Nyt supermarked indtager byen

Om få dage åbner dørene til dagligvarekæden Meny, som erstatter SuperBest og Eurospar. Den nye kæde slår sig op på friske råvarer og vidende »madarbejdere«, men får hård konkurrence, mener ekspert.

Købmand Torben Christensens butik på Frederiksberg bliver omdannet fra en SuperBest til Meny. Navneskiftet er officielt fra på lørdag. Mens han viser rundt, er håndværkere i gang med at skifte skiltene over køle­disken. »Kunderne vænner sig hurtigt til, at vi er Meny. Måske det allerede har lokket nogle til,« siger Torben Christensen. Foto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra på lørdag hedder Torben Christensens butik på Frederiksberg i København ikke længere SuperBest. Den skal hedde Meny, ligesom 118 andre SuperBest- og Eurospar-butikker landet over.

Sammen med et hold af Meny-direktører viser købmanden Torben Christensen Berlingske rundt i den nyindrettede butik. Da rundvisningen når frugt- og grøntafdelingen kommer en kunde forbi og spørger:

»Skal I bare sælge det samme lort som alle de andre?«

»Nej,« lyder svaret uden tøven fra Menys koncept- og udviklingsdirektør, Martin Brinch Jöhncke. Han fortæller den skeptiske kunde, at Meny går efter at tilbyde kunderne et større og mere varieret udvalg inden for grønt, kød og vin end nogen anden dansk dagligvarekæde.

»Det er ikke bare en relancering af SuperBest og Eurospar. Det er et nyt, ambitiøst koncept. Vi kommer til at introducere næsten 1.000 nye varer og en masse anderledes koncepter, såsom fiskedag hver onsdag,«

Læs også: IKEA åbner kæmpe varehus ved Fisketorvet

I første omgang bliver det de københavnske kunder, som kan besøge de nye supermarkeder med det rødhvide logo. Lørdag åbnes 40 butikker i hovedstadsområdet, hvorefter resten af landets Meny-butikker slår dørene op i løbet af maj.

I takt med lanceringen af Meny må kunderne gradvist sige farvel til Dagrofas to eksisterende supermarkedskæder, SuperBest og Eurospar. Begge kæder har haft svært ved at tjene penge de seneste år, og i Dagrofa har der længe været ønske om at slå dem sammen i en ny kæde.

At kæderne nu bliver slået sammen til Meny skyldes ikke mindst, at Dagrofas største ejer, Norgesgruppen, siden begyndelsen af 90erne har opnået stor succes med deres Meny-kæde i Norge.

Omdannet til »madarbejder«

Rundvisningen fortsætter til kød- og slagterafdelingen, hvor butiksejer Torben Christensen og direktørerne fortæller om én af Menys store satsninger: Op til åbningen har Menys 5.500 ansatte gennemgået et omfattende efteruddannelsesprogram, som skal omdanne dem fra medarbejdere til såkaldte »madarbejdere«. De ansatte skal være i stand til at forklare kunderne, præcist hvor varen kommer fra, hvad den indeholder, og hvordan den tilberedes bedst.

»Grundlæggende er det jo hamrende kedeligt at komme ind i et dansk supermarked. I Meny skal »madarbejderne« være med til at give en mere inspirerende oplevelse,« siger Martin Brinch Jöhncke.

Skal Meny overleve i det hårdt pressede dagligvaremarked, kan »madarbejderne« være nøglen til succes, vurderer detailhandelsekspert Flemming Birch.

AOK guider: 5 gode madmarkeder i København

»Der er så mange danskere, der lever efter en form for diæt eller kostreligion: Glutenfrit, low-fat, Palæo, low-carb. Det er lige præcis de mennesker, som Meny kan tiltrække med deres fagmedarbejdere.« siger Flemming Birch fra konsulentfirmaet Birch & Birch.

Tilsammen har Menys nye »madarbejdere« siddet på skolebænken i mere end 31.000 timer. Deres viden bliver afgørende for, om satsningen bliver en succes.

»Vi har i årevis vænnet os til, at dagligvarebutikkerne ikke har faguddannet personale. Hvis kunderne skal komme til Meny for at få gode kostråd, kræver det, at personalet ved mindst lige så meget som den lokale slagter eller fiskehandler. Ellers er »madarbejderne« irrelevante,« siger Flemming Birch.

Det kommer ikke bag på detailhandelseksperten, at Dagrofa vælger at satse på et nyt dagligvaremarked. Både SuperBest og Eurospar var endt i »midtermarkedet«, som ikke længere er profitabelt, mener han.

Tidligere var danskerne nødt til at supplere deres indkøb i discountbutikkerne med indkøb i dyrere supermarkeder for at kunne strege hele indkøbslisten.

I dag har discountbutikkerne et langt større sortiment, og hele indkøbsturen kan klares i Rema 1000 eller Netto. Det gjorde livet svært for de traditionelle supermarkeder, heriblandt SuperBest og Eurospar. Derfor er det kun logisk, at Dagrofa forsøger at lave en mere eksklusiv satsning med Meny, siger Flemming Birch. »Man er nødt til at differentiere sig og give kunderne en grund til ikke bare at handle discount.«

»Og så skal man heller ikke undervurdere, at SuperBest har været involveret i nogle skandaler, der har givet dem et dårligere brand, som man nu kan komme af med,« siger han og henviser til, at SuperBest i 2009 blev afsløret i at fuske med datomærkning­erne på pakket kød.

Store økonomiske forventninger

I Torben Christensens butik på Frederiksberg er SuperBest-skiltet over butikkens indgang allerede blevet erstattet af et Meny-skilt, selv om navneskiftet officielt først finder sted lørdag. Mens han viser rundt, er håndværkere i gang med at skifte skiltene over køle­disken.

»Kunderne vænner sig hurtigt til, at vi er Meny. Måske det allerede har lokket nogle til,« siger Torben Christensen.

Det håber ledelsen, at han har ret i, for forventningerne til indtjeningen er store. SuperBest og Eurospar omsatte sidste år for 8,5 milliarder kroner. Dagrofa forventer, at Meny vil overgå den omsætning allerede i år.

Det kræver, at Meny vinder markedsandele fra Kvickly, SuperBrugsen og Føtex, som Martin Brinch Jöhncke udpeger som de nærmeste konkurrenter.

Hård konkurrence

Meny gør sin entré på et dagligvaremarked, som allerede er hårdt presset.

Tidligere på året lukkede Coop 20 Fakta-, Irma- og Brugsen-butikker, mens Dagrofa lukkede en stribe Kiwi-butikker.

»Vi er overforsynede med dagligvarebutikker i Danmark. Det er et ekstremt hårdt marked, hvor der kan være flere lukninger forude,« siger Flemming Birch.

Hos Meny er man klar over konkurrencen, men har alligevel store forventninger til den nye satsning.

»Kagen, vi skal deles om, bliver mindre og mindre. Men blev vi bare stående, hvor vi var, ville udfordringen være endnu sværere,« siger Martin Brinch Jöhncke.