Spidse brystholdere og overdådige kjoler: Jean Paul Gaultier har efter 50 år rundet modekarrieren af

Med spidse brystholdere i sand Madonna-stil, et stjernespækket show og kreationer med pomp og pragt har den franske modeskaber Jean Paul Gaultier rundet sin 50 år lange karriere af.

En 50 år lang karriere er slut for den franske modeskaber Jean Paul Gaultier, der onsdag afholdt karrierens absolut sidste modeshow. Han er blevet hyldet som få – og modeshowet blev ikke en undtagelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 17. januar lagde den 67-årige franske modeskaber Jean Paul Gaultier en video op på sin Twitter-konto. Beskeden var opsigtsvækkende for den skare af mennesker, der har fulgt Gaultier gennem hans karriere og beundret hans grænsesøgende, iøjnefaldende og ikoniske kreationer.

Han skrev, at det modeshow, han skulle præsentere på den nuværende parisiske modeuge, ville markere hans 50 år lange karriere. Men til stor ærgelse for de mange fans kunne Gaultier også fortælle, at modeshowet i det parisiske Théatre du Châtelet ville blive hans sidste. Nu har modeshowet fundet sted, og det blev en overdådig kavalkade for Jean Paul Gaultier-elskere.

Den notoriske sminkede sanger Boy George optrådte, modelsøstrene Gigi og Bella Hadid betrådte catwalken – og de fik i øvrigt selskab af bl.a. burlesque-danseren Dita Von Teese. Mange kender ham formentlig godt for hans række af parfumer, der er formet som henholdsvis mande- og kvindekroppe. Men hans aftryk på modehistorien er ikke til at tage fejl af.

Aldrig bonert

Han har gennem karrieren skabt tøj til verdensstjerner som Lady Gaga, Rihanna, Naomi Watts, Nicole Kidman og Madonna – sidstnævnte skabte han en ny udgave af den ikoniske »cone bra« til, som hun havde på sin Blond Ambition Tour in 1990. Denne kreation, som er blevet hyldet for at være kontroversiel og humoristisk, kunne man også se afspejlet i modeskaberen sidste show, hvor en model bar en metallisk udgave af den spidse brystholder.

En af Jean Paul Gaultiers ikoniske kreationer er den såkaldte »cone bra.« Den har set meget forskellig ud gennem hans karriere – her er det den franske skuespiller og model Noémie Lenoir, der bærer en udgave af den. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT.

Jean Paul Gaultier stiftede sit eget mærke i 1976, og i årene derfra voksede han til at blive en mere og mere prominent karakter på den franske modescene – og den internationale. Jean Paul Gaultier har gennem karrieren bragt temaer som religion, tabuer og kønsroller ind på catwalken – aldrig har han fremstået bonert.

I 2015 begyndte han at trække stikket. Han ville ikke længere designe færdigsyet tøj, men derimod kun fokusere på haute couture, som hans sidste modeshow er et lysende eksempel på. Selv om Jean Paul Gaultier nu trækker sig tilbage, fortsætter hans virksomhed uden modeskaberens indblanding.

Jean Paul Gaultier tager takkerunden for sidste gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT.

Da showet var slut, mødte Jean Paul Gaultier ifølge CNN pressen backstage. Ordene var ikke mange, men sigende for aftenen og hans karriere.

»Det var en fornøjelse at gøre det til en fest,« sagde han.

»Det var ikke alt, der var planlagt til at ske, der skete. Men det gør ikke noget, det er en del af livet. I livet bliver du nødt til at være en kamæleon.«

Se billederne herunder:

Den canadiske model Winnie Harlow på catwalken. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT.

Foto: YOAN VALAT.

Den amerikanske model Gigi Hadid på catwalken. Fold sammen
Læs mere
Foto: YOAN VALAT.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT.

Den russiske model Irina Shayk på catwalken. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT.

Den amerikanske model Karlie Kloss på catwalken. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT.

Den amerikanske model Bella Hadid på catwalken. Hun er søster til modellen Gigi Hadid, der ligeledes var en del af Jean Paul Gaultiers sidste show. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT.