillet på bl.a. Horsens Kunstmuseum.

Nikoline Liv Andersen fotograferet i sit værksted i København. Fold sammen
Læs mere

I januar i år åbnede Danmarkshuset på Champs-Élysées en udstilling af hendes værker under Paris Fashion Week.

Kjolerne skabt af titusindvis af sugerør eller lige så mange søm – for blot at give et par eksempler på Nikoline Liv Andersens utraditionelle materialevalg – kan stadig ses et par dage endnu, frem til 5. april.

Den danske musiker Kasper Winding, der bor i Paris, har komponeret musik særligt til udstillingen, hvor man også kan se den kjole, Nikoline Liv Andersen designede til Emmelie de Forest, da Danmark var vært for det internationale Melodi Grand Prix i 2014.

Men nu gælder det Björk, som Nikoline Liv Andersen kun har beundring til overs for:

»Björk er en fuldstændig fantastisk musiker med et helt unikt lydunivers akkompagneret af et eksperimenterende og meget spændende visuelt udtryk. Min beklædning er ekspressiv og undersøgende, og med denne forsøger jeg at fortælle en historie. Så på den måde passer det godt sammen,« siger hun.

Björks niende studiealbum »Vulnicura« var sat til udgivelse i marts 2015, men musikken lækkede på internettet i januar og har således været tilgængelig i et par måneder. Det er dog først nu i disse dage, at musikken er dukket op på lp og cd.

Björk, som hun ser ud på sin aktuelle udgivelse »Vulnicura«. Fold sammen
Læs mere

Samtidig har den 49-årige islænding her i marts påbegyndt sin turné i USA, der varer frem til juni og foreløbigt kun foregår på forskellige adresser i New York.

Björk har base i Brooklyn og kan allerede i morgen opleves i sin hjemby, når hun giver koncert i City Center i New York sammen med det 20 mand store kammerorkester Alarm Will Sound.

Samtidig kan man på Museum of Modern Art i New York se en retrospektiv udstilling, der skildrer Björks karriere fra den første plade »Debut« i 1993 og frem til det forrige album »Biophilia« fra 2011. Udstillingen på MoMA ledsages af bogen »Björk: Archives«.

Nikoline Liv Andersens skitser til Björks kjole. Fold sammen
Læs mere

Til juli begynder Björk at turnere i Europa, hvor den foreløbig nærmeste koncert for danske fans finder sted i Berlin 2. august. I starten af november har hun netop bekræftet to datoer i sit hjemland, når hun spiller til den islandske musikfestival Iceland Airwaves.

Nikoline Liv Andersens kjole til Emmelie de Forest. Foto: Signe Vilstrup. Fold sammen
Læs mere